Home Get inspiredRoadtrips Camper roadtrip Portugal: rijden door mooie wijnregio’s

Camper roadtrip Portugal: rijden door mooie wijnregio’s

by admin
Camper roadtrip Portugal: rijden door mooie wijnregio’s

Een camper roadtrip door Portugal is populair. En dat is niet zonder reden. Je mag er (meestal) wildkamperen, het weer is mooi, het land heeft prachtige landschappen en je kunt er heerlijk eten en drinken.

Ook als wijnliefhebber kun je er je hart ophalen. Hoe leuk is het om een camper roadtrip door de mooiste streken van Portugal te combineren met het ontdekken van de heerlijke Portugese wijnen? Wij zetten van noord naar zuid de mooiste wijnstreken op een rij en geven je meteen een mini-cursus ‘wijnen’. 

Porto & Noord Portugal 
Het noorden van Portugal staat bekend om Douro-, Portwijnen en Vinho Verde. De ‘groene wijn’ komt uit het groene noorden. Nu de lente is aangebroken en de temperaturen blijven stijgen is een glaasje Vinho Verde superverfrissend. 

Vroeger werd de ‘rabelo’-boot ingezet om via de Douro-rivier de portwijnvaten te vervoeren naar de wijnkelders in Vila Nova de Gaia, aan de andere kant van de stad Porto. Hier werd de wijn opgeslagen en op de markt gebracht. De boten zijn nog steeds te bewonderen in de Douro-rivier in Porto. Er zijn verschillende soorten Portwijnen; allemaal perfect voor een speciale portproeverij. Met een glaasje Port haal je de Portugese sfeer in je camper. 

Met je camper logeren in wijngaarden

Centro de Portugal 
Een van de wijnen uit deze regio, Dāo, wordt door veel mensen ervaren als de Portugese ‘Bourgogne’. De Dāo ligt in het hoogland, oplopend van 200 meter boven zeeniveau tot aan 1.000 meter in de Serra da Estrela. De hoogte zorgt voor koele nachten en daardoor een langzame rijping, hoge zuurgraad en complexe aroma’s. Bij veel wijngaarden kun je als camperaar verblijven. De lokale boeren nemen je graag mee in het productieproces en de geschiedenis van de Dão. In het westen ligt Bairrada. Een wijnregio met een mild zeeklimaat. Hier wordt vooral bubbelwijn geproduceerd, bekend als ‘espumante’. 

Met je camper logeren in wijngaarden

Lisboa 
Ten westen en noorden van Lissabon staat het wijngebied bekend als Estremadura. Door de warmte en de wind rijpen de druiven goed en zijn vooral rode wijnen van hoge kwaliteit. De wijnen uit deze regio worden vaak gecombineerd met visgerechten zoals ‘Amêijoas à Bulhão Pato’. Een lokale bekendheid is de ginjinha. Wat jenever is voor de Nederlander is Ginjinha voor de ‘Lisboeta’. De ginjinha is een shot met een wilde kers op de bodem van het glas.

De Península de Setúbal is voor een groot deel vlak met uitzondering van een korte bergketen, de Serra da Arrábida. Hier worden de druiven verbouwd voor de beroemde zoete Moscatel de Setúbal wijnen. Een wijn wordt pas gelabeld als Moscatel als meer dan 85% van de blend, muskaatdruif bevat.

Alentejo
De Tejo (De Taag), doorkruist Portugal. De Alentejo staat bekend om de wijngaarden, olijfgaarden, kurkbossen en het Lusitano paard. De Tejo rode wijnen zijn rijk, fruitig en ze staan op wijnkaarten van restaurants in heel Portugal. Wijn uit de Alentejo heeft bijna altijd een bijzonder verhaal. Zoals die van Vinho de Água (Water wijn). Deze wordt  6 tot 8 maanden op 30 meter diepte in het water van de Alqueva stuwmeer gerijpt.

De Romeinse aanwezigheid in de Alentejo is nauwelijks te vermijden. Er zijn Romeinse ruïnes, maar ook de rijen enorme wijnpotten, genaamd ‘talha’. Ze staan er niet alleen voor decoratie: de potten kunnen tot 1000 liter zelfgemaakte wijn bevatten. Deze ‘vinho da talha’ wordt nog precies gemaakt zoals de Romeinen deden.

Last but not least: de Algarve

De Algarve
Wijnproducenten zijn gek op de meest zuidelijke regio van Portugal om dezelfde reden als toeristen. Het is er nooit te warm of te koud en je bent verzekerd van meer dan 3.000 uur zon per jaar. Hoewel Algarve niet bekend staat om haar wijnen, mag je deze streek zeker niet overslaan tijdens je wijn-roadtrip.

De wijnen die er vandaan komen zie je niet vaak en juist daarom zijn ze interessant om uit te proberen. Algarve heeft ook verschillende typische likeuren zoals die van alfarroba (johannesbrood), vijgen en amandelen. Je drinkt de likeuren (20% alcohol) als aperitief, digestief of in een cocktail.

Meer avonturen