Home Get inspired Nieuw boek: Expeditie Achtertuin

Nieuw boek: Expeditie Achtertuin

by admin
Nieuw boek: Expeditie Achtertuin

Reisjournalisten Bas van Oort en Dirk Wijnand de Jong willen met het prachtige boek Expeditie Achtertuin laten zien hoe mooi Nederland is. Camperlust sprak met Bas over hun avonturen tijdens ‘expeditie achtertuin’. 

Als reisjournalist voor onder andere National Geographic en De Standaard reisde Bas de afgelopen tien jaar af naar zo’n zeventig landen. Sinds vorig jaar legt hij samen met collega Dirk Wijnand de nadruk op ons eigen land. “Onze missie was een jaar geleden mensen te laten zien dat je echt niet ver weg hoeft om mooie dingen te zien. De huidige crisis zorgt ervoor dat heel Nederland in dezelfde situatie zit en dat iedereen om moet gaan met ‘het niet ver weg kunnen’. Of je nou wilt of niet. Hierdoor hebben we een groter bereik met onze boodschap, maar die boodschap wilden we ver voor corona al uitdragen.”

Wadlopen: nog nooit gedaan

De afgelopen twaalf maanden reisden de twee door ons land en ontdekten ze zoveel mogelijk plekken. “Nederland is heel afwisselend. We zijn hier allebei geboren en getogen, maar er zijn genoeg plekken waar we nog nooit geweest waren of niet kenden. Wadlopen bijvoorbeeld. Dat had ik nog nooit gedaan. Het mooie aan Nederland is dat je veel lastminute kunt doen, op de dag zelf. Soms keken we op de kaart en kwamen we erachter dat er ergens een Nationaal Park ligt waar we nog nooit van hadden gehoord. En dan is het net als reizen in het buitenland: laten we kijken wat er te doen is.”

Verrast door De Maasduinen

“Vooral de Nationale Parken in Nederland hebben me verrast. De Groote Peel bijvoorbeeld, op de grens van Limburg en Brabant. Of De Maasduinen. Samen met Dirk Wijnand ben ik daar met de camper naartoe geweest. We stonden op een camping, hadden fietsen mee en dan is het vroeg opstaan, rondfietsen en heel positief verrast worden omdat het zo’n mooie ervaring is. In De Maasduinen zijn Paraboolduinen; het is net Afrika. Ook door de bomen die er groeien, het landschap. Dat zijn fijne constateringen, dat je op een uurtje rijden van je eigen huis het gevoel hebt dat je echt weg bent.” 

Verrast door De Maasduinen

Roadtrippen door Nederland

“Vorig jaar heb ik samen met mijn vriendin een drie weken aaneengesloten reis door Nederland gemaakt. We zijn begonnen in onze eigen stad Rotterdam, toen een paar dagen Zuid-Limburg, daarna Drenthe, Friesland, het merengebied, Noord-Friesland en uiteindelijk Ameland. Dat was een ontzettend veelzijdige reis met elke dag nieuwe ervaringen en nieuwe dingen. Allemaal in eigen land. Voor mij was dat het ultieme bewijs dat het mogelijk is in Nederland.”

Veel meer naar buiten 

“Hoe ik tegen reizen aankeek heeft te maken met waarom we überhaupt dit boek zijn gaan maken. Ik vind dat het allemaal een beetje te wordt. Het is niet gezond dat je voor een habbekrats aan de andere kant van de wereld zit. Er is alleen maar meer uitstoot is en ik merkte bij mezelf de behoefte om ook dichtbij te reizen. Dat hoefde niet per se Nederland te zijn, het kunnen ook omliggende landen zijn die je met de trein kunt bereiken. Wat het achteraf gezien praktisch met me heeft gedaan is dat ik in de twaalf maanden dat we hiermee bezig zijn, vooral veel meer buiten ben. Dat vind ik de grootste winst van allemaal. Dat ik niet meer automatisch terugval op een avondje Netflix of binnen blijf zitten. Als het mooi weer is denk ik: ‘kom, we gaan naar buiten, iets doen.”

Meer avonturen