Home Hikes & BikesHikes Elf bijzondere wandelroutes in Zuid-Limburg

Elf bijzondere wandelroutes in Zuid-Limburg

by admin

De pelgrimsroute naar Santiago de Compostella is een van de bekendste ter wereld. Wil je deze camino (pelgrimswandeling) lopen, dan ben je alleen wel een paar weken of zelfs maanden zoet. Aangezien niet iedereen die tijd heeft bedachten ze in Zuid-Limburg de ‘camini’. Een mini-camino dus. Er zijn elf van deze wandelroutes in Zuid-Limburg.

Bezinning in het Zuid-Limburgse landschap

Deze mini pelgrimswandelingen liggen allemaal langs de originele Jacobsroute in het Zuid-Limburgse landschap. Wie een stuk van het Jacobspad wil lopen heeft wellicht al iets met religie of spiritualiteit in de breedste zin. Het is niet voor niets dat de Limburgers kozen voor elf camini’s. Het getal 11 is een zogenaamd meestergetal. Meestergetallen zijn bijzondere getallen waarvan wordt gezegd dat ze je levenspad kunnen beïnvloeden. Zo zou het getal 11 gaan over dicht bij jezelf blijven en het volgen van je intuïtie. En dat is precies de inspiratie die de bedenkers van de camini’s je willen geven. 

Pelgrimspaspoort

Tijdens de bijzondere wandelroutes in Zuid-Limburg kom je spreuken en opdrachten gericht op bezinning en bewustwording tegen, net als wanneer je naar Santiago zou lopen. Als je een echte camino loopt verzamel je stempels in je pelgrimspaspoort. Ook in het zuiden van het land waan je jezelf een echte pelgrim en kun je de korte camini’s verzamelen; voor elke camini krijg je namelijk een stempel. Deze kun je laten verzilveren op het stempelblad in het boekje ‘Bezin in Zuid-Limburg’. Hoe leuk?!

Combineer camini’s 

Zoals gezegd; er zijn elf camini’s. Hieronder zetten we ze voor je op een rij. De wandelroutes in Zuid-Limburg verschillen in lengte en als je wilt, kun je uiteraard ook verschillende camini’s met elkaar combineren. 

De route van het Anders Zijn (5,4 km) 

Dit ommetje door het zuiden van Susteren wil je bewust maken van zelf ‘anders zijn’, maar ook nieuwsgierig te blijven naar het anders zijn van iedereen om je heen. De route gaat langs de Sint-Amelbergabasiliek, door het IJzerenbos en net langs de Duitse grens. 

De Zintuigenroute (10,3 km)

Tijdens deze wandeling zet je je zintuigen op scherp terwijl je loopt langs de stadsparken van Sittard-Geleen. Onderweg kom je langs de Pater Karel Kapel, vernoemd naar de heilige pater Karel. 

De Reuzenroute (11,4 km)

Deze camini staat in het teken van sprookjes. Je loopt langs de Watertoren van Schimmert en in het kleine gelijknamige dorpje valt van alles te ontdekken. 

De route van Jezelf Ontmoeten (9,2 km) 

Tijdens een pelgrimstocht kom je sowieso jezelf tegen. Meerssen is een inspirerende plek om op ‘zelfontdekkingsreis’ te gaan. Je loopt langs de Basiliek, het Proosdijpark en de Watervalderbeek. 

De route van de Overgave (4,3) 

Ben je een controlfreak? Zoek de natuur op en geef je eraan over. De omgeving van Houthem en Valkenburg gaan je daarbij helpen. Overgave terwijl je heuvel op, heuvel af gaat. 

De route van Stilte (4,9 km) 

Ultieme rust vind je tijdens deze wandelroute in Zuid-Limburg. In de luwte van Gulpen ligt Wittem, waar je in stilte doorheen loopt. Zou het jou lukken? Een hele wandeling niet praten en volledig in stilte genieten? 

De route van de Zuivering (5,4 km) 

Deze camini begint bij de St. Catharinakapel. Catharina is afgeleid van het Griekse katharos, dat ‘zuiver’ betekent. Ontdek tijdens deze wandeling tot welke ‘zuiverende’ inzichten jij kunt komen. 

De route van de Rijkdom (9,5 km)

Wat betekent armoede voor jou? En wanneer ben je rijk? Daar ga je over nadenken tijdens deze camini die dwars door Bemelen loopt. 

De Ademroute (5,8 km) 

Lopend over de mooie heuvels rondom Eijsden loop je in een zee van bloesem. Probeer je onderweg te focussen op je ademhaling en beweeg mee met de natuur

Rondje Creativiteit (7,9 km) 

Een ommetje dat je laat zien hoe een kleine wandeling kan inspireren tot iets groters. In Genhout ontdek je de Heilige Hubertuskerk, gebouwd door verschillende kunstenaars. 

De route van de Innerlijke Schat (1,5 km) 

Niet de toeristische route door Aken, maar een ontdekkingstocht op een ander niveau: door intieme straatjes, mooie parken en langs prachtige monumenten. 

Wil jij op pelgrimstocht door Zuid-Limburg?

Iets voor jou? Zo’n camini en een stukje bezinning tijdens het wandelen? Je vindt alle uitgestippelde wandelroutes in Zuid-Limburg hier

Bron: www.visitzuidlimburg.nl

Meer avonturen