Home Camperlife Met de camper winterkamperen in Oostenrijk

Met de camper winterkamperen in Oostenrijk

by admin

De winter is voor veel camperaars niet de meest voor de hand liggende periode om er eens lekker op uit te gaan. Toch heeft winterkamperen zo z’n charmes. Vooral winterkamperen in Oostenrijk. Wij besloten ervoor te gaan en boekten vorig jaar een wintercamping in Tirol. 

Vol enthousiasme gingen we op zoek naar een mooie wintercamping in Tirol. Die vonden we vrij snel: camping Franzlhof in het dorpje Söll, aan de rand van skigebied Wilderkaiser Brixental. We zien het helemaal voor ons: een prachtige plek in het dal, witte poedersneeuw, een knalblauwe lucht en een heerlijk zonnetje. Wij gaan lekker genieten van onze camperbus, de Oostenrijkse bergen en de pistes van een van de mooiste en grootste skigebieden in Oostenrijk. Natuurlijk staarden we ons niet naïef blind op de romantiek van je camper parkeren in de krakende sneeuw. We hebben ons echt wel voorbereid.

Camper goed ventileren

Allereerst moesten onze banden vervangen worden door winterbanden. What else do we need? Sleepkabels, startkabels, sneeuwkettingen, check! Waar moeten we nog meer aan denken? Schade door condensvorming kan voorkomen, zo lezen we tijdens onze voorbereiding op internet. Oh uhm, niet aan gedacht. Weinig ventileren, de aanwezigheid van mensen, koken en sommige kachels kunnen zorgen voor veel vocht in de camper. Dat veroorzaakt hinderlijke condens, maar erger is het als het vocht doordringt in de camperwanden. Genoeg ventileren dus. Oké, goed om te weten! Het scheelt dat wij niet gaan koken in de camper. Eten doen we lekker in de stuben in het dorp. Er gaat immers niets boven een goede Kaiserschmarrn, een goulashsoepje of een echte Tiroler Gröstl. 

Idyllische camperplaats

Op de dag van vertrek waarschuwde de ANWB voor lange files in Duitsland en Oostenrijk. De eerste acht uur van de reis verliep soepel, tot we bij München kwamen. Daar sloten we aan in de eerste van een rij lange files. Met als resultaat dat we pas tegen half 7 op de camping aankwamen. Zoals gezegd hoopten we op een wit landschap, een blauwe lucht en een volop schijnende zon. Dat beeld van winterkamperen in Oostenrijk bleek bij aankomst net even anders. Het was donker, sneeuw was nergens te bekennen en de camping was één grote modderpoel. Niet echt een idyllische camperplaats tussen de bergen. Bergen waren er wel, maar omdat het pikdonker was, waren ze nauwelijks te zien.

Tijd voor een wienerschnitzel

We kregen een plekje toegewezen midden op de camping, tussen een aantal wat troosteloos uitziende caravans. Moe van de lange reis ontstond er een kleine discussie over de bustent. Gaan we die nu, in het donker, opzetten of wachten we tot de volgende ochtend? We besloten er voor te gaan en het ging wonderbaarlijk vlot. We hadden dit nog maar één keer even snel uitgeprobeerd, maar we ‘nailden’ het. De tent stond rechtop, zat vast aan de camper en de haringen zaten in de grond. De Cargo bag met onze dekbedden en kleding zetten we in de tent en toen vonden we het welletjes. Tijd voor een wienerschnitzel en een wijntje. 

Winterkamperen? Elektrische deken!

We hadden ons voor het winterkamperen in Oostenrijk goed voorbereid op de kou. De camper heeft een standkachel, we hadden een klein kacheltje mee voor in de tent én elektrische dekens. Ons reisgezelschap bestond uit vier mensen, dus de vier slaapplaatsen in de camper werden vol benut. Het bed in het hefdak ligt heerlijk door de comfortabele lattenbodem. Die eerste nacht was het niet echt koud, maar de andere nachten vroor het zo’n drie tot vier graden. De elektrische deken werd onze grote vriend en zorgde ervoor dat we het niet koud hadden.

Efficient in bed

Waar we in de praktijk wel achter kwamen is hoe belangrijk ventilatie is. Bij de voorbereidingen hadden we daar rekening mee gehouden, maar één raampje op een kier bleek niet genoeg. We werden die eerste ochtend gewekt door een paar druppels die van het plafond op onze voorhoofden landden. Heel fijn bleek het raam in het hefdak. Als we die een beetje open lieten staan, was er niets aan de hand en hadden we geen last van condens. Ook vonden we al snel de meest handige manier om ons alle vier zo efficiënt mogelijk ‘in bed’ te krijgen. Ja, het is krap met z’n vieren. Heel krap, maar als je je daar op instelt, een beetje innovatief bent, de lol ervan inziet en verder gewoon niet moeilijk doet, is het prima te doen. Voordeel is dat je van hele dagen skiën zo moe wordt, dat je sowieso heerlijk slaapt. 

Nat en modderig

Onze camper heeft het op technisch gebied heel goed gedaan. De standkachel werkte perfect en hield ons lekker warm. Na een hele week stilstaan in de sneeuw en kou startte onze bus meteen en liep als een zonnetje. Ook qua ‘huisvesting’ ging het prima. Zoals gezegd hebben we heerlijk geslapen en de bustent zorgde ervoor dat we net even de nodige extra ruimte hadden. Natuurlijk was niet alles perfect. De grond was de ene keer nat en modderig, de andere keer ijskoud en bevroren. Zo zijn we een paar keer uitgegleden op het grondzeil van de tent, bevroren onze voeten als we onze snowboots uitdeden om de camper in te stappen en waren we regelmatig van alles kwijt. ‘Waar is mijn skibroek’, ‘heeft iemand mijn toilettas gezien’ en ‘wie heeft mijn oplader gepakt’, waren kreten die dikwijls door ons kleine campertje galmden. De camping was prettig en had een luxe sanitair voorziening met ruime douches, vloerverwarming en verwarmde ruimtes voor onze skispullen. Dit zorgde wel voor extra comfort deze week; in onze camper plus tent hadden we de skispullen voor vier personen nooit kwijt gekund. 

Indrukwekkende uitzichten

Al met al hebben we een top week gehad en winterkamperen in Oostenrijk is zeker voor herhaling vatbaar. Overdag hebben we fijn geskied. Skiwelt WilderKaiser Brixental in Tirol is een prachtig en ruim skigebied met mooie pistes, indrukwekkende uitzichten op de Alpen en leuke stuben om lekker te lunchen. Ook camping Franzlhof is een aanrader voor als je wilt winterkamperen in Oostenrijk. Het was voor ons een avontuur en de verwachtingen die we hadden zijn, bijna, allemaal uitgekomen. In het dal, waar de camping lag, liet het witte landschap even op zich wachten, maar na een hele dag sneeuwen werd het ook daar prachtig wit. En dan is het toch wel heel fijn als je ’s ochtends je camper uitstapt en om je heen écht die blauwe lucht, witte sneeuw, de zon en de bergen ziet.

Meer avonturen