Home News Sheltersuit: jas en slaapzak in één voor instant schuilplek

Sheltersuit: jas en slaapzak in één voor instant schuilplek

by admin

Ken jij de Sheltersuits nog niet? Dan wordt het hoog tijd, vinden wij. Wereldwijd slapen miljoenen mensen noodgedwongen op straat. Dat aantal groeit met de minuut. Modeontwerper Bas Timmer wilde iets doen om daklozen te beschermen tegen heftige weersomstandigheden. Hij creëerde de Sheltersuit jas en inmiddels is er zelfs de Stichting Sheltersuit. Zo’n mooi project!

Over de Sheltersuit

De Sheltersuit is een wind-en waterdichte jas die tot slaapzak te transformeren is. De slaapzak kun je aan de jas ritsen waardoor het hele lichaam is beschermd tegen alle weersomstandigheden. De grote capuchon helpt het gezicht te beschermen tegen regen en straatverlichting en heeft een geïntegreerde sjaal. Een instant schuilplek voor daklozen dus. De jas ziet er ook nog eens supergaaf uit. Ook kan hij gebruikt worden zonder slaapzak, deze wordt dan bewaard in een speciale rugtas. 

Jassen van oude slaapzakken

De Sheltersuits zijn gemaakt van geupcycelde materialen: oude slaapzakken en ademende tent-stoffen. Deze worden gedoneerd door particulieren, de textielindustrie of retailers. Wil jij een steentje bijdragen aan dit bijzondere en oh zo nodige project? Dan kun je je oude slaapzakken opsturen. Wel belangrijk is dat alleen slaapzakken met synthetische voering gebruikt worden. Wollen slaapzakken zijn namelijk niet te reinigen.

Waarom is de Sheltersuit zo belangrijk?

Wereldwijd worden meer dan 150 miljoen mensen gedwongen om buiten in de kou te slapen. Oprichter Bas Timmer: “Toen de vader van een vriend op straat overleed door de kou, moest ik van mezelf in actie komen. Het voelde niet meer goed om warme kleding te maken en die voor veel geld te verkopen, terwijl er mensen zijn die zichzelf niet kunnen beschermen omdat ze geen geld hebben voor beschermende kleding.” 

Zoveel mogelijk Sheltersuits verspreiden

Het bleef voor Bas niet alleen bij het ontwerpen van de Sheltersuit. Inmiddels werkt de stichting samen met humanitaire hulporganisaties en daklozenopvangcentra om zoveel mogelijk Sheltersuits te verspreiden. In de afgelopen drie jaar zijn er zo’n 3000 Sheltersuits geleverd aan daklozen in Europese en Amerikaanse steden en aan vluchtelingen op het Griekse eiland Lesbos.

Wil je meer weten over de Stichting Sheltersuit? Op www.sheltersuit.com vind je alle informatie. Ook lees je hier wat je zelf kunt doen om te helpen en/of waar je oude slaapzakken naartoe kunt sturen.

Meer avonturen