Home Hikes & BikesHikes Wandelen in Nationaal Park Nieuw Land

Wandelen in Nationaal Park Nieuw Land

by admin

In Flevoland ligt Nationaal Park Nieuw Land. Een toepasselijke naam. Wandelen in Nieuw Land doe je namelijk letterlijk op de bodem van de voormalige Zuiderzee, waar door de drooglegging een nieuw land ontstond. 

Tijd om dit ‘nieuwe’ stuk Nederland te gaan ontdekken. Het Nationaal Park is verdeeld in verschillende deelgebieden: Oostvaardersplassen, Lepelaarplassen, Markermeer en Marker Wadden. Er zijn tientallen wandelroutes in de deelgebieden, zowel kort als lang. Wij kiezen deze keer voor ‘het rondje Lepelaarplassen. De twaalf kilometer lange wandeling loopt door een bijzonder stukje Flevoland. Er is veel groen, ruige rietlanden, moerrassen, vogels en water.

Grootste man-made natuurpark ter wereld

De route begint bij bezoekerscentrum De Trekvogel aan de Oostvaardersplassen. Al vrij snel kom je langs een observatie hut waar je vogels, vooral lepelaars, kunt spotten. Tijdens de wandeling staan we een paar keer stil bij het feit dat dit natuurgebied het grootste man-made natuurpark ter wereld is. En dat we op een voormalige zeebodem lopen. Toch bijzonder! Het gebied is 29.000 hectare groot en een paradijs voor vogels. Icoon van het park is de zeearend en dit is dé plek om het indrukwekkende dier te spotten. 

Een stukje geschiedenis

Die drooglegging begon in 1924 en in de jaren daarna ontstond Flevoland. Stap voor stap. Met eerst de inpoldering en daarna het bouwen van de Afsluitdijk waardoor het IJsselmeer ontstond. Vervolgens het eiland Urk en uiteindelijk de Noordoostpolder. Pas op 1 januari 1986 werd Flevoland officieel de twaalfde provincie van Nederland. 

Wandelen in Nieuw Land: de Marker Wadden

Leuk om dit voor ons nog onbekende stuk Nederland te ontdekken. We komen zeker terug. Het volgende avontuur wordt een wandeling over de Marker Wadden! 

Meer informatie over dit bijzondere gebied vind je op www.nationaalparknieuwland.nl

Facts:

  • Het natuurgebied is nog volop in ontwikkeling
  • Je kunt de Marker Wadden bereiken met een veerboot
  • Bezoekerscentrum De Trekvogel is het oudste gebouw van Almere
  • Er zijn meer dan 300 vogelsoorten 
  • Lengte wandeling: 12 km

Meer avonturen