Home News Met de camper naar de Waddeneilanden

Met de camper naar de Waddeneilanden

by admin

Al tijdens de overtocht naar de Waddeneilanden krijg je een instant vakantiegevoel. En hoe fijn is het dat je drie van die eilanden gewoon met de camper kunt bezoeken? Een dubbel vakantiegevoel dus!

Uitwaaien op de Waddeneilanden, dat wil je gewoon. Ongeacht het seizoen. En nu we door corona tot eind maart niet de grens over kunnen, waarom dan niet ultiem genieten met je camper in het mooiste en meest unieke deel van Nederland? (Ook na maart natuurlijk!) Het Nederlandse waddengebied bestaat uit de kust van Noord-Holland, Friesland en Groningen en vijf Waddeneilanden: Terschelling, Vlieland, Texel, Ameland en Schiermonnikoog. De drie grootste Waddeneilanden kun je bezoeken met een camper. Dat zijn Terschelling, Texel en Ameland.

Het laatste stukje échte natuur

Werelderfgoed Waddenzee is in Nederland verkozen tot ‘mooiste natuurgebied’. Het is ook de laatste échte natuur van Nederland. Weer, wind en water creëren hier steeds opnieuw een bijzonder landschap en midden in dat landschap van de Waddeneilanden kun jij met je camper overnachten. Waar wacht je nog op?

Zo reis je met de camper naar de Waddeneilanden 

Texel: ideaal voor campers 

Texel is het jongste en grootste eiland van de Nederlandse Waddeneilanden. Hier zijn de duinen Nationaal Park en spelen de traditionele schapenhouders nog steeds een belangrijke rol. 

Zo kom je er: de veerdienst naar Texel vertrekt vanaf Den Helder. Je ticket is altijd een retourticket dus je hoeft er maar eentje te kopen en een datum of tijd reserveren is niet nodig. Reis je op vrijdag, zaterdag, zondag of maandag dan kost een ticket 37 euro. Op dinsdag, woensdag en donderdag betaal je 25 euro. Deze prijs geldt voor campers tot en met 6,50 meter. Heb je een langere camper dan betaal je meer. Er vertrekt elk uur een boot dus lang wachten hoeft niet. De overtocht duurt een klein half uur. Info vind je op www.teso.nl.

Campingtip: Boerencamping Kamperen bij de Boerin

Op Texel vind je deze boerencamping met een mooie ligging vlakbij de Waddenzee. Je hoeft alleen maar even de dijk over en je bent op het leuke strandje Ceres. De camping ligt ook dichtbij de dorpen Oudeschild en Den Burg. Wil jij met je camper dichtbij zee staan, op een kleinschalige camping met rust en ruimte, dan is dit jouw camper plek op de Waddeneilanden. www.kamperenbijdeboerin.nl

Vlieland: Sahara van het noorden 

Vlieland wordt ook wel de ‘parel van de Waddenzee’ of ‘Sahara van het Noorden’ genoemd. Reden is de zandvlakte van de Vliehors die wel iets wegheeft van een woestijn. Met een oppervlakte van 39 km2 is Vlieland het kleinste bewoonde Waddeneiland; je vindt er vrijwel geen auto’s, kilometers ongerepte natuur en zo’n 140 soorten vogels. 

Zo kom je er: je kunt met je camper niet naar Vlieland omdat het eiland autolouw is. Alleen auto’s van bewoners zijn toegestaan. Wel kun je je camper natuurlijk aan de vaste wal van Harlingen laten staan. Ook gaat er vanaf Terschelling een boot naar Vlieland, dus als je daar met je camper bent breng dan zeker ook een bezoekje aan Vlieland. 

Terschelling: camperkorting op overtocht

Met de boot naar Terschelling kom je aan in de enige haven die helemaal in beschermd natuurgebied ligt. Op Terschelling vind je een prachtige combinatie van natuur en cultuur. Denk aan Het Hoge Duin, het drenkelingenhuisje op de Boschplaat en het bekende festival Oerol. Neem fietsen mee (of huur ze) om volop te genieten van het eiland met de gezellige dorpen en mooie stranden.

Zo kom je er: de boot naar Terschelling vertrekt vanuit Harlingen. Wij raden je aan de website van de rederij te raadplegen voor de meest actuele informatie en tarieven omdat die nogal eens wijzigingen en er sprake is van dal tarieven en camperkortingen. Info: www.rederij-doeksen.nl

Campingtip: Natuurkampeerterrein West-Terschelling 

Dit natuurkampeerterrein van Staatsbosbeheer ligt op twee kilometer van de haven. Er zijn zeven velden verscholen tussen de bomen, aan de rand van het bos. Hier ervaar je de stilte en de rust van het Waddeneiland, want ja, dat is zeker te vinden op Terschelling. Let op: er is geen elektriciteit aanwezig op het terrein. Wel is er stroom in het sanitair gebouw. Info: www.logerenbijdeboswachter.nl

Ameland: hét camper eiland voor alle seizoenen 

Met vier dorpen en twee supermooie natuurgebieden is Ameland een ideaal ‘elk-seizoen-eiland’. Je vindt hier bossen, duinen en kwelders en natuurlijk prachtige stranden. 

Zo kom je er: vanuit Holwerd gaat er zowel een veerdienst als een sneldienst naar Ameland. Met de veerdienst duurt de overtocht zo’n vijftig minuten, de sneldienst doet er twintig minuten over. Als je Ameland met je camper wilt bezoeken zul je de veerdienst moeten nemen, maar hey; haast moet je natuurlijk niet hebben als je naar Ameland gaat. Info: www.wpd.nl

Campingtip: ‘Tussen Wad en Strand’

In Ballum op Ameland vind je deze eco camping. Echt een fijne plek voor mensen die rust en natuur willen. De ligging is fantastisch; binnen tien minuten ben je in het bos en op vijf minuten lopen bij het Wad in de Ballumerbocht. Hier vind je een klein haventje met de reddingsboot en een paar nostalgische reddingsbootjes. www.tussenwadenstrand.com

Schiermonnikoog; voor eindeloze wandelingen 

Het hele eiland is Nationaal Park en Schiermonnikoog is hét Waddeneiland voor rustzoekers en natuurliefhebbers. Hier kun je écht je hoofd leegmaken. Auto’s zijn verboden; ook voor de eilandbewoners. Je camper moet je dus achterlaten op de parkeerplaats bij de veerboot in Holwerd. Laat dit je echter niet tegenhouden en ontdek al wandelend of fietsend dit unieke eiland.

Wil je meer informatie over dit mooie stuk Nederland? Op www.visitwadden.nl vind je alles wat je moet weten over de Waddeneilanden.

Meer avonturen