Home Get inspiredBinnenkijkers Binnenkijken in een Iveco Daily buscamper uit 2003

Binnenkijken in een Iveco Daily buscamper uit 2003

by admin

‘Omdat we voor onbepaalde tijd met de buscamper alias Fred reizen, hebben we er echt een huisje van gemaakt’

Erik (30) en Lisa (30) gingen voor het avontuur. Ze verkochten hun huis, zegden hun banen op en trokken de wereld in voor een reis zonder eindtijd. Helaas moesten ze in maart door corona vanuit Sri Lanka terug naar Nederland. Einde avontuur? Zeker niet! De rugzakken werden ingeruild voor camper Fred en de twee zijn nu op ontdekkingsreis door Europa. 

Erik: “Toen wij in maart noodgedwongen moesten terugkeren van onze wereldreis besloten mijn ouders net hun camper te verkopen. We bedachten ons geen moment en namen de buscamper over. Dit was dé kans om onze reis toch voort te zetten. Zij kochten de buscamper zo’n zeven jaar geleden. Het was niet hun eerste camper, die kochten ze helaas van een oplichter, bleek later. Het was een Ford Nugget en al na 50 kilometer rijden viel de hele vloer uit elkaar door alle roest. De garagehouder zei meteen: ‘hier moet je geen kilometer meer mee rijden’. Wel had hij een ander idee; hij had net een Iveco bus gekocht op een veiling en raadde mijn vader die aan.” 

Oersterke constructie 

“De bus, die wij dus nu hebben, was de ideale basis voor een camper. Hij heeft de constructie van een kleine vrachtwagen en is oersterk. De bus deed dienst als rijdend laboratorium voor de provincie. Daardoor werd hij altijd heel goed onderhouden en er stonden nog maar weinig kilometers op de teller. Mijn ouders hebben de Iveco bus omgebouwd tot een heel functionele buscamper en toen wij hem overnamen hebben we hem gepimpt naar onze wensen.”

Customized dakterras 

Lisa: “Er zat bijvoorbeeld geen tafel in, die hebben wij er ingebouwd. Ook hebben we een nieuw vloertje gelegd en het interieur deels geschilderd. Omdat we langere tijd met de camper weg zijn hebben we er echt een huisje van gemaakt. Ook de buitenkant is aangepakt: er zit een dakterras op, een bullbar, een trapje naar het dak en nieuwe verlichting. We probeerden zoveel mogelijk zelf te doen, maar het dakterras is gemaakt door de eerdergenoemde garagehouder. Hij heeft van meerdere losse onderdelen een customized dakterras gemaakt. Wij zijn niet heel handig wat dat betreft en zijn heel blij dat hij dat heeft opgepakt. Anders waren we nu waarschijnlijk nog niet op pad geweest.” 

Verlengstuk van de keuken 

“We zijn heel blij met het interieur. De camper heeft alles wat we nodig hebben: een toilet, een keuken, genoeg kastruimte en een hoekbank waar je met vier personen kunt zitten. Het is fijn dat het zo’n grote hoekbank is; ’s avonds kunnen we lekker op de bank liggen Netflixen. De tafel die we erin gebouwd hebben is heel handig en op meerdere manieren te gebruiken. Bijvoorbeeld als verlengstuk van de keuken. De bank kunnen we uitschuiven tot een ruim bed van 2.20 m bij 1.40 m. De kussens van de bank zijn gemaakt van speciaal matrasmateriaal en perfect te gebruiken als matrasbodem.”

Huiselijke sfeer in Iveco buscamper

“Qua stijl vinden we het fijn dat het vrij rustig is en ruimtelijk aandoet. Alles was al van hout en we hebben sommige delen wit geschilderd. Het is dus een mix van houtkleur en wit. Qua accent kleuren kozen we voor grijs en aardetinten. In de keuken hangt een stalen buis waar onze keukenspullen aan hangen. Dat ziet er heel huiselijk uit. Als we over een hobbelige weg rijden is het net of we in Zwitserland zijn qua rinkelende koeienbellen, maar dat stoort ons niet. Het werkt en het staat leuk.”

Zelfvoorzienend camperen 

Erik: “De aanpassingen die we in de camper hebben gedaan bevallen heel goed nu we onderweg zijn. Het enige wat handiger zou zijn is meer ruimte voor vuil en schoon water. We proberen zoveel mogelijk plekken te vinden buiten de campings. Door de zonnepanelen op het dak zijn we zelfvoorzienend, maar we moeten toch om de drie, vier dagen voorzieningen zoeken om het water te lozen. We hebben twee jerrycans van tien liter en dat is gewoon zo op. Verder zijn we heel blij met hoe de camper nu is. Die tafelconstructie is heel handig en we vonden al snel een ritme om de bank om te bouwen naar een bed. Het is natuurlijk krap in de camper, dus je kunt niet echt samen iets doen. Nu verdelen we de taken en is het zo gepiept.”

Even omschakelen 

“Natuurlijk was het een enorme domper toen we onze wereldreis moesten afbreken. Je bent zo bezig met de voorbereidingen, zegt huis en haard op en dan moet je na tweeëneenhalve maand weer terug naar Nederland. We zaten in Sri Lanka en wilden doorreizen naar India. Het was dus even schakelen toen we eind maart weer in Nederland waren. De eerste maand dachten we nog dat het met een sisser zou aflopen en dat corona snel weer zou ‘overwaaien’. Tot duidelijk werd dat dit niet zomaar voorbij is. Die realisatie en het feit dat mijn ouders hun camper wilden verkopen viel eigenlijk perfect samen. Dit was de kans om onze reis op een andere manier te ondernemen.”

Leven met de dag 

Lisa: “We zijn de eerste week van augustus met de camper vertrokken. Een plan was en is er niet. We hebben geleerd dat een plan hebben niet werkt, helemaal in corona tijd niet. De ene week zijn de grenzen van een land open, de week erna kan alles weer op slot zitten. We zijn nu in Italië en doen wat we leuk vinden, wat kan en wat goed voelt. We leven met de dag en juist dan komen er mooie dingen op ons pad of ontmoeten we leuke mensen. Zo staan we nu met camper Fred bij een Italiaanse familie die we gisteren nog niet kenden. We zijn zo blij met alles wat we meemaken en mogen ervaren dat het niet meer uitmaakt waar we heengaan.” 

Wil je Erik, Lisa en hun Iveco buscamper genaamd Fred volgen? Dat kan op hun eigen reis website www.reisstel.nl of via Instagram: @reisstel.nl

Meer avonturen