Home Get inspiredBinnenkijkers Binnenkijken in een Fiat Ducato bus uit 1995

Binnenkijken in een Fiat Ducato bus uit 1995

by admin

‘Als de golven hoog genoeg zijn blijven we, zoniet, dan zoeken we een andere plek’

Robin (23) en Eva (21) kochten vorig jaar september een oude Fiat bus, bouwden hem helemaal zelf (!) om tot camper en genieten nu met camper en vier surfplanken van de golven en de vrijheid aan de Franse kust. 

“Ons eerste plan was om samen een lange reis te maken. Door Midden-Amerika of zoiets. Tot we vorig jaar zomer tijdens een vakantie in Frankrijk veel leuke camperbussen zagen rijden en dachten: ‘dat is ook heel gaaf.’ We zijn het idee verder gaan ontwikkelen en keken veel op Marktplaats. We wilden een bus die in de basis al een camper was, zodat we niet alles zelf hoefden te doen, maar er nog wel onze eigen ‘draai’ aan konden geven. Toen kwam deze Fiat bus voorbij. De vorige eigenaar vervoerde karts met de bus; de constructies die hij hiervoor had gemaakt hebben we eruit gehaald en toen was de bus helemaal leeg. We hebben hem dus toch zelf van helemaal niets opgebouwd tot camper.”

Timmeren en elektra in een Fiat bus

Eva: “We hadden helemaal geen ervaring, maar op internet was veel informatie te vinden. En Robin bleek heel handig te zijn. Als hij niet wist hoe iets moest zocht hij het hele internet af en lukte het uiteindelijk toch.” Robin: “We hebben echt veel onderzoek gedaan. Heel handig vonden wij de site parkedinparadise.com. Daar vind je stap voor stap wat je moet doen en in welke volgorde. Het is bijvoorbeeld niet heel handig als je eerst alles gaat timmeren en daarna de elektra nog moet doen. We hebben af en toe wat hulp gehad voor kleine dingen waar we extra handen bij konden gebruiken, maar verder hebben we alles zelf gedaan. Ben ik eigenlijk best trots op.” 

Oude diesel 

“Tijdens het klussen stond de bus in de schuur van een lieve boer. Dat was erg fijn; op die manier konden we de bus tijdelijk schorsen. Het is een oude diesel, dus dat kost behoorlijk wat per maand. We klusten in de weekenden. Door corona kregen we wat meer tijd en in april hebben we de bus weer ingeschreven. Toen kwamen er toch nog wat dingen boven water die we moesten doen. Toen we de bus uit de schuur haalden, bleek na de eerste regenbui dat het dakraam lekte. We hebben regelmatig gedacht: ‘waar zijn we aan begonnen?’ Je komt gewoon lastige dingen tegen tijdens het verbouwen van zo’n Fiat bus: rechte kastjes maken tegen schuine wanden bijvoorbeeld. Dat valt nog niet mee.” 

Douchen op het strand

Eva: “Qua stijl hebben we het vrij ‘clean’ gehouden. We wilden wel graag dunne latjes aan de zijkant en het plafond. Via mijn vader konden we aan een partij latjes komen, maar die zaten al in de grondverf. Hout aan het plafond en aan de muur zoals we wilden, ging dus niet door. We hebben het blauw geverfd. We hadden geen idee hoe dat zou uitpakken, maar we zijn er heel blij mee. Verder is alles zoveel mogelijk wit en op elkaar afgestemd.” Robin: “Het bed hebben we zo gemaakt dat’ie overdag 1.50 m bij 1.40 m is. Je kunt hem uitschuiven over twee zitjes en dan is het bed twee meter in de lengte. De zitjes zitten tegenover elkaar met een tafel ertussen. Onze WC is een toiletemmer en we gebruiken een solar douche. Al douchen we vaak bij openbare douches op het strand.”

Camper vuurdoop

Eva: “We zijn een week of twee geleden vertrokken en hebben maximaal acht weken voor deze reis. Geen idee of we dat redden qua budget, maar tot nu toe vinden we het camperleven geweldig. Dit is voor ons én voor de camper een vuurdoop. Voor deze trip zijn we in Nederland twee weekendjes weggegeest, dus veel ervaring hebben we niet. We vinden het superleuk om op reis te zijn en elke dag weer te zoeken naar een nieuw plekje. We proberen zo veel mogelijk vrij te kamperen. In het noorden van Frankrijk ging dat heel makkelijk, hier in het zuiden wordt het je wat lastiger gemaakt als wildkampeerder. Maar er zijn ook genoeg campings en camperplaatsen. We vinden plekken via de app Park4night en hebben op Instagram contact met camperaars die net voor ons zitten en mooie plekjes doorgeven. Dat doen wij weer met mensen die op ons achterlopen.” 

Picos de Europa 

Robin: “Het mooiste aan het camperleven is in een woord de vrijheid. Niet weten wat je gaat doen, kijken hoe hoog de golven zijn, zijn ze hoog genoeg, dan blijven we, zijn ze er niet dan rijden we meer het binnenland in. We hebben vier surfplanken mee; twee liggen op het dak en twee onder het bed in de bus. We zijn nu in Biarritz en het plan is richting Spanje te rijden. We willen graag de bergketen ‘Picos de Europa’ in het noorden van Spanje zien.” 

 Robin en Eva volgen op hun reis? Dat kan via @uswiththebus

Meer avonturen