Home Get inspired Top 10 mooiste dorpen in Noord Brabant

Top 10 mooiste dorpen in Noord Brabant

by admin
Top 10 mooiste dorpen in Noord Brabant

Noord-Brabant, een provincie in het zuiden van Nederland, staat bekend om zijn gastvrijheid, prachtige landschappen en historische dorpen. Van pittoreske straatjes tot indrukwekkende monumenten, deze dorpen bieden een perfecte mix van natuur en cultuur. Hier zijn de top 10 mooiste dorpen in Noord-Brabant die je zeker moet bezoeken.

1. Heusden

Heusden is een prachtig gerestaureerd vestingstadje aan de Maas, bekend om zijn sfeervolle straatjes, oude stadsmuren en charmante huizen. Dit historische dorp heeft een goed bewaard gebleven vestingwerk en talloze monumenten die je mee terug in de tijd nemen. Wandel langs de vestingwerken, bezoek de pittoreske haven en geniet van de gezellige terrasjes en restaurants in het centrum.

2. Oirschot

Oirschot wordt vaak ‘Monument in het Groen’ genoemd vanwege zijn vele monumentale gebouwen en de groene omgeving. Het dorp heeft een sfeervol marktplein met historische panden, waaronder de indrukwekkende Sint-Petrusbasiliek. Oirschot biedt ook wandel- en fietsroutes door het omliggende landschap, waaronder de mooie natuurgebieden zoals de Kampina en de Mortelen.

3. Zundert

Zundert is de geboorteplaats van de beroemde schilder Vincent van Gogh en heeft een rijke culturele geschiedenis. Het dorp heeft een charmant centrum met mooie oude gebouwen en het Van GoghHuis, waar je meer kunt leren over het leven en werk van Van Gogh. Zundert is ook bekend om zijn jaarlijkse bloemencorso, een spectaculair evenement waarbij prachtige praalwagens versierd met dahlia’s door de straten trekken.

4. Eersel

Eersel, gelegen in de Kempen, staat bekend om zijn sfeervolle dorpsplein, het ‘Hint’, dat omringd is door historische panden en gezellige terrassen. Het dorp heeft een rijke geschiedenis en biedt tal van bezienswaardigheden, zoals de Sint-Willibrorduskerk en de historische marktkramen. De omgeving van Eersel is perfect voor wandel- en fietstochten door de bossen en heidevelden.

5. Baarle-Nassau

Baarle-Nassau is een uniek dorp dat samen met het Belgische Baarle-Hertog een bijzondere grenssituatie vormt. Het dorp is een lappendeken van Nederlandse en Belgische enclaves, wat het een fascinerende bestemming maakt. Wandel door de straten en ontdek de unieke grenslijnen die dwars door huizen en winkels lopen. Baarle-Nassau heeft ook een gezellig centrum met leuke winkels en restaurants.

6. Woudrichem

Woudrichem is een pittoresk vestingstadje aan de rivier de Waal, met een prachtig bewaard gebleven historisch centrum. Het dorp heeft sfeervolle straatjes, oude stadsmuren en mooie monumenten, zoals de Sint-Martinuskerk en het Arsenaal. Woudrichem is ook een populaire bestemming voor watersportliefhebbers en biedt mooie wandel- en fietsroutes langs de rivieren.

7. Hilvarenbeek

Hilvarenbeek is een charmant dorp met een rijke geschiedenis en een gezellige dorpskern. Het dorp staat bekend om de imposante Sint-Petrus’-Bandenkerk en het sfeervolle Vrijthof Plein. Hilvarenbeek heeft ook een prachtig buitengebied, met natuurgebieden zoals de Beekse Bergen en de Kampina. Bezoek ook het nabijgelegen Safaripark Beekse Bergen voor een unieke dieren-ervaring.

8. Oisterwijk

Oisterwijk, ook wel bekend als de ‘Parel in ’t Groen’, is een prachtig dorp omringd door bossen en vennen. Het dorp heeft een sfeervol centrum met gezellige winkels, cafés en restaurants. De omgeving van Oisterwijk biedt talloze wandel- en fietsroutes door de natuur, waaronder het mooie natuurgebied de Oisterwijkse Bossen en Vennen. Bezoek ook de historische gebouwen zoals de Sint-Petrus’-Bandenkerk en het Trouwkerkje.

9. Sint Anthonis

Sint Anthonis is een rustig en charmant dorp gelegen in het noordoosten van Noord-Brabant. Het dorp heeft een gezellig centrum met historische gebouwen en een rijke geschiedenis. De omgeving van Sint Anthonis is perfect voor natuurliefhebbers, met uitgestrekte bossen, heidevelden en zandverstuivingen die ideale omstandigheden bieden voor wandel- en fietstochten.

10. Bergen op Zoom

Hoewel Bergen op Zoom officieel een stad is, voelt het vanwege zijn historische charme en kleinschalige karakter vaak aan als een dorp. Het oude centrum heeft prachtige monumenten, zoals het Markiezenhof, een middeleeuws stadspaleis dat nu een museum is. De sfeervolle straatjes, pleinen en de nabijgelegen Binnenschelde maken Bergen op Zoom een aantrekkelijke bestemming voor een dagje uit.

Meer avonturen