Home News Met de camper op ontdekkingstocht door het afwisselende Slovenië

Met de camper op ontdekkingstocht door het afwisselende Slovenië

by admin

In Oost-Europa zijn nog een hoop landen die niet bovenaan de vakantie-lijstjes staan. Zonde, want er is zoveel moois te zien. Wat dacht je bijvoorbeeld van een camper trip door het afwisselende Slovenië? 

Met de camper naar Slovenië

Slovenië is niet zo groot, dus je kunt met je camper in korte tijd veel zien. Ook kun je ervoor kiezen een camper reis naar Slovenië te combineren met bijvoorbeeld Kroatië. Het land is verdeeld in vier streken: de Alpen, Mediterraan Slovenië en de Karst, de Pannonische vlakte en Ljubljana en Centraal Slovenië. Wij zetten ze voor je op een rij, inclusief campingtips en highlights. 

De Alpen

Slovenië is een van de acht landen waar een deel van de Alpen te vinden is. Dit gebied ligt in het noordwesten van het land en is dé plek voor outdoor liefhebbers. Het alpengebied dat Slovenië deelt met Italië heet de Julische Alpen en is een prachtig stuk natuur vol bergtoppen, indrukwekkende watervallen, valleien en rivieren. 

Voor wie: Natuurliefhebbers, ervaren wandelaars, buitensporters, outdoor liefhebbers

Campingtip: Camping Šobec. Verscholen achter de Karawanken en Julische Alpen. Tussen de mega heldere rivier Sava Dolinko en het natuurlijke meer Šobec ligt deze rustige natuurcamping. Een ideale plek om te genieten van de indrukwekkende Alpen. (www.sobec.si) 

Highlight: Het meer van Bled. Een eindeloos mooi meer inclusief eiland en kasteel waar je absoluut een uurtje wilt ronddobberen in een bootje en je vergapen aan de sprookjesachtige omgeving. 

Mediterraan Slovenië en de Karst

In het zuidwesten van Slovenië komen het kustgebied en de Karst samen. Met zonovergoten stranden aan de Adriatische zee, prachtige kuststeden en daarachter het groene platteland van schiereiland Istrië. Kijk dus zeker even verder dan het strand; in de heuvels van deze mediterraanse streek vind je oude kleine dorpjes, restaurantjes met authentieke keukens, wijngaarden en olijfbomen. Vergeet ook niet de grotten en zoutpannen in de Karst te bezoeken. 

Voor wie: Iedereen die houdt van ‘het goede, mediteraanse leven’

Campingtip: Saksida, Wine & Camping Resort. Deze camping ligt in het midden van de Vipava-vallei, volgens Lonely Planet een van de topbestemmingen in Europa. Hier doe je prachtige wandel-en fietstochten en geniet je vooral van de heerlijke lokale wijnen. (www.vinasaksida.com)

Highlight: De middeleeuwse steden Piran en Koper. Heel verschillend, maar vol tradities en een rijke geschiedenis. 

Ljubljana en Centraal Slovenië 

Ljubljana is de hoofdstad van Slovenië en een prima plek om je trip door Slovenië te beginnen.De stad is lang niet zo bekend als andere Europese hoofdsteden, maar daarom niet minder bruisend. Ook hier vind je cultuur, kunst, festivals en leuke events. Je kunt de stad op verschillende manieren ontdekken: lopend, fietsend, met een bootje of, ook heel leuk, suppend. 

Voor wie: Cultuurliefhebbers en wandelaars

Campingtip: Kamp Resnik Kamnik. Je vindt deze camping op 500 meter van het pittoreske middeleeuwse Kamnik en de ligging is prachtig: verscholen tussen hoge bomen is het een fijne plek om met je camper te overnachten. (www.kampresnik.com)

Highlight: De ongerepte en prehistorische natuur van Kočevje. In deze oerbossen kun je schitterende, meerdaagse hikes maken. En de kans is groot dat je een beer tegenkomt, er leven er zo’n 250. 

Thermaal Pannonisch Slovenië

Dit is de streek van het geneeskrachtige water. De thermale bronnen in dit gebied zijn al sinds 1792 enorm populair en je vindt er dan ook dertien natuurlijke kuuroorden. Niet alleen de bronnen zorgen ervoor dat je je hier goed voelt, ook de wijnranken, ontelbare kastelen en groene heuvels zijn de moeite waard om dit gebied te bezoeken. 

Voor wie: Healthfreaks en natuurliefhebbers

Campingtip: Kamp Polje. Deze vrij nieuwe camping ligt aan de Krka-rivier en je kunt hier ultiem relaxen. Ga wandelen, op berenjacht, huur een bootje of ga voor thermale ontspanning in het spacomplex in de buurt. (www.kamp-polje.si)

Highlight: In deze streek liggen indrukwekkende kloosters waarvan de geschiedenis nauw verweven is met de traditie van kruidentherapie. 

Wist je dat?

  • Slovenië als eerste land ter wereld werd uitgeroepen tot ‘Groene bestemming’? 
  • Er veel afgesloten (dus veilig) en functionele camperplaatsen zijn?
  • Je een vignet nodig hebt voor de autosnelwegen en dat je die bij ieder tankstation kunt kopen?
  • Je vanuit de hoofdstad alle uithoeken van het land binnen twee rijden kunt bereiken?

Meer informatie over Slovenië vind je op www.slovenia.info

Meer avonturen