Home Camperlife Waar mag je wel en niet legaal overnachten met een camper?

Waar mag je wel en niet legaal overnachten met een camper?

by admin
Waar mag je wel en niet legaal overnachten met een camper?

De zomermaanden in Europa staan in het teken van reizen met de camper. Ben jij ook een enthousiaste camperliefhebber die graag op reis gaat? Of misschien ga je voor het eerst met de camper op pad? Dan is het belangrijk om te weten waar je wel en niet mag overnachten met je camper. Met de camper reis je meestal door mooie natuurgebieden en geniet je van de vrijheid om te gaan waar je wilt. Er zijn soms beperkingen en regels waar je wel en niet mag staan buiten de campings om. Het kan zijn dat je een fantastisch plekje tegenkomt in de mooie natuur waarvan je niet weet of je daar wel mag staan zonder dat je een boete krijgt. Dus waar mag het wel en waar niet?

Populaire bestemmingen

In Europa en ook vooral in Nederland zijn er een aantal populaire bestemmingen waar camperliefhebbers graag naartoe gaan. Denk aan de geweldige natuur van de Veluwe of het strand van zeeland. De Veluwe is een natuurgebied in Gelderland waar veel soorten camperplaatsen worden aangeboden. Veel camperplaatsen zijn op de camping of staan aangegeven met een bord. De Nederlandse kust trekt ook veel bezoekers met campers. Je vindt hier veel verschillende camperplaatsen met uitzicht op zee. Daarnaast worden de Waddeneilanden ook veel bezocht en zijn ze een populaire bestemming bij camperliefhebbers. Het is dan net alsof je even weg bent uit Nederland.            

Regels en beperkingen voor camperovernachtingen

Voordat je op reis gaat, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de regels en beperkingen voor camperovernachtingen in Nederland en het buitenland. In Nederland zijn er bijvoorbeeld specifieke regels voor camperplaatsen, zoals het maximale aantal nachten dat je op één plek mag blijven. Wat niet is toegestaan in Nederland is wildkamperen, tenzij anders aangegeven. Deze regel bestaat er om de rust voor de wilde dieren te behouden. In het buitenland variëren de regels per land. Wildkamperen is over het algemeen meer toegestaan in Nederland maar ook hier zijn er bepaalde plekken waar dat niet mag. Doe daarom van tevoren onderzoek wat wel en niet is toegestaan per land. 

Legale overnachtingsmogelijkheden voor campers

Naast alle regels en beperkingen zijn er gelukkig ook veel legale overnachtingsmogelijkheden voor campers in Nederland. Je kan kiezen voor camperplaatsen Nederland, campings of zelfs speciale parkeerplekken voor campers. Een handige manier om de juiste plekken te vinden, is door gebruik te maken van camperplaats-apps en websites. Op deze platforms vindt je alle informatie over camperplaatsen, campings, regels en beperkingen en ze helpen je jouw reis te plannen. 

Tips voor verantwoordelijk en legaal op reis met de camper

Er zijn veel tips te vinden om verantwoord en legaal op reis te gaan met je camper in Nederland en Europa. Zorg er altijd voor dat je de natuur respecteer, laat geen afval achter en houd je aan de regels met betrekking tot open vuur en barbecueën. Houd ook rekening met de omwonenden zodat ze geen last van jou en je reisgenoten hebben. Dit geldt vooral voor overnachtingen in woonwijken. Wees op de hoogte van alle regels en wetten die je tijdens je reis tegen kan komen. Wat wel toegestaan is in het ene land is misschien niet toegestaan in het andere land. Plan je reis van tevoren en probeer zo veel mogelijk milieuvriendelijk te reizen. En vergeet natuurlijk niet om te genieten van de omgeving onderweg!

Meer avonturen