Home Hikes & BikesHikes Wandelen in de Franse Alpen: uitzicht op de Mont Blanc

Wandelen in de Franse Alpen: uitzicht op de Mont Blanc

by admin
Wandelen in de Franse Alpen: uitzicht op de Mont Blanc

Je kunt natuurlijk gaan voor de hoogste berg als je gaat wandelen in de Franse Alpen: de Mont Blanc. Jammer is alleen dat je de grote baas zelf dan niet ziet. Wij kozen voor overbuurman Le Brevent en deden er een van de mooiste hikes ooit.

Het Franse dorp Chamonix is in de winter een waar mekka voor wintersporters, maar ook in de zomer is het een perfecte uitvalsbasis voor bergsporters, natuurliefhebbers en (berg)wandelaars. Het dorp ligt op 1035 hoogte en aan de voet van de indrukwekkende Mont Blanc. Wij waren er in juli, op zoek naar mooie hikingtrails in de bergen. Dit is dé plek als je wilt wandelen in de Franse Alpen. 

De bergen van Haute Savoie 

Rondom Chamonix vind je een heel netwerk aan kabelbanen, treintjes en gondels die je naar de toppen van de bergen in het Mont Blanc massief kunnen brengen. De bekendste (en drukste) is de kabelbaan naar de Aiguille du Midi. De kabelbaan start middenin het centrum van Chamonix en brengt je eerst naar de Plan de l’Aiguille op 2317 meter hoogte en vervolgens kun je met een tweede lift omhoog naar de Aiguille du Midi op 3842 meter. Wij waren in twijfel: gaan we de Mont Blanc op, waar we samen met honderden andere toeristen genieten van de bergen in Haute Savoie of kiezen we voor de bergen aan de andere kant van het dal? Waar het een stuk rustiger is én we een prachtig uitzicht hebben op de Mont Blanc? We kozen voor dat laatste. 

Indrukwekkende uitzichten 

En dat bleek een meer dan goede keus. Aan de rand van Chamonix vind je de ingang van een lift die je naar 2000 meter hoogte (het middenstation) op de berg Le Brevent brengt: Planpraz. Vervolgens kun je met een gondel naar de top op 2525 meter hoogte. Waar we bij de lift naar de Mont Blanc een lange rij voor de kassa zagen staan, konden we hier meteen doorlopen en zaten we met z’n tweeën in de lift. Toen we de lift uitstapten werden we meteen getrakteerd op een bijna magisch uitzicht op het Mont Blanc massief. De top was deels gehuld in wolken, maar dat maakte het uitzicht misschien nog wel mooier en mystieker. Op de top van Le Brevent is een plateau waar je van alle kanten prachtige panorama’s hebt op de hele omgeving. Wij hadden natuurlijk een hike op de planning staan, maar mocht je dat niet willen of kunnen dan raden we je zeker aan naar de top te gaan; hier kun je urenlang genieten van de indrukwekkende zichten op de bergen.

Indrukwekkende uitzichten 

Gletsjer Glace du Mer

Vanaf de top van Le Brevent kun je via een prima begaanbaar en breed wandelpad de tocht naar Planpraz maken. Dit is ongeveer een uur lopen. Vanaf Planpraz kun je meerdere hikes maken verder de bergen in. Van Le Brevent loop je dan naar ‘buurberg’ Flégère. Wij kozen voor de Sentiers panoramiques en balcon. Een panoramische route die hoog boven de vallei langsloopt en waar je niets anders ziet dan niet normaal mooie uitzichten. Het pad is smal, maar goed begaanbaar met soms een spannend stukje. Je loopt continue net boven de boomgrens en aan het eind van de hike heb je een prachtig uitzicht op de vallei voor de bekende gletsjer Glace du Mer. De wandeltocht naar het middenstation van Flégère duurt ongeveer twee uur. Je vindt hier een berghut met een fijn terras waar je de omgeving nog eens rustig in je kunt opnemen. 

Verborgen parel 

Vanaf La Flégère op 1894 meter hoogte kozen wij ervoor de dal afdaling naar Chamonix lopend te doen. Als je genoeg hebt van het wandelen kun je ook hier de lift naar Chamonix nemen. Wij namen de behoorlijk pittige wandelroute naar het dal. Pittig omdat je te maken krijgt met wat steile stukken. Maar ook dit stuk van de totale hikingtrail is supermooi. Verrassing was Chalet la Floria, een ware verborgen parel middenin de bergen. Een schitterend plekje voor een drankje of lunch. 

Twee bergen rondwandelen 

Uiteindelijk kwamen we na een hike van ongeveer zes uur weer terug in Chamonix. Je kunt dus een hele rondwandeling doen waarbij je twee bergen ‘trotseert’ en volop geniet van de prachtige natuur in de Franse Alpen. Een van de mooiste hikes die we tot nu toe hebben gedaan. 

Handig voor als je wilt wandelen in de Franse Alpen: in de app ‘Chamonix’ vind je alle informatie die je nodig hebt voor de hikingtrails en andere bergsporten rondom Chamonix. In de Chamonix vallei ligt namelijk ruim 350 kilometer aan wandelpaden.

Meer avonturen