Home Get inspiredInterviews Droomreis: met een Volkswagen T2 van Nederland naar China rijden

Droomreis: met een Volkswagen T2 van Nederland naar China rijden

by admin

Van Nederland naar China is het in totaal 12.511 kilometer rijden via de weg, hier zit 6502 km an snelweg bij inbegrepen.

Voor Milene (35) is het een langgekoesterde droom: met een oud Volkswagen busje de Zijderoute naar China rijden. Yuri (42) zei meteen ja toen ze vroeg of hij meeging. Nu zijn ze onderweg. Op een roadtrip vol avonturen en verrassingen door zo’n dertien verschillende landen. 

Het plan

Milene: “Ik wil al heel lang met een Volkswagen busje de zijderoute naar China rijden. Dat is echt een droom. Sowieso het onderweg zijn, zo’n lange route rijden, het overland reizen, dat leek me fantastisch. Ik wil bijvoorbeeld ook graag een keer van Alaska naar Argentinië rijden. We hebben veel gereisd en al heel wat landen gezien. ‘On the road’ zijn is anders. Het is avontuurlijker dan wanneer je ergens naartoe vliegt en daar een paar weken of maanden blijft.”

“Zes jaar geleden leerde ik Yuri kennen. Ik vertelde meteen: ‘dit is mijn droom en ik ga het sowieso doen. Of je nou meegaat of niet.’ Gelukkig wilde hij graag mee en zijn we nu samen op reis. We zijn drie weken onderweg en bivakkeren op dit moment in Venetië. Het is heerlijk en bizar tegelijkertijd; waar normaal gesproken het San Marco plein bomvol toeristen staat en de gondels af en aan gaan is het nu stil. Heel surrealistisch!”

“Maar, even terug naar het plan. We willen de oude Zijderoute naar China rijden. De route is dus al bedacht en die gaan we gewoon volgen. Wel wijken we daar ook van af hoor, dat hebben we nu bijvoorbeeld al gedaan. We zijn niet zulke onwijze planners, gaan vooral voor het avontuur.” 

De voorbereiding

“Yuri heeft een jaar vrij gekregen van zijn werk bij een ingenieursbureau dus we hebben een jaar de tijd. Onze huizen zijn verhuurd en onderweg ga ik werken. Ik ben fotograaf en fotografeer vooral veel op humanitair en cultureel gebied. In augustus of september willen we in China aankomen en daar nog een tijdje rondreizen. Het ligt een beetje aan de tijd of we de bus terugrijden naar Nederland. Het kan ook zijn dat we haar op de boot zetten of parkeren in Japan om later de overland trip van Alaska naar Argentinië te rijden.”

“De bus hebben we opgeknapt en we hebben een sleutelcursus gedaan. Nu kunnen we minimale problemen zelf aanpakken en dat is wel een fijn idee. Verder besloten we een excel document aan te maken met alle informatie die we kunnen weten. Dus bijvoorbeeld waar we een visum nodig hebben, welke regels gelden voor de landen waar we doorheen rijden, wat de corona maatregelen per land zijn enz. Natuurlijk is ook dit niet helemaal te plannen. Het kan zomaar zijn dat we twee weken ergens moeten blijven omdat ze de grenzen dichtgooien.”

De bus

“We hebben de bus nu vijf jaar. Ze is een oudje, uit ’76. Onze Volkswagen is een zij en heet Alexine. Ze is vernoemd naar Alexine Tinne, een avonturier uit Den Haag en de eerste vrouwelijke fotografe van Nederland. Mijn heldin! Ik wilde al heel lang een Volkswagen bus, maar kon er nooit eentje vinden. Ook omdat ze behoorlijk duur zijn. Uiteindelijk vond ik haar gewoon online, dus ik heb ontzettend geluk gehad. Ze was van een Fransman die haar alleen gebruikte om heen en weer naar Frankrijk te rijden. Een surfdude die niet heel zuinig was met de bus. De deuken zaten erin en ze was niet goed onderhouden, maar daarom dus ook niet zo duur.”

