Home Hikes & BikesHikes Wandelen in de Amsterdamse Waterleidingduinen

Wandelen in de Amsterdamse Waterleidingduinen

by admin

In Vogelenzang, tussen Zandvoort en Noordwijk, vind je dit prachtige natuurgebied. Er zijn tientallen wandelroutes, zowel kort als lang. Wij kozen deze keer voor de Grasduinen route. 

Deze wandelroute werd een paar jaar geleden uitgeroepen tot een van de mooiste wandelingen van Nederland. En daar kunnen we het alleen maar mee eens zijn. Bij de vier verschillende ingangen kan het druk zijn, maar eenmaal onderweg waan je je alleen op de wereld. Of, nou ja, niet helemaal alleen. Je deelt het duin met de talloze damherten die je regelmatig tussen de bomen en struiken door ziet springen. 

Water gezuiverd door de duinen 

In het gebied wordt al sinds 1853 bijna zeventig procent van het drinkwater van Amsterdam voorgezuiverd. Het maakt wandelen in de Amsterdamse Waterleidingduinen uniek; tijdens de route loop je langs infiltratiegeulen, kleine watervallen en stuwen. Ook bijzonder zijn de ongeveer 400 bunkers die in het duin te vinden zijn. Sommige liggen verborgen, andere zijn goed te zien en als je wilt weten hoe het voelt om in een ondergrondse, donkere ruimte te zijn kun je er zelfs even in kruipen.

Exclusief voor wandelaars

De bunkers zijn in de Tweede Wereldoorlog gebouwd door Duitse soldaten en zijn onderdeel van de Atlantikwall. Een verdedigingslinie van Noorwegen tot aan de Pyreneeën. Deze aspecten maken wandelen in dit gebied interessant en boeiend, maar het allermooiste is de natuur. En daar komen we natuurlijk ook voor. De duinen zijn exclusief bestemd voor wandelaars, dus rust en stilte gegarandeerd. Het is toegestaan om lekker te struinen buiten de paden en je kunt kiezen uit tientallen uitgestippelde wandelroutes die door middel van palen worden aangegeven. 

Pittig en afwisselend

Wij gaan voor de Grasduinen wandelroute van 12 kilometer. Deze route start bij ingang Oranjekom/Oase. De wandeling is superafwisselend en op sommige plekken best pittig omdat je door mul duinzand regelmatig duin op en duin af gaat. Je loopt langs de mooiste plekken van het gebied: door bossen met afwisselend loof-en naaldhout, open duin, waterlopen, duintoppen en mooie uitzichten. Een on-Nederlands stukje Nederland waar wij nog lang niet uitgewandeld zijn. 

Wil jij ook wandelen in de Amsterdamse Waterleidingduinen? Ga naar awd.waternet.nl Hier vind je de Grasduinenroute en nog veel meer supermooie wandelingen. Have fun!

Facts:

  • De Amsterdamse Waterleidingduinen zijn 3400 ha groot
  • Het gebied bestaat uit drie zones: de struinkern, de zeezone en het binnenduin
  • Er zijn meer dan 3000 damherten
  • Je vindt er achttien uitgestippelde wandelroutes
  • Lengte wandeling: 12 km

Meer avonturen