Home Get inspired Top 10 mooiste dorpen in Overijssel

Top 10 mooiste dorpen in Overijssel

by admin
Top 10 mooiste dorpen in Overijssel

Overijssel, een provincie in het oosten van Nederland, staat bekend om zijn pittoreske dorpen die doordrenkt zijn met geschiedenis en charme. Deze dorpen bieden een rustieke ontsnapping aan de drukte van het stadsleven en zijn perfecte bestemmingen voor een dagje uit of een weekendje weg. Hier zijn de top 10 mooiste dorpen in Overijssel die je zeker moet bezoeken.

1. Giethoorn

Giethoorn, vaak het ‘Venetië van het Noorden’ genoemd, is zonder twijfel een van de mooiste dorpen van Overijssel. Dit idyllische dorp staat bekend om zijn grachten, bruggetjes en rietgedekte boerderijen. Een rondvaart door de grachten biedt een unieke manier om het dorp te verkennen en te genieten van de serene omgeving. Fietsen en wandelen zijn ook populaire activiteiten, waarbij je de prachtige natuur en schilderachtige huisjes kunt bewonderen. Giethoorn staat zelfs nummer 1 in de lijst mooiste dorpen van Nederland.

2. Ootmarsum

Ootmarsum is een historisch stadje dat aanvoelt als een dorp vanwege zijn intieme en gezellige sfeer. Het staat bekend om zijn kunstgalerijen, musea en goed bewaarde middeleeuwse architectuur. Slenteren door de geplaveide straatjes en het bewonderen van de vakwerkhuizen en oude kerken is een waar genoegen. Daarnaast is Ootmarsum beroemd om zijn jaarlijkse evenementen, zoals de ‘Siepelmarkt’ en de paasgebruiken.

3. Blokzijl

Blokzijl is een charmant dorp dat ooit een belangrijke havenstad was in de tijd van de VOC. Het dorp heeft een rijke geschiedenis die terug te zien is in de goed bewaarde monumentale panden en de sfeervolle haven. De historische kern van Blokzijl is perfect om te verkennen te voet, waarbij je kunt genieten van de oude gebouwen, gezellige terrasjes en heerlijke restaurants.

4. Diepenheim

Diepenheim, ook wel bekend als het ‘Kunststadje van Overijssel’, is een pittoresk dorp met een rijke culturele geschiedenis. Het dorp is omgeven door kastelen en landgoederen, waarvan er enkele toegankelijk zijn voor het publiek. De kunstliefhebbers kunnen hun hart ophalen in de diverse galeries en kunstinstellingen. Daarnaast biedt Diepenheim mooie wandel- en fietsroutes door het omliggende landschap.

5. Dalfsen

Dalfsen ligt aan de oevers van het Overijsselse Vecht en biedt een combinatie van natuurschoon en historische charme. Het dorp is beroemd om zijn kastelen, waaronder Kasteel Rechteren, dat een van de weinige kastelen in Nederland is die nog steeds in particuliere handen is. Wandelen langs de rivier, door de bossen en over de landgoederen is een perfecte manier om de schoonheid van Dalfsen te ervaren.

6. Vollenhove

Vollenhove, ook wel ‘Stad der Paleizen’ genoemd, is een dorp met een rijke geschiedenis en prachtige monumenten. De vele statige herenhuizen, kastelen en kerken getuigen van een welvarend verleden. Het dorp ligt aan het water, wat het een schilderachtig decor geeft. De jaarlijkse gondelvaart is een evenement dat veel bezoekers trekt en een schouwspel biedt.

7. Ommen

Ommen is een charmant dorp dat gelegen is in het Vechtdal. Het dorp is omgeven door natuur en biedt tal van mogelijkheden voor outdoor activiteiten zoals wandelen, fietsen en kanoën. Het historische centrum van Ommen heeft gezellige winkels, cafés en restaurants waar je kunt genieten van de gastvrijheid van Overijssel. Daarnaast zijn er diverse musea die de geschiedenis en cultuur van de regio belichten.

8. Brederwiede

Brederwiede, een voormalige gemeente die nu deel uitmaakt van Steenwijkerland, omvat prachtige dorpen zoals Giethoorn, Dwarsgracht en Muggenbeet. Deze dorpen zijn omgeven door water en bieden een unieke en serene omgeving. Boottochten, wandel- en fietsroutes langs de grachten en door de natuur zijn populaire activiteiten die bezoekers trekken.

9. Staphorst

Staphorst is een van de meest traditionele dorpen van Nederland, waar de bewoners nog steeds klederdracht dragen en oude gebruiken in ere houden. Het dorp heeft een unieke cultuur en architectuur, met karakteristieke boerderijen en kerken. Een bezoek aan Staphorst is als een stap terug in de tijd waarin je de rijke tradities en het culturele erfgoed van Overijssel kunt ervaren.

10. Tubbergen

Tubbergen is een rustig dorp dat bekend staat om zijn mooie landschap en vriendelijke gemeenschap. Het dorp biedt een mix van historische bezienswaardigheden, zoals oude kerken en molens, en moderne voorzieningen. De omgeving van Tubbergen is ideaal voor wandel- en fietstochten door de natuur, waarbij je kunt genieten van het landelijke karakter van Overijssel.

Meer avonturen