Home Hikes & BikesHikes Wandelen in Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Wandelen in Nationaal Park Zuid-Kennemerland

by admin
Wandelen in Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Van Zandvoort tot IJmuiden, tussen de Noordzeekust en Haarlem ligt Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Omdat dit natuurgebied een thuiswedstrijd is, zijn we hier vaak te vinden. Zuid-Kennemerland is voor ons de ultieme plek om te wandelen en even te ‘resetten’.

De prachtige Kennemerduinen vervelen nooit. Je kunt er heerlijk wandelen, fietsen en zelfs zwemmen in de verschillende meren die verscholen liggen tussen de duinen. Wij trekken regelmatig onze wandelschoenen aan voor een wandeling in het duingebied. Er zijn talloze mogelijkheden: je vindt er veel gemarkeerde routes, je kunt een eigen route samenstellen met behulp van de wandelroutekaart die je in het bezoekerscentrum kunt krijgen of de route app van Natuurmonumenten downloaden.

Uitzicht op zee een cadeautje

Een van onze favoriete wandelroutes is de ‘blauwe’ route. Deze leidt je door het hele gebied waardoor je echt alle facetten van het landschap tegenkomt. Er zijn twee startpunten; bij Parnassia op het strand in Bloemendaal aan Zee of ingang Koevlak aan de Zeeweg. Wij starten meestal aan de Zeeweg, zodat we door de duinen naar zee lopen en weer terug. Het uitzicht op zee is op die manier een ‘cadeautje’ op de helft van de route.

Wandelen in de jonge duinen

Bij beide startpunten zijn grote parkeerplaatsen, dus een plek voor je auto vind je altijd wel. Een klein stukje ontstaansgeschiedenis: zo’n 1000 jaar geleden zijn enorme hoeveelheden zand vanuit de zee en het strand het land binnengewaaid. Het zand stapelde zich op en breidde zich in westelijke richting uit. Dit landschap wordt nu de jonge duinen genoemd. 

Wandelen in de jonge duinen

Medewandelaars: Schotse Hooglanders

We zijn ze nog nooit niet tegengekomen; de Schotse Hooglanders die zijn ingezet om te zorgen voor een gevarieerde begroeiing in de duinvalleien. Dit doen ze door de grassen en struiken weg te grazen en op de bodem te trappen. Op veel plekken lopen de indrukwekkende dieren los rond. Ze zijn heel chill, maar houd afstand. Het is absoluut verboden ze te aaien of te voeren. Wandelen in het mooie duingebied van Zuid-Kennemerland geeft ons altijd een ‘on-nederlands’ gevoel. Alsof we in het buitenland zijn. En dat vakantiegevoel, daar word je toch blij van? Al is het maar voor twee uurtjes.

Facts:

  • Het Nationaal Park is 38 hectare groot
  • Het park ontstond in 1995
  • Duurzaamheid staat voorop: er zijn negen oplaadpunten voor elektrische auto’s
  • Lengte wandeling: 9 km

Meer informatie over dit natuurgebied vind je op www.np-zuidkennemerland.nl. Info over de wandelingen kun je vinden op www.natuurwegwijzer.nl.

Meer avonturen