Home Get inspiredInterviews ‘Ik wilde zelf ontdekken hoe mooi reizen door Europa is’

‘Ik wilde zelf ontdekken hoe mooi reizen door Europa is’

by admin
‘Ik wilde zelf ontdekken hoe mooi reizen door Europa is’

Surprising Europe, een nieuw boek met prachtige reizen door Europa

In 2010 maakten Sabine de Milliano en haar man hun eerste roadtrip. In vier weken tijd reden ze naar de Noordkaap en weer terug. Dit beviel zo goed dat ze het jaar daarop weer Europa introkken. Het was het begin van talloze reizen en roadtrips met hun oude Subaru én van een inspirerend fotoboek. 

Tijdloos manifest vol Europese reizen

“Ik wilde alle vooroordelen aan de kant zetten en zelf ontdekken hoe mooi Europese landen zijn en wat ze te bieden hebben. Er is niets mooiers dan al onze reizen door Europa in een boek samen te brengen. Het is een tijdloos manifest geworden van alle roadtrips die we door Europa hebben gemaakt”, aldus Sabine. In een zo kort mogelijke timelapse, want er valt natuurlijk te veel te vertellen, neemt ze ons mee door ‘haar’ Europa. 

Alle uithoeken van Groot-Brittannië 

“Wij hebben allebei een drukke baan, dus een paar maanden uittrekken voor één lange reis door Europa hebben we niet. Dus werden het tal van kortere reizen, variërend van een weekend tot 5 weken weg. De roadtrip in 2010 vonden we zo’n gave manier van vakantie vieren. Er is niets leukers dan naar een doel toerijden en genieten van alles wat je onderweg tegenkomt. Het jaar daarop besloten we weer te gaan. Naar Groot-Brittannië. In een paar weken tijd hebben we alle uithoeken van Engeland, Schotland en Wales gezien. We deden de roadtrips in een oude Subaru die we al in onze studententijd kochten. Die auto is in alle landen van het Europese vasteland geweest en is nog bij ons. Hij rijdt, maar hele lange reizen doen we er niet meer mee.” 

Cruisen door Oost-Europa

Scandinavië en Groot-Brittannië konden de twee van hun lijstje strepen en in de jaren die volgden tikten ze de andere Europese landen aan. In 2012 waren Gibraltar, Spanje, Portugal en Frankrijk aan de beurt en in 2013 was het tijd voor Oost-Europa. “We hebben een reis samengesteld met verschillende tussenstops startend in Duitsland, dan Tsjechië, Polen, Slowakije, Hongarije, Roemenië, Moldavië, Servië, Kroatië, Slovenië en via Oostenrijk weer terug. Dat was best een spannende reis. We hadden natuurlijk allemaal verhalen gehoord over Oost-Europa dat vol zat met ‘enge’ landen.” 

Cruisen door Oost-Europa

Reizen door authentiek Roemenië 

“Toen we er waren was het echt geweldig. We hebben zo enorm genoten van de prachtige natuur, heerlijk eten, lieve mensen, de gastvrijheid. Vooral Roemenië heeft mijn hart gestolen. Dat is een geweldig land om doorheen te rijden. Het ene moment passeer je een paard en wagen, het andere moment zit je heerlijk te dineren met een topklasse wijntje erbij. Roemenië heeft ook mijn ogen geopend over Oost-Europa; het laat een stuk authenticiteit zien die we in het toch wat aangeharkte Nederland niet meer vinden.” 

Op naar Rusland

“In 2014 daagde ik mijn man uit om naar Moermansk te rijden. We hebben toen ook Wit-Rusland, de Baltische Staten en Oekraïne erbij gepakt. Een bizarre, maar geweldige reis van zo’n 12.000 kilometer. Het was in Wit-Rusland toen het idee voor mijn boek ontstond. We zijn geen camperaars, maar koken zelf onderweg. Dat deel van kamperen doen we dus wel en toen we heerlijk zaten te dineren aan ons camping setje op een zandweggetje in the middle of nowhere, kwam er een politieman in een oldtimer aan die een babbeltje met ons maakte.”

Planmatig door Europa

“Hij was nieuwsgierig wat we daar op dat zandweggetje tussen de landerijen deden. Hij sprak geen woord Engels, maar mijn man kan een beetje Russisch dus voerde een klein gesprekje met hem. Hij had geen idee van Nederland en wist ook niet waar het lag. Maar evengoed heette hij ons welkom in ‘zijn’ land. Dat was zo’n mooi, vertederend moment en ik dacht: ‘als zelfs een land als Wit-Rusland zo leuk is, wil ik naar alle landen van Europa reizen en dan ga ik er een boek over maken ook’. Vanaf dat jaar zijn we planmatig alle landen van Europa gaan ‘afwerken’.” 

Planmatig door Europa

Sky scrapers in Azerbeidzjan

“Zo maakten we in februari van 2015 een reis naar de microstaatjes en kleine landen: Andorra, Monaco, Vaticaanstad en Luxemburg. In het najaar van 2015 maakten we de meest extreme reis. We reden eerst door de Balkanlanden die we nog niet gezien hadden en maakten vervolgens de oversteek door Turkije naar de Kaukasus met als verste punt Bakoe, de hoofdstad van Azerbeidzjan. Een soort Dubai in opkomst. Het is onbetaalbaar als je daar met je oude autootje tussen de immense sky scrapers aan de Kaspische zee staat. Mooi moment was dat. Het was wel een zware reis; we hadden maar vijf weken en omdat veel landen geen Schengenlanden zijn heb je steeds weer die spanning of je überhaupt de grens over mag.” 

IJsland, de grote finale 

“In 2016 hadden we vier weken voor het zuiden van Europa: het Italiaanse vasteland, Sicilië, Malta, Cyprus. En toen waren er nog twee landen over om naartoe te reizen. In datzelfde jaar gingen we naar Ierland en Noord-Ierland en in de winter van 2017 was het tijd voor de grote finale: IJsland. We vlogen vanuit Nederland naar IJsland en hebben daar in een gehuurde 4×4 een rondje langs het hele eiland gedaan. Het was de laatste van tientallen reizen; Europa was klaar.” 

Sabine’s top 5 reizen in Europa:

  1. Roemenië. Een geweldig land met schitterende natuur en de gastvrijheid van mensen in combinatie met wat scherpe randjes. Soms is het wel lekker als het niet allemaal binnen de lijntjes hoeft. 
  2. De Kaukasus. Qua natuur en landschappen is het hier fenomenaal mooi. David Gareja op de grens tussen Georgië en Azerbeidzjan en de (semi-) woestijn rondom die plek zijn echt magisch mooi. De uitgestrekte grasvelden zijn in september helemaal goud. Je rijdt dus door gouden velden; zo mooi dat het de cover van Surprising Europe is geworden. 
  3. Het vaste land van Griekenland. Veel mensen denken bij Griekenland aan de eilanden, maar de mooiste plekken vind je wat mij betreft op het vaste land. 
  4. Montenegro. Daar zijn zulke prachtige bergen en wegen. Als je van bergvakanties houdt is dit een fantastisch land om naartoe te reizen. 
  5. De Lofoten in Noorwegen. Vooral voor camperaars is dit super. Het is een eindje rijden, maar adembenemend mooi.

Meer avonturen