Home Get inspiredSpots Wegdromen bij de mooiste stranden van de Algarve

Wegdromen bij de mooiste stranden van de Algarve

by admin
Wegdromen bij de mooiste stranden van de Algarve

In de Algarve kun je wekenlang iedere dag naar een ander strand gaan en dan heb je ze nog niet allemaal gezien. Ruim 200 kilometer aan kustlijn met gouden stranden én het feit dat je er mag wildkamperen maakt dat de Algarve bij veel camperaars bovenaan de wishlist staat. 

Prachtige stranden, mega helder water, ruimte en een heerlijk klimaat; het is niet voor niks dat de Zuid-Portugese regio voor de zevende keer is uitgeroepen tot ‘beste strandbestemming van Europa’. Zelfs nu, in tijden van corona, kun je hier veilig je handdoekje op het zand leggen. Er is ruimte genoeg en via de app ‘Info Praia’ kun je heel gemakkelijk, real time zien hoe druk het is op de stranden. 

Wildkamperen in de Algarve 

De Algarve is de zuidelijkste regio van Portugal en met 300 zonnige dagen per jaar een van dé camperbestemmingen van Europa. Het hele jaar door! Niet alleen de mooie stranden, indrukwekkende natuur, pittoreske dorpjes en lekkere keuken zorgen ervoor dat een campertrip door de Algarve meer dan fijn is. Ook het feit dat wildkamperen op de meeste plekken is toegestaan maken van de Algarve ‘the place to be’ voor camper liefhebbers.

Een paar regels voor wildkamperen

Let op: het is niet helemaal een walhalla, er zijn een paar regels. Zo mag je met je camper niet overnachten in de Nationale Parken en gelden er voor sommige plekken in de Algarve andere regels. Dat moet je dus ter plekke even goed checken. Op parkeerplaatsen mag je in principe altijd overnachten, tenzij is aangegeven dat het niet mag. 

Deze stranden mag je niet overslaan in de Algarve 

Dus; wil jij met je camper een onvergetelijke strandvakantie? Ga dan voor een roadtrip door de Algarve. Heb je zelf geen camper; er zijn in de regio genoeg mogelijkheden om er eentje te huren. En als je dan die roadtrip gepland hebt, vergeet dan absoluut niet een bezoekje aan deze stranden. We zetten de mooiste voor je op een rijtje; van de bekende Instagram-favorieten tot de wat minder bekende parels. En die wil je eigenlijk natuurlijk het liefst zien. 

Deze stranden mag je niet overslaan in de Algarve 

Praia do Carvoeiro

Het strand van het pittoreske vissersplaatsje Carvoeiro wordt aan twee kanten omringd door typische kleurrijke huizen uit de Algarve. De baai tussen de rotsen zorgt voor een beschutte plek waar je heerlijk kunt zwemmen.

Praia da Marinha

Misschien wel het mooiste strand in de Algarve. Vanaf hier kun je kayakken richting de dichtbijgelegen grot van Benagil, een andere highlight van de Algarve.

Ruwe rotspartijen op Praia de Odeceixe

In het westen van de Algarve vind je eindeloze stranden, die zich uitstrekken langs ruwe rotspartijen. Vanaf de heuvel bij het dorpje Odeceixe, in het uiterste noorden van de Algarve, zie je de Seixerivier langzaam de zee in stromen.

Voor surfers: Praia da Bordeira

Een ultiem strand voor surfliefhebbers. Het strand van Bordeira ligt vlakbij het plaatsje Carrapateira (Aljezur), aan de ruige westkust van de Algarve, waar surfers en locals zorgen voor een heel fijn sfeertje. 

Praia dos Tres Irmãos

Ga op verkenningstocht langs de rotspartijen op het strand van de ‘drie broers’. Door de vele tunneltjes en kleine grotten ben je hier niet snel uitgekeken, maar gewoon lekker in de zon liggen kan natuurlijk ook.

Insta-proof: Praia do Camilo

Dit is zonder twijfel het meest ‘Instagrammable’ strand van de Algarve. Onderaan de kronkelende trap van dit strand, vlakbij Lagos, zijn twee kleinere strandjes te vinden die worden verbonden door een handige tunnel.

Insta-proof: Praia do Camilo

Een kasteel op het strand: Praia da Angrinha

Dit strand heeft zijn eigen kasteel. Het kasteel ligt langs de rivier Arade en is gebouwd om de stad Portimão tegen aanvallen van piraten te beschermen. Vanaf het gezellige plaatsje Ferragudo is het een korte wandeling naar het strand. 

Ultieme rust op Praia do Farol

Neem vanaf Olhão de boot naar Culatra en loop via de duinen richting zee. Het uitgestrekte zandstrand biedt je ultieme rust. Loop verder richting de vuurtoren waar je de boot terug naar Olhão vindt. 

Praia do Carvalho

Een verrassende tunnel met trap leidt je naar dit beschutte strand langs de zuidkust van de Algarve. Praia do Carvalho is het perfecte strand om rustig van de zon de genieten.

Strand van de kliffen: Praia da Falésia

Praia da Falésia, wat letterlijk ‘strand van de kliffen’ betekent, strekt zich uit over vele kilometers en is perfect voor een strandwandeling.

Meer avonturen