Home Get inspiredSpots Top 10 mooiste dorpen in Drenthe

Top 10 mooiste dorpen in Drenthe

by admin
Top 10 mooiste dorpen in Drenthe

Drenthe, de provincie in het noordoosten van Nederland, staat bekend om zijn prachtige natuur, historische bezienswaardigheden en pittoreske dorpen. De dorpen in Drenthe bieden een charmante mix van historische gebouwen, schilderachtige straatjes en een gastvrije sfeer. Of je nu houdt van wandelen, fietsen, cultuur of gewoon wilt genieten van de rust en natuur, deze top 10 mooiste dorpen in Drenthe zullen je zeker betoveren.

1. Orvelte 

Orvelte is een van de meest pittoreske dorpen in Drenthe, waar je een stap terug in de tijd doet. Dit museumdorp heeft prachtig gerestaureerde boerderijen, smalle straatjes en authentieke ambachtelijke winkels. Wandel door het dorp en ontdek het traditionele Nederlandse plattelandsleven van de 19e eeuw. Bezoek het ambachtenmuseum en geniet van de rust en schoonheid van dit bijzondere dorp.

2. Dwingeloo

Dwingeloo is een charmant dorp gelegen aan de rand van het Nationaal Park Dwingelderveld. Het dorp is bekend om zijn groene brink, een centraal plein omgeven door oude bomen en historische gebouwen. De Sint-Nicolaaskerk, met zijn karakteristieke uivormige torenspits, is een opvallend kenmerk van het dorp. Dwingeloo is een ideaal startpunt voor wandel- en fietstochten door het prachtige Drentse landschap.

3. Zuidlaren 

Zuidlaren, beroemd om de jaarlijkse Zuidlaardermarkt, is een van de mooiste dorpen in Drenthe. Het dorp heeft een sfeervolle dorpskern met gezellige winkels, cafés en restaurants. De omgeving van Zuidlaren is perfect voor natuurliefhebbers, met uitgestrekte bossen, heidevelden en het Zuidlaardermeer. Bezoek het Sprookjeshof, een attractiepark voor kinderen, en geniet van een dag vol plezier en avontuur.

4. Exloo 

Exloo is een rustig dorp gelegen in het prachtige Hondsruggebied. Het dorp is omgeven door bossen, heidevelden en hunebedden, wat het een perfecte bestemming maakt voor natuurliefhebbers. Bezoek het Hunebedcentrum om meer te leren over de prehistorische monumenten en de geschiedenis van de regio. Exloo is ook een geweldige plek voor wandel- en fietstochten door het mooie Drentse landschap.

5. Diever 

Diever is een charmant dorp dat bekendstaat om zijn jaarlijkse Shakespeare-voorstellingen in het openluchttheater. Het dorp heeft een schilderachtige dorpskern met historische gebouwen en gezellige terrasjes. De omgeving van Diever is ideaal voor wandel- en fietstochten, met uitgestrekte bossen en heidevelden. Bezoek het OERmuseum om meer te leren over de prehistorische geschiedenis van de regio.

6. Eext

 Eext is een klein en schilderachtig dorp dat wordt gekenmerkt door zijn prachtige natuur en rustige sfeer. Het dorp is omgeven door bossen, heidevelden en hunebedden, wat het een perfecte bestemming maakt voor natuurliefhebbers. Eext heeft een gezellige dorpskern met oude boerderijen en charmante straatjes. Het is een ideale plek om te ontspannen en te genieten van de rust en schoonheid van het Drentse platteland.

7. Ruinen

 Ruinen is een idyllisch dorp gelegen aan de rand van het Nationaal Park Dwingelderveld. Het dorp heeft een sfeervolle dorpskern met oude boerderijen, smalle straatjes en gezellige terrasjes. De Mariakerk, met zijn imposante toren, is een opvallend kenmerk van het dorp. Ruinen is een perfect startpunt voor wandel- en fietstochten door het prachtige Drentse landschap.

8. Balloo

 Balloo is een klein en rustig dorp dat bekend staat om zijn prachtige natuur en historische bezienswaardigheden. Het dorp is omgeven door bossen, heidevelden en hunebedden, wat het een perfecte bestemming maakt voor natuurliefhebbers. Bezoek de Schaapskooi Balloo, waar je meer kunt leren over de traditionele schapenteelt en het plattelandsleven. Balloo is een ideale plek om te ontspannen en te genieten van de rust en schoonheid van Drenthe.

9. Vledder 

Vledder is een charmant dorp dat bekend staat om zijn rijke geschiedenis en culturele bezienswaardigheden. Het dorp heeft een sfeervolle dorpskern met oude boerderijen, gezellige terrasjes en interessante musea. Bezoek het Miramar Zeemuseum om meer te leren over de maritieme geschiedenis, en het Museum Valse Kunst voor een unieke kijk op vervalsingen in de kunstwereld. Vledder is een perfecte bestemming voor een ontspannen dagje uit.

10. Borger 

Borger, gelegen op de Hondsrug, is beroemd om zijn grote aantal hunebedden, waaronder het grootste hunebed van Nederland. Het Hunebedcentrum biedt een fascinerende kijk op de prehistorische monumenten en de geschiedenis van de regio. Borger heeft een gezellige dorpskern met leuke winkels, restaurants en cafés. Het dorp is een ideaal startpunt voor wandel- en fietstochten door het prachtige Drentse landschap.

Meer avonturen