Home Get inspiredBinnenkijkers Binnenkijken in een Peugeot camper met Hobby ombouw uit 1992

Binnenkijken in een Peugeot camper met Hobby ombouw uit 1992

by admin
Binnenkijken in een Peugeot camper met Hobby ombouw uit 1992

‘Deze levensstijl vraagt wel enige flexibiliteit’ 

Iets langer dan een jaar wonen Manouk (28) en Bryan (30) fulltime in hun camper. Ze begonnen in Oostenrijk, moesten door corona terug naar Nederland en parkeren hun oude Peugeot camper nu al een paar maanden in Portugal. 

“Dit is niet onze eerste camper. Hiervoor hadden we een busje zelf omgebouwd tot camper, maar die begaf het toen we net twee maanden op reis waren. We hadden een jaar aan die bus gewerkt; toen hij ermee stopte zaten we in Oostenrijk. De bus bleek vergane glorie; hij kon deels gemaakt worden, maar door de keuring zou hij niet meer komen.”

Aankoopkeuring

“Inmiddels waren wij voor werk in Portugal. Helaas zaten we er dus zonder camper, zoals het oorspronkelijke idee was. We besloten ons camperplan niet te laten varen en gingen op zoek naar een nieuwe. In Portugal is een camper niet te betalen, dus we zochten vanuit daar op Marktplaats en kwamen deze tegen. Mijn vader is gaan kijken en we lieten een aankoopkeuring doen. We gingen ervoor en een vriend van ons heeft de camper vanuit Nederland naar Portugal gereden.”

Donkerbruin hout en een blauwe vloer

“We kochten deze camper dus zonder hem ‘in real life’ te zien. Toen de Peugeot camper in Portugal arriveerde waren we heel enthousiast en vonden vooral de buitenkant heel tof. De binnenkant zag er op het eerste gezicht netjes uit, al was het wel heel ouderwets. De camper komt uit ’92 en aan het interieur was weinig veranderd. Donkerbruin hout, lelijke kussens, een blauwe vloer die de vorige eigenaren er zelf in hadden gelegd, een witte slaapkamer met Star Wars stickers en een heel klein keukentje. Dat de binnenkant niet ‘ons ding’ was vonden we niet erg. We zagen het als een leuk project waar we wel iets mee konden.”

Verrotte wanden 

“Tijdens de verbouwing van de camper woonden we in een stacaravan. Er moest behoorlijk wat gebeuren. Zo zat er een grote bank in die we er als eerste uit gesloopt hebben. Toen we eenmaal begonnen met slopen, kwamen we veel rotte plekken tegen. De wanden achter de bank, in de badkamer en het keukentje bleken een soort van weggerot. De badkamer was zo erg; daar durfden we niet eens in te douchen.” 

Verrotte wanden 

Het dak op 

“We werken in Portugal bij een aanbieder van vakantiehuizen. Wij managen de boel, doen de check-ins, maken schoon enz. Een van de gasten vond ons camperproject helemaal leuk. Hij gaf wat adviezen en besloot ook even op het dak te klimmen. Alle kitranden bleken verrot en broos. Hij zei: ‘voordat je aan de binnenkant gaat beginnen moet je dit vervangen. Als het gaat regenen kun je helemaal opnieuw beginnen’. We zijn dus eerst twee weken bezig geweest om alle kit eruit te krijgen en de gaten in het dak te fiksen.” 

Help, mijn man is klusser

Manouk: “We hebben vaak gegrapt over een eventuele deelname aan ‘Help, mijn man is klusser’ of ‘Bouwval gezocht’. Als ik de camper inliep en Bryan was eronder bezig kon ik hem gewoon zien. Het was echt een gatenkaas. Uiteindelijk is het allemaal goed gekomen en hebben we er echt ‘ons huis’ van gemaakt. Het enige originele dat er nog in zit zijn de kastjes aan de bovenkant en het hoekbankje. De binnenkant hebben we helemaal witgeschilderd. We wilden alles licht maken om een zo ruimtelijk mogelijk idee te krijgen. En we hebben zoveel mogelijk materialen hergebruikt. Zo komt het hout van het keukenblok, de kast en de vloer uit een van de huizen (een oude vloer) die we beheren in Portugal. De fruitkisten komen uit onze eerste bus.” 

Camper als basis

“Sinds we besloten in een camper te wonen/reizen en te werken zijn we al een aantal keer ‘op de proef gesteld’. We hadden de pech van die eerste bus, de tweede bleek ook een ‘uitdaging’ te zijn en corona gooide roet in het eten; zes weken zaten we in quarantaine in Oostenrijk en onze reisplannen stonden en staan ‘on hold’. Tot oktober blijven we hier. Wat er daarna gebeurt zien we wel. Het enige dat we zeker weten is dat de camper onze basis is. Verder is ons motto: ‘we zien het allemaal wel.’ Onzekerheid en flexibiliteit horen bij deze manier van leven.”

Camper als basis

Uit de bubbel in Nederland 

“Het komt namelijk altijd weer goed. Dat hebben we wel geleerd. We wilden reizen, niet meer leven in die ‘bubbel’ in Nederland en hadden nog geen trek in ‘huisje, boompje, beestje’. Wat we na oktober doen zien we wel; voor hetzelfde geld zit Europa dan weer op slot en kunnen we nog niet op reis. Dan blijven we met de camper in Portugal en gaan hier rondreizen; er is nog zoveel dat we willen zien.”

Camperkat Pietje

“24/7 ‘on the road’ zijn lukt voor ons toch niet. We hebben een kat, Pietje. Die vindt rijden helemaal prima, maar wil toch af en toe zijn benen strekken. We zij dus beperkt in het aantal kilometers dat we kunnen afleggen, maar ook dat heeft weer z’n charme. Avontuur, geen plannen hebben, als we onderweg zijn veel mooie stops maken, lunchen bij mooie meertjes en genieten van wat we tegenkomen. Dat is het camperleven voor ons.”

Meer avonturen