Home Get inspiredBinnenkijkers Binnenkijken in een Volkswagen T4 bus uit 1997

Binnenkijken in een Volkswagen T4 bus uit 1997

by admin

‘Ik ‘woon’ met mijn Volkswagen bus op gratis camperplaatsen’

Nienke (20) bouwde haar Volkswagen bus om tot een heuse studentenkamer op wielen. Ze woont en studeert momenteel in haar bus en overnacht op camperplaatsen in heel Nederland.

Nienke: “Ik ben derdejaars communicatiestudent en druk bezig mijn bachelor binnen te halen. Drie jaar woonde ik in een studentenhuis in Den Bosch waar ik het ontzettend naar mijn zin had. Wel vond ik het lastig om een balans te vinden tussen werken en studeren. Om mijn studie en huisvesting te kunnen betalen moest ik veel werken terwijl ik me juist op mijn studie wilde richten. Na een aantal goede gesprekken met mijn vader kwamen we op het idee een busje te kopen en die om te bouwen tot studentenhuis. Mijn maandelijkse kosten zouden dan een stuk lager zijn. Het was een gok, maar uiteindelijk heeft het heel goed uitgepakt.”

Knalgroene Volkswagen bus 

“Ik ging vroeger met mijn ouders altijd met een camper op vakantie. Ik wist dus dat ik dat heel leuk vond, als kind in ieder geval. Het voelde een beetje als een en een is twee. Ik zocht een oplossing om goedkoper te wonen, maar wilde niet terug naar huis. Met mijn eigen camper kan ik gaan en staan waar ik wil. Mijn vader heeft zelf een bus die hij had omgebouwd tot camper. Hij had dus ervaring en is superhandig. We vonden een Volkswagen T4. De bus deed me denken aan de knalgroene T4 waar mijn ouders vroeger altijd mee reden, dus het was ook een stukje jeugdsentiment.”

Volkswagen bus strippen en isoleren

“Het was een technisch goed onderhouden bus en niet te groot en te lomp. Fijn omdat ik net mijn rijbewijs had. De bus was al gekeurd tot camper. De vorige eigenaar gebruikte voor dagjes weg met zijn motor. Er zat een simpel keukentje in en tegen de muur een lattenbodem die je naar beneden kon klappen. Alles was ingericht op ‘een dagje weg’. Niet praktisch voor mij, dus we hebben de bus helemaal gestript en goede isolatie aangebracht. Toen begon het ombouwen.”

Veel hout voor warme sfeer

“Dat heb ik gedaan met hulp van mijn handige vader. We werkten goed samen. Een voorbeeld: de latten voor het plafond schuurde en lakte ik en hij zette ze in elkaar in de bus. We hebben ook veel samen gebrainstormd over de indeling; wat is handig, wat niet? Zonder zijn hulp had ik de bus nooit zo mooi kunnen ombouwen. We hebben veel hout gebruikt; Douglas hout geeft een warme sfeer. Ik wilde er graag een goed, vast bed in en koos expres niet voor een zithoek waarbij ik het bed steeds moet ombouwen. We hebben een bed gemaakt van 1.50 meter die ik kan uitschuiven naar 2 meter. Dat hebben we expres zo gedaan omdat ik anders weinig loopruimte zou overhouden.”

Rijdende studentenkamer

“Verder heb ik een keukentje met een kookplaat met twee gaspitten en zeven liter stromend water waarmee ik kan afwassen. Ik heb een tafel die ik aan de keuken kan vastklikken. Als ik de bijrijdersstoel draai kan ik daaraan eten of studeren. Dat kan ook aan het bureautje aan de muur zodat ik ook op het bed kan zitten en studeren. We hebben echt gekozen voor een praktische indeling, met een goede basis waar ik fijn kan wonen en studeren. Het is echt een studentenkamer op wielen.”

Gratis camperplaatsen 

“De camper was eind februari klaar. Ik ben een weekje naar Frankrijk gegaan en toen ik terugkwam was daar corona. Vanaf mei ben ik veel op pad geweest met de camper. Na de zomer ging ik stagelopen in Amsterdam. Daar woonde ik op een gratis camperplaats net buiten de stad. Een superfijne en gezellige plek waar ook andere mensen stonden. Nu werk ik veel vanuit ‘huis’. Ik merk alleen wel dat de hele dag in mijn camper werken niet heel handig is. Ik kan namelijk niet in de bus staan. Er zit wel een hefdakje in, maar daar zit geen stof omheen. In de zomer heel fijn. Dan kan het hefdak open en kan ik staan in de camper. In de winter niet. Ik woon nu zo’n zestig procent van de tijd in mijn bus. De rest van de tijd ben ik bij mijn vader of bij vriendinnen.”

Sociale controle

“Ik sta altijd op legale camperplaatsen. Wildkamperen is natuurlijk verboden in Nederland. Aan de ene kant is dat jammer, aan de andere kant vind ik de sociale controle op camperplaatsen fijn. Ik kies de plekken daar ook echt op uit; vind het gezellig als er andere mensen staan waar ik af en toe een praatje mee kan maken. Het bevalt heel goed om in een bus te wonen. Ik kan doen wat ik wil en hoef nergens rekening mee te houden. Het geeft me veel vrijheid. Als ik, pre-corona, een avondje uit wilde zette ik mijn bus op een camperplaats in de stad, ging ik met mijn fiets naar het centrum en binnen 5 minuten was ik weer thuis. Ik kan gaan en staan waar ik wil.”

Oude Mercedes bus

“Als ik 22 jaar ben en mijn bachelor op zak heb kan ik de wijde wereld in. Dan wel met een bus waar ik in kan staan. De oude Mercedes bussen vind ik helemaal geweldig. Ik ben al een beetje aan het rondkijken en hoop dat er ooit zo’n oude Mercedes op m’n pad komt. Dan zou ik daarmee op reis willen. Hopelijk kan ik mijn Volkswagen T4 dan verhuren of er iemand anders heel blij mee maken.”

Nienke volgen in haar Volkswagen bus/studentenhuis op wielen? Check hittheroad.jack op Instagram.

Meer avonturen