Home Get inspiredInterviews In Oostenrijk met de camper de natuur in

In Oostenrijk met de camper de natuur in

by admin

‘We besloten met de camper in Oostenrijk te blijven’

Al jaren dromen Berto en Saskia van een reizend bestaan. In juni 2019 besloten ze ervoor te gaan; voor onbepaalde tijd met een camper de wereld in. Toen kwam corona en ‘strandden’ ze met hun camper in Oostenrijk.

‘De corona-tijd uitzitten’

De meeste camperaars kozen ervoor terug naar huis te gaan. Landen gingen in lockdown, grenzen werden gesloten; onzekerheid bracht ze weer naar Nederland. Berto en Saskia kozen ervoor in het buitenland te blijven. “Toen we doorkregen dat Corona niet zomaar zou overwaaien, zaten we met onze camper in Oostenrijk. Alles ging er gemütlich aan toe. Mensen gingen niet ineens veel inslaan en de supermarkten bleven prima bevoorraad. Wel werd bekend dat alle skigebieden vanaf 17 maart dicht zouden gaan. We stonden op dat moment bij een boer en dachten dat we daar de corona-tijd wel konden uitzitten. Het was geen mega camping, we waren er met slechts drie andere camperaars. Maar uiteindelijk hing ook daar een briefje aan de deur: op verzoek van de overheid gingen ze 17 maart dicht. Tja, en dan ga je samen in beraad.”

Weg van de bewoonde wereld

“Het was niet verstandig om verder te trekken naar Albanië, wat eerst het plan was. We moesten kiezen: in Oostenrijk blijven of teruggaan naar huis. Een goede reden om naar Nederland terug te gaan was er niet. Corona kent tenslotte geen grenzen. Er waren alleen voordelen om te blijven. In Oostenrijk is veel natuur waarin we makkelijk konden wegtrekken van de bewoonde wereld. Als we naar Nederland zouden gaan, was er geen weg terug. Dus pakten we de camper in en reden de natuur in op zoek naar een geschikte plek voor langere tijd.” 

Wildkamperen in de Oostenrijkse Alpen

“Toen we in juni vertrokken hadden we niet echt een plan. Daar houden we niet van, we laten graag wat aan het toeval over. Door de lockdown moesten we langere tijd op één plek blijven. Verder veranderde er niet zoveel. Lekker wildkamperen in de natuur, veel wandelen en van elkaar genieten. Dat we langere tijd op één plek stonden zagen we als iets positiefs; een uitdaging. Een goede test voor de camper en voor onszelf. Is de camper echt zelfvoorzienend en hoe zelfredzaam zij wij? De afgelopen zes weken hebben we ons geen dag verveeld.”

Eten uit de natuur

We ontdekten de hele omgeving en elk wandelpad. Zowel in de sneeuw als in de opkomende lente. Dagelijkse bezigheden kosten extra veel tijd. Water halen bij een bron in de buurt is al drie kilometer lopen. Boodschappen doen in het dal bij de enige supermarkt van het dorp betekent 6,5 kilometer berg af en vol bepakt 6,5 kilometer de berg weer op. Kleding wassen we op de hand. Om de dag bakken we vers brood en we maken zelf mayonaise. We zijn immers Hollanders he?! Ook zijn we een beetje aan het bouwen met natuurlijke materialen in de omgeving. We creërden een mooi buitenzitje, met bankjes, stoeltjes en tafeltjes. En we verdiepten ons in eten uit de natuur. Zo maken we brandnetelpesto, brandnetelsoep, dennennaaldenthee, paardenbloemgelei en paardenbloemsiroop.” 

Buitendouche en handwasjes

“Met lege plastic flessen halen we iedere dag water bij de bron, naar de supermarkt gaan we vooral voor verse groenten en fruit. We douchen één keer per week onder de buitendouche en verder wassen we ons bij de kraan. Een handwasje doen we ook eens per week. Onze Merino T-shirts zijn hun geld dubbel en dwars waard, die kunnen we gerust langer dan een week dragen. In de afgelopen zes weken hebben we maar één keer gas getankt en toen gooiden we meteen het vuilnis weg. Voor ons biologische afval bouwden we een composthoop. Zo geven we wat terug aan de natuur. En we hebben een biologisch bos-toilet, met een prachtig uitzicht over de besneeuwde Alpen.” 

Nieuwe camper plannen

“We hebben net besloten verder te reizen. Naar Zweden. We hadden wel in Oostenrijk willen blijven, maar we merkten aan de bezigheden in het natuurpark en de berichtgeving dat vanaf 1 mei alles langzaam weer op gang zou komen. Dit betekent dat veel mensen er op uitgaan en het drukker wordt rond onze ‘schuilplaats’. Onze waterbron ligt bij een berghut die ook zijn deuren vanaf 1 mei weer opent. Al met al leek het ons het juiste moment om verder te trekken. We gaan nu eerst naar Zweden en zodra het mogelijk is naar Noorwegen.” 

Wil je Saskia en Berto volgen op hun camper avontuur? Check hun youtubekanaal: www.youtube.com/c/DutchOverlanders

Meer avonturen