Home Hikes & BikesHikes 8 x wandelen in de natuur rond Haarlem

8 x wandelen in de natuur rond Haarlem

by admin

Een citytrip naar Haarlem is natuurlijk altijd een goed idee. De oude binnenstad is heerlijk om doorheen te struinen, maar wist je dat je buiten de stad eindeloos kunt wandelen in de prachtige natuurgebieden rond Haarlem? Voor ons is het een thuiswedstrijd en we zetten acht favoriete wandelingen in de buurt van Haarlem voor je op een rij. 

Een van de mooiste: De Grasduinen route

Deze wandeling in natuurgebied de Amsterdamse Waterleidingduinen werd ooit uitgeroepen tot een van de mooiste natuurwandelingen van Nederland. Het is ook een van onze favorieten. De route is 12 kilometer lang en leidt je door naaldbossen, open duinen, waterlopen, duintoppen en mooie uitzichten. Let wel op: de wandeling is behoorlijk pittig omdat je door mul zand loopt en regelmatig duin op en duin af gaat.   

De Kennemer Duinen vervelen nooit: de Blauwe route

Een ander prachtig natuurgebied in de buurt van Haarlem waar je heerlijk kunt wandelen is Nationaal Park Zuid-Kennemerland. De mooie Kennemerduinen vervelen nooit. Een van onze favoriete wandelingen hier is de Blauwe route van 9 kilometer. Er zijn twee startpunten: bij strandpaviljoen Parnassia aan Zee in Overveen of ingang Koevlak aan de Zeeweg (de weg vanuit Haarlem richting Zandvoort). Wij starten meestal aan de Zeeweg, zodat we door de duinen naar zee lopen en weer terug. 

Een klein rondje: route Middenduin

Ook in Nationaal Park Zuid-Kennemerland vind je de route Middenduin-Kamperberg. Deze wandeling is 4 kilometer lang en begint bij ingang Middenduin/Duinlustweg in Overveen. De wandelroute is makkelijk te volgen door middel van rode paaltjes en leidt je over steile hellingen, langs grasvelden en open duin langs het oude bollenland de Zanderij. Een aanrader voor als je niet veel tijd hebt, maar toch even helemaal in de natuur wilt zijn. 

Spot Schotse Hooglanders tijdens Wandeling ‘Naar de Thijssebosjes’

Je start deze wandelroute bij ingang Bleek en Berg aan de Bergweg en je kunt kiezen tussen 6 of 8 kilometer. Je loopt door bossen, open vlakten, langs uitkijkpunten en door ‘Thijssebosjes’. Tijdens de wandeling krijg je een uniek beeld van de binnenduinrand en de duinstruwelen. En bereid je zeker voor op een ontmoeting met een Schotse Hooglander, een damhert, ree of vos. 

Duik in de geschiedenis tijdens De Bunkerroute 

Nog een wandeling in de Amsterdamse Waterleidingduinen: de Bunkerroute. Deze wandeling is 5 kilometer en je loopt langs een aantal van de ongeveer 400 bunkers die hier te vinden zijn. Tijdens het wandelen combineer je dus een stukje geschiedenis met prachtige natuur. En het fijne van dit gebied is dat het exclusief voor wandelaars is. Rust gegarandeerd.

Als in een sprookje: Route Elswout

Nationaal Park Zuid-Kennemerland bestaat niet alleen uit prachtige duingebieden, maar heeft ook mooie buitenplaatsen. Elswout is daar een van en het is zelfs een van de best bewaarde buitenplaatsen van Nederland. Deze rondwandeling over het mooie landgoed begin je bij de ingang aan de Elswoutslaan in Overveen. De route is 4 kilometer en tijdens dit kleine uurtje lopen kom je langs bijzondere stukken natuur en cultuur van het landgoed. Elswout voelt als een sprookje. Er zijn bossen, indrukwekkende gebouwen, prieeltjes, bruggen en weilanden. Een fijne wandeling voor op de zondagmiddag en neem vooral je camera mee; hier kun je hele mooie plaatjes schieten. 

Ontdek het groene Haarlem: Spaarndam en de Mooie Nel

Ook aan de andere kant van Haarlem zijn mooie routes te vinden. Deze bijvoorbeeld van 13 kilometer die begint in Haarlemmerliede. Je loopt door het mooie, oude dorp Spaarndam, langs de oevers van het meer de Mooie Nel, je ziet forten uit de Stelling van Amsterdam (UNESCO Werelderfgoed) en wandelt langs groene weilanden en velden. 

Hoge duintoppen tijdens de Groene route Zandvoortselaan

Nog een van onze favoriete wandelroutes in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Volg de groene paaltjes en je loopt zo’n zeven kilometer door bossen met afwisselend loof- en naaldhout. Al wandelend zie je de Tonneblink liggen, een van de hoogste duintoppen in dit gebied. Wil je liever geen uitgestippelde route lopen; dit gebied is ook heerlijk om te dwalen. Loop door de duinen richting Zandvoort voor de mooiste plekken en uitzichten.

Meer avonturen