Home Hikes & BikesHikes Natuurwandeling vol afwisseling op steenworp afstand van Amsterdam

Natuurwandeling vol afwisseling op steenworp afstand van Amsterdam

by admin

Onder de rook van Amsterdam, tussen Abcoude en Vinkeveen, ligt natuurgebied Botshol. Natuurmonumenten zette hier een natuurwandeling uit van twaalf kilometer en wij waren meer dan blij verrast. 

Botshol is een typisch Hollands laagveengebied vol veenplassen, smalle slootjes, kleine dijkjes en moerasbos. Buiten het broedseizoen kun je hier heerlijke wandelingen maken. Er zijn drie routes: De Botsholroute van twaalf kilometer, de Waverhoekroute van 2,5 kilometer en de Waardassackerroute van vijf kilometer. Wij deden de eerste en genoten ontzettend van het afwisselende landschap.

Turfwinning

Vroeger wonnen veenwerkers turf in het gebied. Het landschap is te herkennen aan de langgerekte petgaten en legakkers die door de turfwinning zijn ontstaan. Werk dat eeuwenlang doorging en door intensieve ‘vervening’ ontstonden grote plassen zoals de Grote Weije en de Kleine Weije. Aan de westkant van Botshol vind je een fort. Dit is onderdeel van de Stelling van Amsterdam, een 135 kilometer lange verdedigingslinie rond de hoofdstad.  

Broedende vogels

Om verstoring van broedende vogels te voorkomen is de wandelroute Botshol gesloten van 15 maart tot 16 juni. Daar moet je dus wel even aan denken als je deze wandeling gaat doen. Ook handig om te weten is dat, afhankelijk van het jaargetijde, de paden drassig kunnen zijn. Wij liepen de tocht in juni, dus konden de route prima op wandelschoenen lopen. Ga je in een nattere periode, dan zijn laarzen of in ieder geval waterdichte schoenen aan te raden. 

Wuivende rietlanden

De wandelroute begint op de Botsholsedijk 30 in Waverveen in de provincie Utrecht. Op de dijk zijn een paar plekken waar je je auto kunt parkeren. Al meteen loop je langs wuivende rietlanden en door moerasbos. In het begin van de wandeling zie je rechts van je de Vinkeveens Plassen liggen. De route is heel afwisselend en vooral dat maakt het zo leuk. Je loopt door polders, over kleine dijkjes, langs weidevogelsgebieden en brede akkers. Bijzonder is dat je op verschillende punten tijdens de wandelroute in de verte Amsterdam ziet liggen. Moeilijk voor te stellen dat de hoofdstad zo dichtbij is, als je zelf middenin de natuur staat en geen mens tegenkomt. 

Je vindt de hele route hier!

Facts:

  • Je kunt hier ook heerlijk varen. Huur een bootje en ontdek de weidse plassen en smalle slootjes.
  • Natuurmonumenten organiseert vaarexcursies in Botshol.
  • Er is ook een mooie fietsroute die je leidt door polder Groot Mijdrecht: een groene oase tussen de Vinkeveense en Loosdrechtse Plassen.

Meer avonturen