Home News Schotland: het ultieme land voor een camper roadtrip

Schotland: het ultieme land voor een camper roadtrip

by admin

De roadtrip door het niet normaal mooie Schotland was onze vuurdoop met een camper. Eentje die heel goed uitpakte, want het zorgde ervoor dat we nu een eigen camperbus hebben en helemaal ‘into’ het camperleven zijn. We nemen je mee op de prachtige route die wij reden; door de Highlands, Isle of Skye en Glen Coe. 

De hoofdstad van Schotland: Edinburgh

Onze trip begint in Edinburgh en we geven onszelf twee dagen om deze middeleeuwse stad te ontdekken. We zijn zwaar onder de indruk: de geschiedenis, de mystieke, ietwat donkere sfeer. We zijn bijna blij dat het regent; dat maakt het allemaal nog ‘Schotser’. 

Wildkamperen in Schotland

Na de eerste dagen in de Schotse hoofdstad is het tijd om onze huurcamper op te halen. Na de overdracht vertrekken we in ons mega-voertuig. We reizen met z’n vieren, dus dachten dat een beetje ruimte en comfort wel prettig zou zijn. Echt een plan hebben we niet. In Schotland mag je wildkamperen en dat willen we zoveel mogelijk doen. De app Park4night is de komende twee weken onze beste vriend. We wisselen het wildkamperen met af en toe een nachtje op een camping af om de praktische zaken zoals vuil water lozen, nieuw water vullen en toilet legen te regelen. 

Roadtrip North Coast 500

De bekendste en volgens velen mooiste roadtrip door Schotland is de route 500. Soort van Schotlands antwoord op de Route 66. De roadtrip loopt van het noordelijke stadje Inverness, langs de westkust naar Applecross en vervolgens in noordelijke richting naar de stadjes Torridon en Ullapool. Dan rij je langs de noordkust via Caithness en John o’Groats weer terug naar Inverness. 

Schotland Highlands

Wij besluiten, in tegengestelde richting, stukjes van deze route mee te pakken omdat je echt langs prachtige plekken komt; eindeloze landweggetjes waar het met een grote camper een uitdaging is, slingerende bergwegen en verborgen routes door adembenemende kustlandschappen. We vertrekken vanuit Edinburgh naar het zuidwesten, langs Glasgow door de Highlands richting de kust. We pakken een groot stuk van de westkust mee, vanaf het zuidelijke Campbeltown, Carradale en Kyntyre, omhoog langs Oban, Glenfinnan naar de Isle of Skye en door de Highlands weer terug richting Edinburgh. 

Met geen ander land te vergelijken

In totaal hebben we twaalf dagen met de camper door Schotland gereden en het was te gek. Schotland is een land dat met geen ander land te vergelijken is. We zullen je niet vervelen met een ellenlang, minutieus verslag dat je toch niet gaat lezen, dus hieronder vind je de highlights van onze roadtrip door Schotland én onze top drie plekken om vrij te kamperen. 

Highlights:

Glen Coe

Middenin het supermooie Lochaber Geopark in de Highlands liggen de valleien en bergen van Glen Coe. Het is niet voor niets dat hier verschillende Harry Potter films (dochters blij) werden opgenomen; het landschap is nogal indrukwekkend en spectaculair. Op de weg door Glen Coe rij je door het hart van een oude vulkaan. Prachtig! Oh, en vergeet niet het schilderachtige dorpje Glencoe te bezoeken. 

Easdale

Easdale is een klein dorpje aan de westkust van Schotland. Hier hebben wij een Seasafari gedaan en je kunt er met een ferry naar Easdale Island, het kleinste eiland van de Inner Hebrides. De Inner Hebrides is een idyllische eilandengroep waarvan Isle of Skye de grootste is. 

Mallaig

Als je Isle of Sky wilt bezoeken, wat je absoluut moet doen, dan kun je over de brug rijden die het eiland met het vaste land verbindt, maar we raden je aan de ferry in Mallaig te nemen. De weg daar naartoe is namelijk zo mooi dat je die niet wilt missen. Ook de havenplaats zelf is het bezoeken waard. 

Glenfinnan

Ongeveer twintig kilometer van Fort William vind je het dorp Glenfinnan. Middenin de bergen van de Highlands en aan de kust van Loch Shiel. De omgeving is prachtig en wat je natuurlijk niet mag missen is het epische Glenfinnan Viaduct. 

