Home Hikes & BikesHikes Twan Huys: ‘Nederland heeft oogverblindend mooie wandel tochten’

Twan Huys: ‘Nederland heeft oogverblindend mooie wandel tochten’

by admin
Twan Huys: ‘Nederland heeft oogverblindend mooie wandel tochten’

‘Het eiland Tiengemeten is een walhalla’

Wandelen is uitgegroeid tot een nationale hobby. Steeds meer mensen ontdekken de inspirerende werking van een goede hike. Twan Huys wandelt al zijn hele leven. Voor zijn nieuwe boek Wandellust ging hij op ontdekkingstocht door Nederland. Camperlust sprak de journalist en presentator over zijn boek, de liefde voor wandelen en de natuur.

Jane Goodall

“Voor mijn boek heb ik gewandeld in zeventien verschillende gebieden in Nederland. Ik logeerde in oude boswachtershuizen en bleef dan een dag of vier, vijf. Soms wandelde ik alleen, maar meestal met mensen die me dierbaar zijn: Herman Finkers, prinses Irene en Jane Goodall. Tijdens het wandelen ontstaan de mooiste gesprekken. En ik wist dat Limburg, waar ik ben opgegroeid, mooi was, maar ik had de rest van Nederland nooit eerder wandelend gezien. Ik ontdekte oogverblindende wandeltochten en Nederland blijkt spectaculair mooi.”

Zuurstof

“Ik wandel ook vaak met mijn ouders. Zij namen me al toen ik heel jong was mee wandelen. Eerst vond ik dat saai, maar rond mijn twintigste heb ik het wandelen omarmd. Ik word er heel ontspannen van; je bent in de natuur, er is veel zuurstof, een mooie omgeving. Het is zoals Hippocrates 2400 jaar geleden al zei: wandelen is het beste medicijn.”

Midden op de hei

“Elk jaar ga ik met mijn familie een week wandelen. Ook dan logeren we in een boswachtershuis middenin de natuur. Die huizen kun je boeken via Buitenleven Vakanties, een dochter van Staatsbosbeheer. Zij verhuren boswachtershuizen die op de meest fantastische plekken staan: geïsoleerd, midden op de hei, in bossen of in een dal in Zuid-Limburg. Die woningen liggen zodanig dat als je de deur uitloopt je meteen in de mooiste wandelgebieden van Nederland bent. Ik vind het een van de leukste bezigheden in mijn leven. Je kunt kiezen voor een vakantie naar Bali of Thailand, ook hartstikke leuk natuurlijk, maar ik vond de wandelingen die ik maakte voor mijn boek en de gebieden die ik ontdekte echt een openbaring.”

Midden op de hei

Wandelen naar Paal 3

“Limburg zal voor mij altijd op nummer 1 blijven staan, maar in de top drie zijn Terschelling en Tiengemeten aangeschoven. Naast wandelen hou ik erg van eilanden en op Terschelling heb ik ‘de wandeling naar Paal 3’ gelopen. Een wandeling die veel eilandbewoners kennen, maar toeristen niet. Het is een van de mooiste wandelroutes op het eiland. Het begint bij De Walvis, een bekend café in de aankomsthaven. Dan loop je door een mooi bosgebied dat later een bosschage gebied wordt, met veel mooie planten en struiken. Vervolgens ga je het duingebied in en over het strand terug. Een heel mooi rondje dat ik ‘het geheim van Terschelling’ noem. De boswachter die me de route liet zien aarzelde of ik het mocht publiceren, maar het is uiteindelijk gelukt.”

Het walhalla van natuurbeleving

“Een ander hoogtepunt vond ik het eiland Tiengemeten in het Haringvliet. Ik had er nog nooit van gehoord; het is een eiland van 7 bij 2 kilometer ten zuiden van Zuid-Beijerland. Voor een eilandliefhebber als ik het walhalla van natuurbeleving. Het is ooit gekocht door Natuurmonumenten. Zij hebben de aardappelboeren die er vroeger zaten uitgekocht en er een natuurparadijs van gemaakt. Het is echt een van mijn lievelingsplekken geworden.”

Meer avonturen