Home Get inspiredInterviews Ben jij klaar voor Zweeds Lapland?

Ben jij klaar voor Zweeds Lapland?

by admin
Ben jij klaar voor Zweeds Lapland?

‘In Zweeds Lapland moet je geen haast hebben’ 

Wil je ongerepte natuur, eindeloos ronddwalen, midzomernachten, het Noorderlicht én een bijzondere cultuur ontdekken dan is Zweeds Lapland dé bestemming voor jouw volgende roadtrip. 

Lapland! Laten we beginnen met wat feitjes. Lapland is een geografisch gebied verspreid over vier landen: Finland, Rusland, Noorwegen en Zweden. Ongeveer een kwart van Lapland ligt in Zweden en dit deel van Europa wordt ook wel Arctic Europe genoemd. Zweeds Lapland is in elk seizoen een bestemming dat met geen andere te vergelijken is. Je vindt er sneeuw (heel veel sneeuw), zon, hoge bergen, diepe bossen, moerasgebied, wilde rivieren en een mooie kustlijn. 

Camperen in Zweeds Lapland

Genoeg redenen voor Nederlanders Egbert en Sandra om Nederland in te ruilen voor een bestaan in Zweeds Lapland. Camperlust sprak het stel over de camping die zij sinds 2017 runnen in dit bijzondere stuk Scandinavië. 

Onthaasten op de camping

“Burträsk camping ligt direct aan de rand van het dorp Burträsk en als schiereiland in het meer Burträsket. Vanaf de camping loop je via een hangbrug naar een klein, bosrijk eilandje waar je kunt grillen, vissen of zwemmen. Onze camping is een heerlijke plek om te onthaasten; je verliest echt meteen gevoel voor tijd. We hebben 45 plaatsen met elektriciteit geschikt voor alle soorten kampeermiddelen. Direct aan het water zijn 8 plaatsen met een prachtig uitzicht over het meer.
Daarnaast hebben we zomerstugas (trekkershutten) en vakantiebungalows die we het hele jaar verhuren. In ons gezellige café Arresten (de voormalige politiecel van het dorp) kun je genieten van lekkere drankjes en eenvoudige maaltijden.” 

Geschikt voor campers?

“Zeker! De grond is gedraineerd waardoor de meeste plaatsen verhard zijn en ook geschikt voor grotere campers. Er is een serviceplaats om het grijze water te lozen en om vers water te tanken. Onze camping is ideaal voor campers: het is natuurlijk gelegen, ligt direct aan het meer, maar ook op tien minuten loopafstand van het dorp met winkels en restaurants.”

Geschikt voor campers?

Wat is er te doen in de omgeving?

“Midden in het dorp staat de fabriek van de Västerbottensost. Hier wordt de beste kaas van Zweden gemaakt. In de zomer is het bezoekerscentrum open waar rondleidingen worden gegeven en je kunt lezen over hoe de bijzondere smaak van deze kaas tot stand is gekomen. Dat maakt de streek waar wij wonen ook meteen anders dan andere plekken in Zweeds Lapland. Doordat er veel boerderijen zijn waar de koeien de melk voor de kaas produceren zijn er meer groene heuvels en weilanden en is het minder dicht bebost. In de winter zijn de weilanden bedekt met een laag sneeuw; dat geeft prachtige uitzichten. Omdat er minder sneeuw valt dan in de bergen, vaak niet meer dan een meter, worden in oktober de rendieren naar ons gebied gebracht waar ze blijven totdat de sneeuw begint te smelten in maart. Rendieren lopen in kuddes en zijn daardoor regelmatig in de buurt te zien.”

Wildkamperen, mag dat in Zweeds Lapland?

“In heel Zweden geldt het allemansrecht dus ook in Zweeds Lapland. Dit houdt in dat je vrij mag kamperen. Voor campers en caravans zijn er wel beperkingen. Zo mag je niet met een camper onverharde bosweggetjes inrijden om te gaan staan. Op een parkeerplaats bij een strandje of een haven mag je staan mits het geen privégrond is. In sommige natuurgebieden mag je wel met een camper rijden, maar niet overnachten. Met een tent is dit wel toegestaan. Bij de ingang staan borden wat wel en niet mag.” 

Nog een ultieme laatste tip? 

“In de zomer hebben we veel kampeerders en camperaars die op weg zijn naar de Noordkaap. Wij adviseren gasten om niet alleen maar de snelweg te nemen vanaf Zuid Zweden. Juist aan de binnenwegen zitten de kleinere campings, vaak natuurlijk gelegen. Vanuit het zuiden vanaf Umeå neem je de rv364 die langs Burträsk gaat om de snelweg te mijden. Het aantal kilometers is nagenoeg gelijk, de tijd iets langer, maar als je op vakantie gaat naar Zweeds Lapland moet je geen haast hebben.”

Nog een ultieme laatste tip? 

Nog drie redenen om naar Zweeds Lapland te gaan 

Middernachtzon en het noorderlicht

In Zweeds Lapland kun je twee van de meest spectaculaire natuurverschijnselen zien: de middernachtzon en het unieke noorderlicht. In welk deel van het jaar je hier ook bent; bijzonder is het sowieso. De middernachtzon schijnt van eind mei tot half juli en dat betekent dat in deze magische tijd de zon dus 24 uur per dag schijnt. Vanaf eind september tot begin april is het mogelijk om het Noorderlicht te zien in Zweeds Lapland. Abisko is een toplocatie om het noorderlicht te bekijken. De bergen in de buurt zorgen voor heldere nachten, waardoor de kans op het bijzondere schouwspel groter is. 

De Sami

Lapland is het land van de Sami, de oorspronkelijke bewoners van Scandinavië. De Sami zijn het enige inheemse volk in Europa. Uniek dus! In Zweden leven nog altijd Sami, in Sápmi. Een gebied met sneeuw bedekte bergen, woeste rivieren, ongerepte meren, toendra’s en bossen. Een stuk land waar nog echt rust en stilte is. Op verschillende plekken kun je kennismaken met de Sami, hun cultuur en hun rendieren. Er worden tours aangeboden door de Sami zelf. 

Onherbergzame natuur

Zweden is een van de grootste en meest dunbevolkte landen van Europa. En dat betekent dus weinig mensen en heel veel natuur. Zweeds Lapland wordt ook wel de laatste wildernis van Europa genoemd. Voor natuurliefhebbers een waar walhalla: je kunt gaan voor uitgestrekte bossen, ruige bergen of eilandhoppen door de archipel langs de kustlijn. In Zweeds Lapland liggen vier nationale parken (Sarek National Park, Padjelanta, Muddus en Store Sjöfallet) vol gletsjers, diepe ravijnen, bossen en bergtoppen. Wandelen kan zeker, maar verwacht geen aangelegde wandelpaden. Je loopt hier vooral door onherbergzaam gebied, maar hey, dat maakt het avontuur alleen maar mooier toch?

Meer avonturen