Isle of Skye

Dit is een van de mooiste eilanden van Europa en een absolute must-see tijdens een roadtrip door Schotland. Hike naar de Old Man of Storr, wandel langs de Fairy Pools en drink een Scottish whisky in een van de pubs in Portree, de grootste plaats op het eiland. 

Dewar’s Aberfeldy Distillery

Last but not least; als je in Schotland bent moet je natuurlijk een whisky distilleerderij bezoeken. Wij krijgen een rondleiding in die van Aberfeldy in de Highlands. Echt doen!

Wildkamperen in Schotland

In Schotland mag je met je camper vrij kamperen. Het is soms even een zoektocht, maar dan sta je wel op supertoffe en onvergetelijke plekken.

Onze top drie:

Aberfeldy

Dichtbij het plaatsje Aberfeldy vonden we met de Park4night app een prachtig plekje in de bossen met uitzicht op de valleien. Alsof we alleen op de wereld waren. 

Machrihanish

Dit was echt een hidden gem. We konden onze camper parkeren aan een strandje waar we in de ochtend werden gewekt door een stuk of negen zeehonden. Magisch! Deze plek ligt in Argyll, ten noorden van de punt van de Mull of Kintyre. Met uitzicht op Ierland en de Atlantische Oceaan. 

Tarbert

Hier vonden we de eerste Park4night slaapplek tijdens onze roadtrip. Supermooi en direct aan de oever van Loch Fyne ligt deze verborgen parel. In het naastgelegen dorpje Tarbert is een jachthaven waar je gebruik kunt maken van de faciliteiten. 

Over Schotland: 

  • Midges

Denk niet: het zal wel meevallen met alles wat ik heb gehoord over die midges. Dat dachten wij namelijk ook en het valt niet mee. Deze mini steekvliegen kunnen je, vooral in de avond, met hele zwermen tegelijk aanvallen én prikken. We’ve been there! Het enige dat helpt: binnenblijven in je camper. 

  • Smalle weggetjes 

De wegen in Schotland zijn prima begaanbaar, maar vooral in de Highlands kom je nogal eens over smalle weggetjes en met een camper kan dat een uitdaging zijn. Gelukkig zijn er om de zoveel meter passing places waar je tegenliggende auto’s kunt passeren. 

  • Links rijden

Dit weet je waarschijnlijk wel, maar in Schotland zit het stuur dus aan ‘de verkeerde kant’. Dit is even wennen, vooral als je zoals wij in een grote huurcamper rijdt. 

  • Het weer

Ook dit is natuurlijk een bekend punt. Ondanks dat er in Schotland prachtige zandstranden zijn, ga je hier niet naartoe voor een strandvakantie. Het regent namelijk nogal eens en daarbij; de natuur is veel te mooi om op het strand te liggen. Toen wij er waren, in juli, was het weer trouwens uitzonderlijk; een graad of 25. En daar raakten de Schotten behoorlijk van in de war. In Edinburgh werd zelfs omgeroepen dat je je luchtig moest kleden en genoeg water moest drinken. Het heeft wat aanpassingen nodig van de locals, die hitte. 

  • Haggis

Dit is het nationale gerecht van Schotland. Het ziet er niet uit, al proberen de Schotten het gerecht steeds meer op te leuken, maar de ingrediënten blijven hetzelfde: gekookte schapenmaag gevuld met hart, long, lever, niet, havermout en kruiden. Wij probeerden het in de vorm van een bitterbal. En die ‘haggisballen’ waren eigenlijk best lekker. 

Camper roadtrip

Wij zijn verliefd! Schotland is schitterend; de natuur is echt magisch en het is hét land voor een onvergetelijke roadtrip met een camper. Wij hebben deze keer de westkust gezien, maar gaan zeker terug. Er is nog zoveel te ontdekken: Cairngorms National Park, Isle of Mull, talloze lochs. Voor een roadtrip door Schotland, een van de landen in Europa met de dunste bevolking, heb je geen van tevoren uitgestippelde route of plan nodig.

Ultiem camper gevoel

Ga gewoon rijden, verwonder je over het landschap en parkeer je camper op dat ene mooie plekje waar je onverwachts langsrijdt of vindt via een app om de nacht door te brengen. Wij hadden ‘s ochtends geen idee waar we ‘s nachts zouden slapen: het ultieme campergevoel in een ultiem camper land.

Meer avonturen