Home Get inspiredBinnenkijkers Binnenkijken in een Iveco 4010 camper

Binnenkijken in een Iveco 4010 camper

by admin
Binnenkijken in een Iveco 4010 camper

‘Deze camper hoest en rookt, maar loopt wel’

De camper van Bram van Hoek (40) uit Den Bosch is een Iveco 4010 WM uit 1992. Na een twee jaar durende reis waarin hij met een Land Rover van Nederland naar Zuid-Korea reed besloot hij dat er nog een reis moest komen, maar dan wel met een iets grotere camper.

Bram: “Tijdens die reis, waar ik mijn Land Rover in Korea in een container heb gezet naar Canada en van daaruit naar Argentinië ben gereden, besefte ik me dat de Land Rover net iets te basic was, dus maakte ik van een Iveco een camper.”

Opwarmen in de camper

“Onderweg werd ik vaak ingehaald door mensen met expeditie voertuigen. Grote vrachtwagens waar wel alles in zat. Ik had bijvoorbeeld niet eens een kachel. In de Andes is het ijskoud, dan zit je boven de 4000, 5000 meter. Als ik dan weer eens mocht opwarmen in zo’n grote wagen nam ik me voor dat er een grotere auto moest komen. Terug in Nederland ben ik daar meteen naar op zoek gegaan. Deze Iveco camper vond ik in België. Ik kan hem met een B-rijbewijs rijden, hij is niet te zwaar en was destijds nog betaalbaar. Tegenwoordig zijn ze vier keer zo duur.” 

Camper als festivaltent

“Ik heb hem helemaal verbouwd tot een camper waar ik lange, heftige reizen mee kan maken. Zo heeft hij alleen maar mechanische onderdelen, er zit geen elektronica in. Stel ik ben in Bolivia en zit boven een hoogte van 5000 meter dan zal een elektronisch aangestuurde brandstofinjectie ermee ophouden. Deze camper hoest en rookt, maar loopt wel. Hij is dus helemaal klaar voor een lange reis, maar helaas is dat er nog niet van gekomen. Al gaat dat zeker gebeuren! Waar ik hem nu veel voor gebruik is kamperen in Europa en ik ga ermee naar festivals. Het is dus ook mijn festivaltent. De Iveco camper trekt dan altijd veel aandacht; hij heeft een grappige kleur, de koelkast zit vol bier en er zitten enorme speakers in.”

Camper als festivaltent

Oude vouwwagen

“De binnenkant van de camper is ingericht voor twee personen. Er zit een normale zithoek in en onder de zithoek zit een koelkast. Ik heb uit een oude vouwwagen een keukenblok gesloopt; hier heb ik de kookplaat en de wasbak van gebruikt. Daaronder zitten lades die ik trilling vast heb gemonteerd. Er zitten twee bedden in; een vast bed en een bed dat je kunt uittrekken zodat je twee bedden naast elkaar hebt. De wasbak en een zitting blijven open, zodat je als iemand wil liggen toch de camper kunt gebruiken. Ook heeft de camper een douche en toilet.”

Off the grid met camper

Het verbouwen van de camper heb ik samen met mijn vader gedaan. Ik moet altijd bezig zijn en hou van knutselen. Toen ik terugkwam van mijn reis vond ik het leven best doelloos. Als je twee jaar rond de wereld hebt gereden zonder horloge, telefoon of computer, dus helemaal ‘off the grid’, dan is het ‘normale leven’ behoorlijk wennen. Het bouwen van een nieuwe camper was voor mij een soort ‘vasthouden’ aan de reis die ik had gemaakt.” 

Van Korea naar Ommen

“Nu door corona de grenzen gesloten zijn ga ik voorlopig helemaal nergens heen. Al ‘camper’ ik wel veel in Nederland. Afgelopen weekend ben ik met de camper naar Ommen geweest. Ik ben naar de Koreaanse grens gereden, maar was nog nooit in Ommen geweest. Ik vind het ook heerlijk om nieuwe plekken dichtbij te ontdekken.”

Met de camper naar de Ardennen

“Mijn voorkeur gaat uit naar wildkamperen en met mijn vierwielaandrijving kom ik net wat verder dan de gemiddelde camper. Ik sta soms aan het water, op plekken waar niemand me ziet. Ik maak er nooit een puinhoop van, draai geen luide muziek, niemand merkt dat ik daar ben. Als het straks weer kan ga ik graag de Ardennen of Luxemburg in. Of naar het strand in Denemarken. Met mijn camper mag ik daar het strand op en dat is echt fantastisch. Een ware speeltuin voor mij.”

Meer avonturen