Home Hikes & BikesHikes Zoek je een rondwandeling op Texel? Dit is de mooiste!

Zoek je een rondwandeling op Texel? Dit is de mooiste!

by admin
Zoek je een rondwandeling op Texel? Dit is de mooiste!

Texel is het grootste Waddeneiland van Nederland en een supermooie plek voor lange wandelingen. Je kunt Texel met je auto of camper bezoeken, maar je kunt deze ook aan wal laten en het eiland te voet te ontdekken. De route van deze prachtige rondwandeling begint zodra je de boot afstapt. 

Vanaf de boot houd je links aan en dan loop je al meteen een prachtig duingebied in. Wandelend over de dijk zie je links het water van De Mok, een baai tussen De Hors en ’t Horntje, en rechts afwisselend duinen en uitgestrekte weilanden. Na een paar kilometer bereik je het duin Neeltjesnol. Voor de duidelijkheid: op Texel betekent nol duin. Neeltjesnol ontstond al in 1435 en is onderdeel van een duinrug die achter camping Loodsmansduin langsloopt. Heel vroeger lag het duin direct aan zee waardoor het een mooi uitkijkpunt was. 

Nationaal Park Duinen van Texel 

Na een paar kilometer verlaat je de dijk en het kwelderlandschap en loop je richting de Horspolders. Bijna de hele rondwandeling loopt door Nationaal Park Duinen van Texel. Een natuurgebied met prachtige duinvalleien, duinen, bossen, heidevelden, kwelders en strandvlaktes. Het stuk van het Jan Witte Paadje richting het strand is een van de indrukwekkendste delen van de rondwandeling op het eiland. Het is even pittig door het mulle duinzand, maar oh zo mooi. 

Lopen langs Bunkers en De Bollekamer 

Dan volgt er een heel stuk over het strand en kom je vervolgens in een soort ‘niemandsland’ waar strandpaviljoen Paal 9 ligt; een erg fijne plek voor een take-away koffie of lunch. De route gaat verder door een bijzonder gebied; tijdens de Tweede Wereldoorlog werden hier honderden bunkers gebouwd. In de permanente tentoonstelling Texelse Bunkerverhalen rond de bunker bij Loodsmansduin ontdek je veel boeiende verhalen over deze geschiedenis. De rondwandeling gaat verder door natuurgebied De Bollekamer en vervolgens loop je via de dijk weer terug naar de veerboot. Leuk is dat de baai op de heenweg door vloed helemaal onder water stond en op de terugweg bij eb, droog is gevallen waardoor je over de ‘bodem’ kunt lopen. 

Lopen langs Bunkers en De Bollekamer 

Deze rondwandeling op Texel ook lopen?

Het was voor ons niet de eerste keer op Texel, maar wel de eerste keer dat we zo onder de indruk waren van de prachtige en afwisselende natuur op het eiland. Lopend kom je toch echt op heel andere plekken dan met de camper of op de fiets. Wil jij deze mooie rondwandeling op Texel ook lopen? Je vindt de route hier. Vanaf Den Helder is het zo’n twintig minuten met de veerboot naar Texel. Ieder uur vertrekt een boot en als je te voet gaat kost een ticket je maar 2,50 euro per persoon. Koop je je kaartje online dan is een datum of tijd reserveren niet nodig. 

Facts:

  • Lengte wandeling: 22,4 km
  • Rond de baai De Mok liggen verschillende vogelreservaten zoals de Geul, de Petten en ’t Stoar
  • We delen deze wandeling via Komoot. Meld je dus voor de route even aan via de site of de app. 
  • De Waddenzee is hét icoon van de Nederlandse natuur en Werelderfgoed. 
  • Er zijn drie nationale parken in het Nederlandse Waddengebied : Duinen van Tezel, Schiermonnikoog en Lauwersmeer.

Meer avonturen