Als je van een actieve vakantie wilt genieten dan is het mogelijk om je elektrische fiets mee te nemen. Houd er wel rekening mee dat een elektrische fiets veel zwaarder is dan een gewone fiets. Doorgaans kun je maar 1 elektrische fiets meenemen op een fietsendrager op je auto of op de camper. Een fiets in de camper zetten kan een optie zijn, maar deze mag in zijn geheel ook niet te zwaar zijn. Vooral tijdens de zomermaanden controleert de politie regelmatig campers en caravans op veiligheid, staat van het voertuig en eventueel te zware belading. Let er dus op dat je je aan de regels houdt. Zo niet dan riskeer je een boete plus het feit dat je niet verder mag rijden.
Goed voorbereid op stap
Neem je je e-bike mee op vakantie dan is het verstandig om je goed voor te bereiden. Bedenk bijvoorbeeld hoe oud de accu van je fiets is. Is deze nog in goede conditie? Zo niet, vervang hem dan door een degelijke Bosch fietsaccu. Op die manier voorkom je dat je ineens zonder stroom komt te staan. Dat kan heel vervelend zijn tijdens een fietstocht door de Limburgse heuvels of ergens in het buitenland waar de hellingen flink steil kunnen zijn. Een fietsaccu gaat doorgaans zo’n 5 jaar mee. Als je accu aan het eind van zijn levensduur is dan kun je hem laten reviseren. Er worden onderdelen in de accu vervangen zodat hij nog eens 5 jaar mee kan. Dit is natuurlijk een stuk goedkoper dan een nieuwe accu laten plaatsen. Een gereviseerde accu gaat ook weer gemiddeld 5 jaar mee.
Let op je medeweggebruikers
Zeker op een fietspad kan een elektrische fiets met Powerpack soms een flink stuk sneller gaan dan niet elektrische fietsen. Het is dus altijd zaak om goed op te letten als je aan het rijden bent. Wees er op bedacht dat mensen misschien van je schrikken en zorg ervoor dat je altijd op tijd kunt remmen. Er gaan zelfs al stemmen op om voor bestuurders van een elektrische fiets een helmplicht in te stellen. In landen om ons heen zoals Duitsland is het al heel normaal om op de fiets een helm te dragen. Zeker voor kinderen kan dit veel leed voorkomen. Daarnaast zijn ook ouderen kwetsbaar op een e-bike. Hun reactievermogen is vaak net iets minder waardoor ze soms niet adequaat op een verkeerssituatie reageren. Vooral hoofdletsel bij een val met de fiets kan tot flink wat leed leiden. Voorkomen is dus echt de beste optie.
Nog een paar tips voor als je naar het buitenland gaat
Als je naar het buitenland gaat met je elektrische fiets, houd er dan rekening mee dat in sommige landen andere stopcontacten worden gebruikt. Neem dus een internationale stekker mee zodat je overal de accu van je fiets kunt opladen. Verzeker je fiets tegen schade en diefstal. Zeker in het buitenland is het risico daarvoor een stuk groter. Zorg daarom dus ook altijd voor een goed (ketting)slot en laat je fiets in ieder geval nooit zonder slot onbeheerd staan, ook al is het maar voor een paar minuten.