“We hebben haar deels zelf opgeknapt in de afgelopen vijf jaar. Sommige dingen hebben we uitbesteed. Sowieso de hele buitenkant is veranderd; de deuken zijn eruit en de kleur is anders. Toen we haar kochten zat er alleen een bank in waar je een bed van kon maken. Die hebben we eruit gesloopt en aan de zijkant hebben we houten kastjes laten maken. Ook zit er een nieuwe bedbank in. Het is een kleine bus, dus we besloten het zo minimalistisch mogelijk te houden. Een keukentje zit er niet in. We gebruiken een koelbox als koelkast en een tweepits gasstel om te koken.”

De ervaring 

“Het is heerlijk. In het begin was ik best bezig met de tijd omdat ik bang was dat we anders niet op tijd in China aan zouden komen. Maar dat heb ik losgelaten. We leven van dag tot dag: staan ’s ochtends op en kijken dan of we willen doorrijden of wat langer blijven. Tot nu toe gaat het heel smooth en zijn we niet langer dan twee dagen op een overnachtingsplek gebleven. Die plekken vinden we met de app Park4Night. In Italië zijn de campings niet open, dus moeten we wel wildkamperen en in Zwitserland wisselden we het een beetje af.”

“We merken dat locals heel coulant zijn, als je gewoon in je bus blijft en niet van alles uitstalt vinden ze het prima als we gaan wildkamperen. We hebben al zoveel leuke mensen ontmoet. Iedereen vindt het te gek als we vertellen dat we naar China rijden. Er zijn natuurlijk heel weinig toeristen, dus mensen zijn blij en vriendelijk als ze ons zien.”

“Ook Alexine doet het supergoed. We hebben tot nu toe één klein probleempje gehad met de accu, maar dat is opgelost dankzij de hulp van een garage. Ze deden het nog gratis ook omdat ze onze reis wilden sponsoren. Hoe leuk! We zagen de route van Nederland naar Italië als een soort oefenstuk: hoe doet de bus het in de bergen, door tunnels, met kou of warmte? Het rijden gaat prima, al gaan we zeker problemen tegenkomen. Dat hoort bij het avontuur, anders moet je niet in zo’n oude bus gaan rijden.”

“Ik kan nog niets noemen dat tegenvalt, eigenlijk alleen maar dingen die meevallen. We hadden verwacht dat het best pittig zou zijn, met z’n tweeën in zo’n klein busje. En hele lange stukken achter elkaar rijden, ook daar hadden we onze twijfels over. Het is natuurlijk niet heel comfortabel allemaal. Maar eigenlijk valt het alleen maar mee. Er zit geen verwarming in de bus en we hebben echt wel koude tenen gehad, maar we hebben het zo naar ons zin dat dat allemaal niet uitmaakt. We genieten volop. Ik moet mezelf af en toe echt even knijpen en stilstaan bij het moment. We zijn gewoon naar China aan het rijden! Ik probeer er zo bewust mogelijk van te genieten, het kan ook zomaar voorbij zijn.”

Facts:

  • De Zijderoute is een van de meest mythische routes uit de geschiedenis; de route verbindt het oosten met het westen
  • De Zijderoute bestaat uit verschillende routes waar handel werd gedreven. En je raadt het al, dat was voornamelijk zijde.
  • In 2013 werd de route flink opgepimpt tussen Europa en Azië; dit wordt de Nieuwe Zijderoute genoemd.
  • De oude Zijderoute werd vooral bekend door Marco Polo, een van de beroemdste reizigers van de route. Zijn stad Venetië wordt gezien als uitgangspunt van de Zijderoute in Europa. Officieel start voor Milene en Yuri dan ook hier ‘hun’ avontuur naar China.

Meer avonturen