‘Je hoeft echt geen klusser te zijn, iedereen kan het’
Jantina bouwde een tweedehands Fiat Ducato L2H2 bus om tot een complete camper. In haar boek ‘Bouw je eigen camper’ lees je alle do’s en don’ts voor het bouwen van een camper.
Te oud, te klein, te groot
“We zochten een fijne, kleine camper en hadden een aantal eisen. Het moest een hoog busje zijn waarin je rechtop kunt staan en eentje die lekker door kan rijden op de snelweg. Er stonden veel campers te koop, maar die voldeden net niet allemaal. Te oud, te langzaam, te klein of juist te groot. Toen zagen we hét perfecte busje. Dat was ook een zelfbouw. Helaas waren we net te laat en de bus werd aan iemand anders verkocht. Nu we die hadden gezien wilden we zelf eentje bouwen. Een bus compleet naar onze eigen wensen. Na een beetje rondkijken vonden we deze Fiat en daar zijn we mee aan de slag gegaan.”
Camper klus avonden
“We hebben er een klein half jaar over gedaan. Af en toe klusten we in de avond en meestal in de weekenden. Halverwege zijn we er een weekendje mee op pad gegaan om te testen of alles naar wens was en of we aanpassingen moesten maken. Alles leek goed, dus konden we de bus afronden. Het moeilijkste is het goed indelen van de bus. Het maken van het plan duurde dan ook het langst. We hebben echt goed nagedacht over wat we allemaal mee wilden nemen en hoeveel plek we daarvoor nodig hebben.”
Met een goede voorbereiding kun je veel
“Misschien duurt het allemaal wat langer als je niet zo handig bent, maar iedereen kan een bus ombouwen tot camper. Wellicht moet je hier en daar wat hulp vragen, maar met een goede voorbereiding kun je echt heel veel. Daarom heb ik het boek ook geschreven. Ik wil laten zien dat je stap voor stap je eigen camper kunt ontwerpen én bouwen. Het boek geeft je overzicht en is een soort leidraad: een houvast om de camper af te ronden.”
Wat kost dat eigenlijk?
“Je eigen camper bouwen kun je zo duur maken als je zelf wilt. Wij hebben aan het bouwen en inrichten ongeveer 4500 euro uitgegeven. Dat is inclusief zonnepaneel en koelkast. In het boek ‘Bouw je eigen camper’ staat een lijst van materialen en benodigdheden die wij bij de bouw van onze camper gebruikt hebben. Van elektriciteit, isolatie tot koelkast en matras.”
Hotelkamer op wielen
“We hebben inmiddels al heel veel reizen met de camper gemaakt. Van lang tot kort, we gebruiken de camper voor van alles. Ik ben trouwfotograaf en als een bruiloft wat verder van huis is doet de camper dienst als hotelkamer op wielen. Mijn man Marco geeft duiklessen en dan is de camper een heel handige plek voor alle spullen en een droge en warme omkleed plek.”
Op camper avontuur naar IJsland
“Het liefst maken we er lange reizen mee. Naar Noorwegen, Schotland of Slovenië. Favoriet tot nu toe is mijn reis naar IJsland in de winter. Een echt avontuur. Reizen met een camper staat voor mij voor vrijheid. Gaan en staan waar je wilt. Op het laatste moment beslissen waar je naar toe wilt. Ergens langer blijven omdat het er zo mooi is of juist doorrijden omdat de plek niet is wat je had verwacht. Het geeft me echt rust en ruimte.”
5 tips voor camperbouw
Wil jij je eigen camper bouwen, maar heb je je om te bouwen bus nog niet gevonden? Of moet je nog even sparen? Met deze tips van Jantina kun je direct aan de slag en maak je de eerste stappen naar jouw DIY-vanlife.
1. Ga veel campers bekijken. Op websites en YouTube zijn veel campers te zien en op Facebook zijn speciale groepen over camperbouw. Nog mooier is om campers in het echt te bekijken. Dan krijg je een optimaal idee van hoe de indeling is en hoeveel ruimte je nodig hebt. Veel camperbouwers zijn trots op hun camper en willen je best een kleine ‘rondleiding’ geven.
2. Huur een paar keer een camper. Liefst met totaal verschillende indelingen. Zo kun je echt ervaren of iets werkt voor jou of juist niet. Zo hebben wij geen douche & toilet in de camper. Ik dácht dat ik dat zou missen, maar na een vakantie in een mini-campertje zonder douche & toilet wist ik zeker dat dat niet zo zijn en konden we die ruimte ergens anders voor gebruiken.
Aandacht besteden aan indeling en inrichting
3. Besteed veel aandacht aan de indeling en inrichting vóór je gaat bouwen. Of zelfs voor je de bus gaat kopen. Bedenk wat je allemaal mee wilt nemen en waar je het dan op zou bergen. Wij wilden bijvoorbeeld graag de fietsen in de bus vervoeren in plaats van op een fietsendrager. Omdat we óók regelmatig duikspullen meenemen hebben we best veel opbergruimte nodig en kozen we voor een verhoogd bed zodat we ‘een garage’ hebben onder het bed.
4. Voorbereiding is belangrijk. Bedenk welke gereedschappen je nodig hebt. Welke heb je zelf, welke kun je lenen en welke kun je huren? Denk je dat je alle klussen zelf kunt? Op YouTube staan veel duidelijke filmpjes van bus-klussers. In kleine stapjes kun je veel meer dan je denkt. Zie je het toch niet zitten? Kijk dan alvast rond in je vrienden- en kennissenkring. Is er iemand die je om hulp kunt vragen of wil je een professional inhuren?
5. Bedenk alvast waar je je bus parkeert in de periode dat je gaat klussen. Heb je zelf een schuur of garage waar de bus kan staan of kan/mag hij op de oprit staan? Het is fijn om stroom te hebben bij het klussen én het is gemakkelijk als je tussen het klussen door spullen kunt laten staan.