Home Get inspiredSpots Staatsbosbeheer is er klaar mee en maakt einde aan wildkamperen

Staatsbosbeheer is er klaar mee en maakt einde aan wildkamperen

by admin

Slecht nieuws voor diehard kampeerders die helemaal geen sanitair nodig hebben: Staatsbosbeheer heeft een einde gemaakt aan de enige vorm van wildkamperen die in Nederland mogelijk was: het paalkamperen. Vanaf 1 juni zijn alle paalkampeerterreinen gesloten.

Aantrekkingskracht van de natuur

Op de reguliere campings heerst blijdschap en opluchting: vanaf 15 juni mogen de sanitair gebouwen weer open. Kamperend Nederland kan er weer op uit. Toch is niet iedereen blij. De meer avontuurlijke kampeerders zijn slachtoffer geworden van de grote aantrekkingskracht van de natuur. De laatste maanden trokken veel mensen de natuur in en gingen wildkamperen. Helaas niet altijd op de juiste manier. 

Overlast

Door de coronamaatregelen waren de 17 paalkampeerterreinen in Nederland al gesloten, maar Staatsbosbeheer heeft besloten de terreinen ook niet meer te openen. ‘We vinden het erg vervelend voor de recreanten die wél voor hun rust van de paalkampeerterreinen genoten, maar de overlast van andere groepen gebruikers is de laatste jaren te groot geworden’, schrijft Staatsbosbeheer op haar website. 

Paalkamperen: wat is het?

Met behulp van coördinaten op je GPS kun je deze unieke ‘wildkampeerplekken’ in Nederland vinden en ze liggen meestal langs langeafstand wandel- en fietsroutes. Je gaat back to basic, er is geen stromend water, geen elektriciteit en geen sanitair. Wel zijn er een paar regels: op een paalkampeerplek mogen maximaal drie kleine trekkerstenten staan die je mag opzetten in een straal van tien meter vanaf de paal. 

Campingstove

Open vuur maken mag niet, maar je kunt wel een gasbrander of campingstove gebruiken. Laatste: je mag er niet langer dan 72 uur kamperen. Klinkt ondanks de paar regels, we zijn immers in Nederland, best avontuurlijk toch? Je hebt dus GPS-coördinaten nodig om de exacte locatie van de palen te vinden, maar globaal gezien zijn er paalkampeerplaatsen in Flevoland, Overijssel, Utrecht, Zuid-Holland, Zeeland en Limburg. Unieke plekken in Nederland waar je echt even teruggaat naar de basis en op een ecologische en duurzame manier kunt kamperen. 

Vandalisme en overlast 

En daar is nu dus definitief een einde aan gekomen. Volgens Staatsbosbeheer werden de problemen te groot. Er werd vuur gebruikt, afval en toiletpapier achtergelaten, er werden vernielingen aangebracht en langer en met meer mensen dan toegestaan overnacht. Stichting Wildkamperen springt op de bres voor de paalkampeerplaatsen. Zij erkennen dat de populariteit van de locaties is toegenomen en dat die populariteit helaas ook een keerzijde heeft; vandalisme en overlast. 

Hoop voor wildkampeerders 

Maar er is hoop! Stichting Wildkamperen onderzoekt de mogelijkheid om zelf paalkampeerplaatsen op te zetten en te beheren. Ook willen zij in kaart brengen welke andere mogelijkheden er zijn voor wildkampeerders. Zo delen zij op hun website bijvoorbeeld vier locaties aan het Twentepad. Overnachten op deze locaties is alleen toegestaan voor wandelaars van het Lange Afstand Wandelpad. 

Meer informatie: www.wild-kamperen.nl

Meer avonturen