Home Get inspired Europese roadtrip: ‘De drang om te reizen bleef’

Europese roadtrip: ‘De drang om te reizen bleef’

by admin
Europese roadtrip: ‘De drang om te reizen bleef’

Reizen met een camper, even uit de maatschappij stappen, zelf nadenken over wat je wilt in het leven én vluchtelingen helpen. Shanna (28) en Sebas (30) kochten een camper, gingen op reis door Europa en maakten er een roadtrip met een bijzondere missie van.

Tijdens de eerste camperreis die het stel samen met vrienden Vivian en Patrick maakte, kwamen ze terecht op Lesbos. Shanna: “Dat was in 2015. We waren alle vier net afgestudeerd en wilden ontdekken hoe het leven kan zijn als je niet meegaat in hoe alles in Nederland vast ligt. We kochten een goedkope camper en gingen zonder plan op een Europese roadtrip.”

Vrijwilligerswerk on the road

“Ons enige doel was het bezoeken van leefgemeenschappen. We wilden kijken hoe het was bij mensen die kozen voor een alternatief leven. Tijdens die reis ontdekten we dat we niet zomaar van leuke plek naar leuke plek wilden gaan, maar ook van betekenis wilden zijn. Toen zijn we op Lesbos beland, tijdens de piek van de vluchtelingencrisis. Daar deden we drie maanden vrijwilligerswerk en dat werd een inspiratiebron voor de Europese roadtrip die we in 2019 hebben gemaakt.”

Van Duinkerke naar Camini

Het viertal besloot in 2019 nogmaals met een camper Europa in te trekken. Met als doel het helpen van vluchtelingen. Beide stellen waren inmiddels ouders geworden. “De drang om te reizen en van betekenis te kunnen zijn voor mensen die het moeilijk hebben bleef, dus we besloten onze banen en huizen op te zeggen en weer een camper te kopen. Met het besef dat we met z’n vieren niet iets heel groots op konden zetten qua vluchtelingenhulp besloten we voor kwaliteit te gaan in plaats van kwantiteit. Laten zien dat we om ze geven en een soort rustpunt zijn in de reis die zij maken van hun thuisland naar het westen.”

Het zuiden van Italië

Dit doel bracht de camperaars tijdens hun Europese roadtrip naar verschillende plekken: van Duinkerke tot Napels en van het zuiden van Italië nogmaals naar het Griekse Lesbos. “We hebben verschillende hulp kunnen bieden. In Duinkerke ging het vooral om het uitdelen van eten; er moesten zoveel mogelijk monden gevoed worden.”

Het zuiden van Italië

Integreren in het dagelijks leven

“In Italië stonden we een maand met de camper in het dorpje Camini. Dit was een bijzondere ervaring. In Italië zijn veel kleine dorpjes die een positieve draai proberen te geven aan het feit dat de dorpen leeglopen. Zij laten vluchtelingen die al een status hebben integreren in het dorp; ze krijgen huisvesting, taallessen en werk. We hebben echt meegedraaid in hun dagelijkse leven en kunnen helpen bij de kinderopvang en het werken op het land. Ook hielpen we met de inburgering door bijvoorbeeld voetbal. Het was mooi om te zien dat zoveel verschillende culturen door sport met elkaar verbonden raakten.”

Buitenleven

Ook deze reis boden de stellen hun hulp aan op Lesbos. Een waardevolle tijd, zowel voor hun werk in de vluchtelingenkampen als voor hun gezin. “We stonden op een prachtige plek vlakbij het strand, in het bos en met uitzicht op de bergen. We leefden de hele dag buiten, onze oudste kon zich uren vermaken in het bos op zoek naar wormen. Ik heb enorm genoten van de tijd die we daar als gezin hebben gehad. Wanneer heb je dat nou in Nederland? Dat je dag in dag uit buiten leeft en alleen maar in de natuur bent.”

Meer avonturen