Home Get inspired Asha en Lisa zijn op camperreis Europa: ‘we gaan de zon achterna’

Asha en Lisa zijn op camperreis Europa: ‘we gaan de zon achterna’

by admin
Asha en Lisa zijn op camperreis Europa: ‘we gaan de zon achterna’

‘De zon in de zee zien zakken, dat is toch wel het mooist.’

Asha (29) en Lisa (28) verkochten alles wat ze hadden en kozen voor het avontuur. Met hun camper, een Hymer van 6,5 meter, reizen ze fulltime door Europa. Een plan heeft het stel niet. ‘We gaan terug als het geld op is of als we het niet meer leuk vinden.’

“Het idee om met een camper door te reizen ontstond op Curaçao. We woonden en werkten daar twee jaar. Het begon als een grap en een beetje dromen: wat zou het tof zijn om fulltime een camperreis door Europa te maken. Gaandeweg werd het steeds concreter en hakten we de knoop door: we verkopen alles wat we nu hebben, kopen een camper en gaan daar in leven. Vanaf dat moment begonnen we met voorbereiden: auto’s en meubels verkopen, sparen en vooral op zoek naar een geschikte camper.”

Tweedehands of zelf bouwen?

“We keken veel op internet: gaan we voor een tweedehands camper of zelf bouwen? Dat laatste was snel van de baan, want dat zou een meerjarenplan worden. We zijn in die tijd twee weken teruggegaan naar Nederland en hebben een camper gehuurd. Om het te ervaren, om te kijken wat voor camper we wilden en vooral om erachter te komen of ‘dit het echt is’.”

Trillend huis op wielen

“We kozen uiteindelijk voor een tweedehands Hymer. Motorisch is hij perfect, maar van binnen bleken er dingen aan vervanging toe. Daar kwamen we tijdens de camperreis door Europa achter en dat is toch wel een dingetje. We zijn nu meer dan een half jaar onderweg en tot vorige maand stonden we vaak bij garages. Dan lekte er weer iets, was de boiler kapot of deed de koelkast het niet goed.”

Van garage naar garage

“Van tevoren wisten we dat niet, maar het schijnt zo te zijn dat als je met een camper op pad gaat, er altijd wel iets is. Het is een trillend huis op wielen en ja, alles trilt gewoon los. We hielden er geen rekening mee dat er zoveel kapot zou gaan en dat belemmert toch wel een beetje het plezier van het reizen. We reden van garage naar garage en dan ga je wel denken: kan ik nog vertrouwen op deze camper? En dat vertrouwen is belangrijk want het is ons huis. Er zit nu een hele nieuwe boiler in de camper dus dat is wel een opluchting. Er zijn nog een paar kleine mankementen, maar daar kunnen we mee leven. Het vertrouwen in onze Hymer is in ieder geval weer terug.”

Van garage naar garage

Onderweg leven van spaargeld

“Vanaf het moment dat we wisten: we gaan fulltime reizen, hebben we een spaarplan opgezet. We spaarden zoveel mogelijk en konden uiteindelijk, ook door de verkoop van onze inboedel, een lekkere spaarpot opbouwen. Daar leven we nu van. Per maand hebben we een klein budget en dat gaat goed. We hadden van tevoren een bepaald budget in ons hoofd, maar uiteindelijk blijkt dat we zelfs met minder rondkomen. We kunnen zo’n anderhalf jaar wegblijven, mits we het nog leuk vinden en het redden qua geld. De maandelijkse kosten zijn minder dan verwacht, maar de mankementen aan de camper hebben wel in ons budget gehakt.”

De zon in de zee zien zakken

“Het mooiste aan fulltime camperen is dat je op plaatsen terechtkomt waarvoor je in een hotel 500 euro per nacht moet betalen. Plekken waar je de zon in de zee ziet zakken, een plek voor jezelf en waar je een bent met de natuur. We willen zoveel mogelijk vrijstaan. Plekken om te overnachten vinden we met de app Park4night. Toch moet er eens in de zoveel tijd even goed gedoucht en gewassen worden. Dan zoeken we een camping. Dat doen we ook als we in een grote stad zijn.”

Gordijntjes dicht

“Het is dan toch veiliger om je camper op een camperplek of camping achter te laten. Al hebben we ons nog nooit onveilig gevoeld. We hebben de ongeschreven regel dat als we ergens aankomen en een van ons voelt zich niet oké, dan gaan we weer en zoeken we verder. Toch hebben we dat nog niet echt gehad en weet je wat het is? We doen de gordijntjes dicht, steken kaarsjes aan en dan bestaat de buitenwereld niet meer. Dan is het echt ons huisje.” 

Gordijntjes dicht

Slaapplek-stress

“Af en toe worden we moe van het zoeken naar een plek om te slapen of naar een plek waar vers water is. Mensen vragen wel eens: wat heb je de hele dag te doen? Je werkt niet, waar ben je mee bezig? Nou echt, zoeken naar een geschikte plek kan stress geven hoor, haha. Echte plannen hadden we niet toen we vertrokken. We zijn in oktober op pad gegaan en toen wilden we de zon achterna. We zijn door Frankrijk en Spanje naar Portugal gegaan. Daar zijn we nu.”

Surfen in Portugal

“We wilden in het zuiden van Portugal leren surfen, maar in de winter blijken de golven te hoog voor beginners als wij. Waarschijnlijk gaan we straks richting Slovenië en Kroatië. We zijn allebei gek op watersporten, dus gaan we daar duiken en surfen. Daarna zien we wel verder. We zijn niet echt bezig met de toekomst. We wilden een camperreis door Europa maken en de zon achterna. Dat blijven we doen.”

Meer avonturen