Home Hikes & BikesHikes Drie mooie rondwandelingen op de Veluwe

Drie mooie rondwandelingen op de Veluwe

by admin

De Veluwe verveelt nooit. Met honderden kilometers aan wandelroutes is het natuurgebied een waar walhalla voor wandelaars. Lastig kiezen uit die talloze rondwandelingen op de Veluwe? Hieronder vind je drie van onze favoriete wandelroutes in het Gelderse natuurgebied. 

1. Klimmen en dalen op de Posbank

Deze rondwandeling ligt in Nationaal Park Veluwezoom, onderdeel van de Veluwe. Veluwezoom staat bekend om de vele heuvels en mooie uitzichten. Tijdens de rondwandeling ga je dus ook regelmatig heuvel op, heuvel af. De route begint bij Bezoekerscentrum Veluwezoom in Rheden of bij parkeerplaats Beekhuizen. En dan is het eigenlijk heel simpel: gewoon de bruine pijlen volgen. Wij starten bij het Bezoekerscentrum en lopen al snel over glooiende akkers, groene landerijen en bossen. De omgeving is heuvelachtig en doet een beetje buitenlands aan. 

Rustige rondwandelingen over de Veluwe 

Al lopend door de bossen bereik je landgoed Beekhuizen. Het mooiste stuk hier is langs de Beekhuizense Beek en de route eindigt in een prachtig open heidegebied. Deze rondwandeling op de Veluwe bij de Posbank is superafwisselend. Wil je het mooiste uitzicht van de Posbank niet missen? Dan is het zeker de moeite om die nog even mee te pakken. Het uitzichtpunt ligt namelijk negentig meter hoogte. Het is hier wel vaak behoorlijk druk. Als je liever in alle rust wilt genieten van de natuur rondom de Posbank raden we je aan alleen de bruine rondwandeling te doen. 

Facts:

  • Naam rondwandeling: wandelroute Heuven Beekhuizen Veluwezoom
  • Lengte wandeling: 9 km 
  • Leuk: in het Bezoekerscentrum vind je Brasserie Veluwezoom. Voordat je aan je wandeling begint kun je een lekkere picknick-lunch aanschaffen voor onderweg. 

2. Dwalen rond Radio Kootwijk 

Een bijzondere plek én onze favoriet op de Veluwe is Radio Kootwijk. In het hart van het natuurgebied met de vele bossen ligt een groot open landschap met heidevelden, zandverstuivingen en het monumentale zendstation Radio Kootwijk. Deze plek wil je écht zien en ontdekken! In het gebied vind je verschillende wandelroutes; wij kiezen deze keer de ‘rode route’. Deze start bij Schaapskooi Hoog Buurlo. Op de parkeerplaats kun je prima je auto of camper parkeren. 

Mistige heidevelden

De route wordt door de rode pijltjes heel goed aangegeven. Het is dus gewoon een kwestie van volgen en genieten van de supermooie omgeving. Wij lopen de route op een mistige herfstdag. Dat maakte het struinen over de heidevelden van de Buurlose Heide en het zicht op het indrukwekkende gebouw eigenlijk nóg mooier. 

Facts:

  • Naam rondwandeling: Heidewandeling
  • Lengte wandeling: 12,5 km
  • Leuk: in dit gebied ligt Kootwijkerzand; de grootste actieve zandverstuiving van West-Europa.

3. Lopen door de oudste bossen van Nederland

Rondwandelingen op de Veluwe die zijn aangegeven met gekleurde pijltjes zijn natuurlijk heel fijn. Je hoeft niet na te denken over de route en hebt volledige aandacht voor je omgeving en eventuele mede-wandelaar(s). Toch is het soms ook fijn om die uitgestippelde routes links te laten liggen. Wij kiezen dan vaak voor Komoot

De Veluwe ontdekken

Deze wandeling door de bossen en heidevelden bij Ermelo vonden we via de app. Gebruik jij’m al? Superhandig! Je voert namelijk in waar je bent of waar je wilt vertrekken en de app geeft je routes van andere gebruikers. Wil je zelf een route maken, dan kan dat ook. Wij gaan voor eentje die begint bij Boshuis Drie, een gezellig restaurant in een monumentale Veluwse boerderij. Vanaf daar loop je over prachtige heidevelden en mooie bossen. Lekker afwisselend en een ideaal gebied om de Veluwe te ontdekken. 

Facts:

  • Naam rondwandeling: schaapskooi Ermelo, rondje vanuit Garderen
  • Lengte wandeling: 9,5 km
  • Leuk: je loopt langs De Schaapskooi van Ermelo. Met een kudde van zo’n 300 schapen een van de grootste van Gelderland.

Meer avonturen