Home Get inspiredSpots De allermooiste meren van Frankrijk!

De allermooiste meren van Frankrijk!

by admin
De allermooiste meren van Frankrijk!

De meren in Frankrijk zijn fijne plekken voor een vakantie met de camper. Kies er eentje om de omgeving goed te verkennen of maak een roadtrip langs de zoetwater- en zoutwaterparels in bijvoorbeeld Les Landes, de Provence, de Auvergne of de Franse Alpen. 

Meren middenin de natuur

Grootste voordeel om deze zomer te kiezen voor een van de meren is dat het er een stuk rustiger is dan in de Franse kustgebieden. Anders dan in de volgebouwde badplaatsen zit je bij ‘un lac’ middenin de natuur. En dat is toch eigenlijk het allerfijnst? In samenwerking met Le French Time tippen we een paar van de mooiste meren in Frankrijk plus een fijne natuurcamping in de buurt. 

Lac du Bourget (Franse Alpen)

Lac du Bourget is het grootste gletsjermeer van Frankrijk en ligt bij Chambéry. Op de rechteroever van het meer ligt de plaats Aix-les-Baines, ook wel de ‘Rivièra van de Alpen’ genoemd. Verder is dit mooie blauwe meer een oase van rust. Campingtip: Camping Le Vaugrais. Deze natuurcamping ligt op een prachtige plek tussen watervallen, het meer, bergen en aan de voet van de Col du Grand Colombier met een top van 1547 m. 

Lac de Gérardmer (Vogezen) 

Een echte ‘frisse lucht bestemming’. Dit mooie bergmeer ligt middenin de dennenbossen van de Vogezen. Je kunt er prachtig wandelen op het hoge wandelpad rond het meer; de uitzichten zijn supermooi! Je kunt hier ook zeilen, waterfietsen en zwemmen en op een kwartiertje afstand ligt de badplaats Gérardmer. Campingtip: Camping Au Clos de la Chaume. Een natuurcamping tussen de bergen en in natuurpark Ballons des Vosges. 

Lac d’Aiguebelette (Franse Alpen)

Een bergmeer met een smaragdgroene kleur en opvallend warm water: soms wel 28 graden! Er zijn veel strandjes, maar de natuur is de baas. Motorbootjes zijn verboden en Aiguebelette is het leefgebied van libellen, watervogels en vissen. Aan het meer zijn veel drukke campings te vinden. Wil je die vermijden? Check dan eens deze campingtipCamping de Martinière. Een natuurcamping met in de buurt veel groen, beekjes en grotten. 

De allermooiste meren van Frankrijk!

Lac Pavin (Auvergne) 

Lac Pavin wordt ook wel het meest mysterieuze meer van Frankrijk genoemd. Dat komt door de bijna perfecte cirkelvorm; vroeger was het een vulkaankrater. Het meer is 93 meter diep en heeft mooie kleurverschillen, donkerblauw in het midden en azuurblauw aan de overs. Campingtip: Camping De Vaubarlet. De camping ligt op een heuvelachtig landschap aan de oevers van het wilde riviertje ‘la Dunière’. 

Andere meren in Frankrijk die absoluut de moeite waard zijn: 

  • Lac d’Hourtin in Les Landes. Dit is het grootste zoetwatermeer van Frankrijk en ligt ten noordwesten van Bordeaux. 
  • Étang de Berre in de Provence. Een gigantisch zoutwatermeer in de buurt van Marseille. Een populaire plek voor zeilers en kitesurfers. 
  • Lac de Serre-Ponçon in de Provence. Door een stuwdam in de rivier de Durance ontstond in 1959 dit meer. In het midden ligt een klein eilandje met een mooie oude kapel waar je naartoe kunt peddelen. 
  • Lac du Pareloup in Aveyron. Nog een mooi kunstmatig meer dat ontstond na de aanleg van een stuwdam. In het midden liggen kleine eilandjes waar je naartoe kunt zeilen of suppen.
  • Lacs de Clairvaux in de Jura. In de Jura vind je veel grotten, watervallen en meren zoals de Lacs de Clairvaux. Twee grote meren met uitzicht op de groene toppen van de Haut-Jura. 
  • Lac de Sainte-Croix in de Provence. Dit meer is een van de mooiste natuurgebieden van Frankrijk. Een paradijs met mooie stranden en de spectaculaire rivierkloof van de Verdon. 

Meer avonturen