Home News Hoe vergelijk ik makkelijk zorgverzekeringen?

Hoe vergelijk ik makkelijk zorgverzekeringen?

by admin
Hoe vergelijk ik makkelijk zorgverzekeringen?

Vanaf 12 november zijn alle zorgpremies bekend en kun je je oriënteren om een nieuwe zorgverzekering. Het kan zijn dat je je huidige polis wilt wijzigen, dat je wilt overstappen of dat je tevreden bent met je polis. Hoe het ook zij, het is altijd verstandig om ieder jaar opnieuw naar de verzekeringen te kijken. Dit kan aardig wat tijd kosten en daarom bespreken we in dit artikel hoe je makkelijk zorgverzekeringen kunt vergelijken. 

Het wereldwijde web

Dankzij het internet is het vergelijken van zorgverzekeringen een stuk makkelijker geworden. Zo kun je op diverse websites alle zorgverzekeringen met elkaar vergelijken. Je vinkt dan aan wat voor soort polis je wilt met betrekking tot je basisverzekering, zoals een restitutiepolis (vrije artsenkeuze) en selecteert eventuele aanvullende verzekeringen die je nodig hebt. Zo krijg je direct te zien welke zorgverzekeringen hierbij aansluiten en wat deze kosten. 

We raden wel aan om de polissen en premies nog even te controleren op de website van de verzekeraar. Soms kan de premie toch hoger uitvallen dan gedacht of is er een verzekering geselecteerd die toch niet helemaal aansluit bij je wensen en behoeften. Ook is het zo dat zorgverzekeraars contracten afsluiten met zorgverleners in Nederland. Hierdoor kan zorg door jouw gewenste zorgverlener niet volledig vergoed worden. Deze informatie wordt niet meegenomen door vergelijkingswebsites en heeft ook betrekking op je aanvullende verzekering. Zo kun je bijvoorbeeld zien met welke praktijken de verzekeraar een contract heeft als je op zoek bent naar een zorgverzekering met fysio

In sommige gevallen moet je verder reizen voor een volledige vergoeding voor fysiotherapie of wat voor zorg je dan ook wilt afnemen. Dit kan rauw op je dak vallen, dus kijk hier goed naar voordat je een verzekering kiest!

Kijk goed naar de aanvullende verzekering

Tegenwoordig kun je je als consument voor allerlei zorg aanvullend verzekeren, van fysiotherapie tot zwangerschap. We zijn geneigd om onszelf goed te beschermen, waardoor we ons in sommige gevallen onnodig op kosten jagen. Kijk daarom goed naar het gebruik van je huidige aanvullende verzekering voordat je een nieuwe polis afsluit of je huidige polis doorzet. 

Wat ook mee kan spelen is je leeftijd. Zo zijn er speciale jongerenverzekeringen, studentenverzekeringen en ouderenverzekeringen. Ieder pakket heeft zijn eigen invulling die relevant is voor de doelgroep. Val je binnen deze groep, dan kan het aantrekkelijk zijn om voor zo’n verzekering te kiezen – zowel voor je portemonnee als voor je gezondheid.

Wees selectief

Wanneer je zorgverzekeringen met elkaar gaat vergelijken, dan kan het zomaar zijn dat je geneigd bent om te kiezen voor de goedkoopste verzekering. Dit kan om verschillende redenen niet altijd rendabel zijn. Het is daarom slim om van tevoren goed na te denken over het soort zorg waar je naar op zoek bent. Dat geldt voor zowel de basisverzekering als de aanvullende verzekering. 
Wat betreft een basisverzekering, heb je de keuze uit diverse soorten polissen. Zo kun je kiezen voor een restitutiepolis (vrije artsenkeuze), een naturapolis (100% vergoeding voor gecontracteerde zorg), een budgetpolis (een beperkte versie van de naturapolis) en de combinatiepolis (combinatie van vrije keuze en een naturapolis). De restitutiepolis verreweg de duurste, maar wel de meest populaire. Zo weet je zeker dat je bij het ziekenhuis, de arts of apotheek bij jou in de buurt terecht kunt en alles volledig vergoed krijgt. Anno 2023 zijn er echter een aantal grote verzekeraars die deze mogelijkheid niet meer aanbieden, waardoor je geen vrije keuze meer hebt. Kies je voor een zorgverlener zonder contract bij de verzekeraar, dan moet je de zorg deels zelf betalen. Dit komt boven op je premie en eigen risico, waardoor je in feite steeds meer zelf betaalt voor je zorg.

Meer avonturen