Home Hikes & BikesHikes Wandelen in het Mullerthal in Luxemburg

Wandelen in het Mullerthal in Luxemburg

by admin

Luxemburg staat niet vaak in de lijstjes met favoriete vakantiebestemmingen. En misschien moet dat vooral zo blijven; des te meer kunnen wandelaars en camperaars genieten van de rust, de mooie campings en de afwisselende landschappen. Ga bijvoorbeeld eens wandelen in het Mullerthal!

In de top tien ‘kleinste landen van Europa’ staat Luxemburg met een oppervlakte van 2.586 km2 op de zevende plek. Het land is te verdelen in zes regio’s: hoofdstad Luxemburg, Guttland, Éislek regio, De Moezel, Natuurpark van de Boven-Sûre, Natuurpark van de Our, Natur-& Geopark Mëllerdall en het Mullerthal. In die laatste waren wij en we liepen er een stuk van de Mullerthal Trail. 

Klein Zwitserland

Het Mullerthal ligt in natuurpark Kleine Luxemburger Schweiz (Luxemburgs Klein Zwitserland). Het landschap is erg afwisselend: van plateaus met weiden en velden, tot bossen en rotsformaties met beekjes, riviertjes, kleine watervallen en grotten. In dit gebied wordt wandelen nooit saai!

Wandelen op je eigen niveau 

Het is een supermooi gebied om te lopen en het is dan ook niet voor niks dat de bekende Mullerthal Trail een geliefde hike is. Zowel voor beginnende wandelaars, gezinnen met kinderen én geoefende hikers. De Mullerthal Trail is namelijk te verdelen in verschillende etappes en routes zodat iedereen op zijn eigen manier en niveau kan genieten van dit mooie stukje Luxemburg.

Mullerthal Trail

In totaal heeft de Mullerthal Trail een lengte van 112 kilometer en de trail bestaat uit drie grote lussen; de routes 1, 2 en 3. Route 1 is 36 kilometer lang en kun je het beste beginnen in het dorp Echternach. Qua niveau wordt de route aangegeven als gemiddeld. Nummer 2 (niveau: moeilijk) heeft een lengte van 38 kilometer en kun je ook starten in Echternach of in de omliggende dorpen Berdorf, Scheidgen of Consdorf. 

Route 3 wandelen 

Route 3 (niveau: gemiddeld) begin je het beste in het dorp Müllerthal, maar je kunt ook starten in Beaufort, Medernach, Larochette of Heffingen. Wij liepen een stuk van Route 3 en begonnen in Müllerthal. We waren er in juli en het bleek er in het hoogseizoen behoorlijk druk te zijn. Ons advies is dan ook om de hike niet in de zomer te doen, maar in de lente of de herfst. Dan is het een stuk rustiger. Ondanks de drukte was het genieten van het landschap. Vrijwel meteen loop je het bos in dat vol zit met idyllische plekjes: steile rotsformaties, snelstromende riviertjes, mini-watervallen en smalle paadjes waar je af en toe flink moet klauteren. 

Een rondje extra

Wandelen in het Mullerthal kun je oneindig doen. Leuk is dat de Mullerthal Trail wordt aangevuld met vier kortere routes: de ExtraTouren. Je kunt deze trails lopen als extra routes of ze als aparte wandelroutes doen. Ze zijn wat korter dan de etappes Route 1, 2 en 3. De ExtraTouren zijn 22, 13, 9 en 31,5 kilometer lang. 

Meer informatie en de exacte routes vind je op www.mullerthal-trail.lu. Het is niet nodig om van tevoren de hele route uit te stippelen, te printen of de coördinaten te noteren: de hele Mullerthal Trail (en de verschillende etappes) worden heel goed aangegeven met de letter M.

Campertip Luxemburg

Er zijn in de regio Mullerthal genoeg campings te vinden; de meeste met een groot ‘natuurgehalte’ en daar houden we van. Wij vonden echter (toevallig) een leuke camperplaats in Vianden, een dorp op een half uurtje rijden van het Mullerthal. Je vindt het Camperpark aan de Rue Neugarten in Vianden. Een mooie plek aan het water en het is een klein stukje lopen naar het gezellige dorp. Wij stonden hier een nacht, maar het park is zeker geschikt voor een wat langer verblijf. Je betaalt via een automaat en het sanitair gebouw is netjes en schoon. Een prima uitvalsbasis om te wandelen in het Mullerthal, maar ook de omgeving van Vianden is absoluut de moeite waard.

Meer avonturen