Home Get inspired Steeds meer vouwwagens en tenttrailers op de weg

Steeds meer vouwwagens en tenttrailers op de weg

by admin
Steeds meer vouwwagens en tenttrailers op de weg

Kampeervakanties waren altijd al in trek, maar de afgelopen jaren is het aantal mensen dat gaat kamperen nog veel verder toegenomen. Vergeet de vliegreizen naar Australië, Kreta, de Verenigde Staten of Curaçao, kamperen in de natuur is dé manier om te genieten van je vakantie samen met je partner of het hele gezin. Binnen deze ontwikkelingen is het vooral de vouwwagen die erg populair geworden is en daar zijn uiteraard tal van redenen voor. 

De revival van de vouwwagen, een trend die niet te missen is

Het aantal verkochte vouwwagens is in Nederland bijna verdubbeld tussen 2019 en 2022, en deze trend zet nog altijd door. Heel vreemd is dit niet, want de fabrikanten van deze vouwwagens en tenttrailers hebben de stijgende interesse gezien en hebben tal van interessante, innovatieve modellen op de markt gebracht de laatste tijd, zoals de Jamet ECO 2024 die nóg duurzamer is dan de voorgangers. Of wat te denken van de TakeOff Active (die minder dan 750 kilo weegt) die een combinatie is tussen een toercaravan en een vouwwagen. Met alle nieuwe modellen en vernieuwende opties wordt de interesse in de vouwwagen uiteraard alleen maar steeds groter. 

700.000 kampeermiddelen in Nederland

Medio 2023 bleek hoe ontzettend populair de kampeervakantie is onder Nederlanders, want we braken het record en hadden meer dan 700.000 kampeermiddelen op naam staan. Dit record bestond uit 420.000 caravans, 180.000 campers en meer dan 100.000 tenttrailers. Ook aan de lijst met de favoriete vakantielanden is goed te zien dat er veel gekampeerd wordt, want Duitsland, Frankrijk en Nederland staan hoog in de lijst met populaire vakantielanden, die gemakkelijk te bereiken zijn met de camper en met de auto met caravan of tenttrailer.

De rol van de elektrische auto binnen deze ontwikkelingen

Dat juist de vouwwagens en tenttrailers de records breken en bijzonder hard in opmars zijn, is geen verrassing. Deze ontwikkeling valt namelijk samen met de toename van de EV-rijders die met de stekkerauto op vakantie gaan. Uit een grootschalig onderzoek van de website ElektrischeAutovakanties.nl onder EV-rijders blijkt dat ruim 90% met de elektrische auto op vakantie gaat

Die elektrische auto’s zijn lang niet allemaal geschikt voor een vakantie, zeker niet wanneer je er een caravan achter hangt. Sterker nog, veel modellen mogen het gewicht van een gemiddelde caravan niet eens trekken of leveren zo’n 40% actieradius in, waarbij het afkoppelen van een caravan op snellaadstations ook nog eens bijzonder vervelend kan zijn.

Zet daar de vouwwagen eens naast. Deze heeft een véél lager gewicht en is eenvoudig af te koppelen wanneer deze tijdens het laden niet achter de auto kan blijven hangen. Er is altijd wel een parkeerplaats of grasveld waar de vouwwagen geplaatst kan worden, wat met een standaardcaravan aanzienlijk lastiger is. 

De verwachting is dat de populariteit van de vouwwagen toe zal blijven nemen, omdat dit voor EV-rijders een perfecte oplossing is om op kampeervakantie te gaan met een elektrische auto zonder (veel) in te leveren op het gemak. Er zijn overigens ook veel mensen met benzine- en dieselauto’s die bewust kiezen voor een vouwwagen omdat dit economischer is en prettiger rijdt.  De gemiddelde moderne vouwwagen merk je namelijk niet of nauwelijks op tijdens het rijden, tenzij je in de spiegels kijkt. 

Een goede voorbereiding zorgt voor een ontspannen reis

Voor elke reis geldt dat een goede voorbereiding belangrijk is, zeker wanneer je op vakantie gaat met een vouwwagen of caravan achter de auto, of zelfs een volledige camper. Check voor de reis bijvoorbeeld altijd de bandenspanning en belangrijke vloeistoffen, zoals de ruitensproeiervloeistof, koelvloeistof en het oliepeil. Controleer ook de voorruit van je camper ruim voor vertrek, zeker wanneer deze al een paar maanden niet gebruikt is. Zie je een flinke scheur of barst in de voorruit van je Volkswagen Transporter, Fiat Ducato, Renault Master of ander model zitten? Bestel dan een nieuwe goedkope after market voorruit voor je camper inclusief ruitvervanging, zodat je binnen enkele dagen ontspannen en veilig de weg op kunt. 

Caravan, camper of toch op vakantie met een vouwwagen?

Vakanties en persoonlijke voorkeuren gaan sterk hand in hand. Waar de ene vakantieganger kiest voor de economische oplossing en de vouwwagen meeneemt, wil de andere vakantiegenieter optimaal comfort en gewoon direct de caravan of camper in kunnen stappen na een lange reis. Weet je nog niet wat jouw voorkeur heeft? Kijk dan vooral naar de volgende punten.

  • Ga je met de auto? Kijk dan naar het maximale trekgewicht en, als je elektrisch rijdt, wat het trekgewicht doet met je actieradius.
  • Waar ga je heen op vakantie en overnacht je onderweg of wil je ineens door kunnen rijden?
  • Hoe belangrijk is het brandstof- of stroomverbruik voor je tijdens de reis?
  • Welke mogelijkheden en functies wil je hebben tijdens je vakantieverblijf?
  • Hoe heuvelachtig is het gebied waar je op vakantie wilt?

Voor veel kampeervakanties is een caravan een prima uitkomst, waar voor andere reizen de vouwwagen veel handiger is. Houd hierbij ook rekening met hoe vaak je op vakantie wilt gaan per jaar, want een vouwwagen kost je per jaar aanzienlijk minder dan een camper of caravan. Uiteindelijk zullen het budget, de bestemming en de persoonlijke voorkeuren bepalen wat de beste keuze is voor jou.

Meer avonturen