Home Get inspiredInterviews Camperreis: zónder plan Europa ontdekken

Camperreis: zónder plan Europa ontdekken

by admin

Dat ze op reis wilden stond vast. Hondje Tommie was de reden dat het geen jeep met daktent in Mongolië werd, maar een camperreis voor onbepaalde tijd door Europa. ‘We willen vrijheid en avontuur.’

Het idee om te reizen ontstond vorig jaar. Maarten (31) en Judith (33) wilden iets compleet anders doen. Met een rugzak door Azië trekken, een jeep huren en Mongolië door crossen, de Transsiberië Express, het kwam allemaal voorbij. Uiteindelijk kozen de twee voor een camper reis door Europa.

Avontuur en vrijheid

Maarten: “Die andere ideeën zijn op dit moment in ons leven toch een ‘te ver van ons bed show’. We hebben een hond en die wilden we sowieso meenemen. Ook werken we allebei veel online, tijdens een camperreis door Europa kan dat prima. En stel dat we voor werk toch naar Nederland moeten, dan kunnen we makkelijk terugvliegen. We besloten daarmee te beginnen; we zien wel wat er gebeurt. Misschien rijden we over drie jaar wel met een camper door Zuid-Amerika. We willen vooral avontuur en vrijheid. Om me heen zie ik veel mensen die vastzitten in werkweken van 70 uur, dat willen wij absoluut niet. Daarom besloten we gewoon te gaan.” 

‘Wonen in een camper was het doel’

Voorlopig komt het stel nog niet heel ver. Door de corona-crisis is een camperreis door Europa een lastig verhaal, maar dat weerhield ze er niet van hun plan gewoon uit te voeren. “Vorig jaar april maakten we de commitment om precies een jaar later in een camper te wonen en het land uit te rijden. Nederland zijn we niet uit, maar we wonen wel in een camper en dat was ook een doel. We hielden ons echt vast aan die datum omdat we bang waren dat het een ‘uitstel-ding’ werd. En het maakt ook niet uit waar we staan; het avontuur is begonnen.”

Grootste voordeel: buiten zijn

“We wonen nu drie weken in onze camper en zitten nog in een soort ‘high’ van hoe tof we het vinden. Nadelen zijn er dus nog niet. Wel is het meteen vol gebruikmaken van de camper. Grootste voordeel is dat we veel buiten zijn. We staan nu op een camperplaats in Limburg; als we de camper uitstappen staan we in het bos en dat is echt een cadeautje.” 

Een echte camper met alles erop en eraan

“We hebben een Challenger camper. Het is een half integraal, dus een redelijk groot ding. Daar hebben we voor gekozen omdat we geen zin hadden om in een busje gepropt op elkaar te zitten. Je kunt natuurlijk heel idyllisch in een oud Volkswagen busje Europa rondreizen, maar daar zouden wij ‘on the long term’ niet heel vrolijk van worden. Ook een wat oudere camper waarvan je de geschiedenis niet weet en het risico loopt dat je in de Ardennen al stilstaat was voor ons geen optie. En een kluscamper al helemaal niet. Als klussen je hobby is, is het natuurlijk supertof om een oude bus te kopen en die volledig te verbouwen tot camper, maar dat kunnen wij niet. Dus kozen we voor een echte camper met alles erop en eraan.  Eentje waarin we kunnen douchen en naar het toilet kunnen. In deze tijd natuurlijk heel handig; we mogen overal staan omdat we zelfvoorzienend zijn.” 

Voor onbepaalde tijd door Europa

“Een vast plan is er niet, maar we willen zodra het mogelijk is richting Scandinavië. De grens naar Noorwegen is gesloten en dat wordt waarschijnlijk verlengd. Zweden kun je in principe wel in, dus we willen binnenkort vanuit Duitsland overvaren naar Zweden en dan op de terugweg door Noorwegen en Denemarken. Daarna, als het kan, naar het Zuiden. Spanje, Portugal. Er gaan alleen geruchten dat Spanje pas aan het eind van het jaar weer toeristen toelaat. We zien het wel en we hebben geen haast.”

Heerlijk om geen haast te hebben

Het is niet zo dat we in oktober terug moeten zijn; we wonen voor onbepaalde tijd in onze camper dus alles ligt open. Dat is ook zo fijn aan het wonen in een camper; het leven is tot een soort vertraging gekomen. Je doet alles veel bewuster; als we water willen, lopen we vijf keer heen en weer met een gieter. Een tuinslang hebben we niet. Dat geldt ook voor het toilet; als die vol is moet je hem legen. Het klinkt misschien raar, maar deze manier van leven geeft superveel rust. En dat is heerlijk als je geen haast hebt.” 

De camperreis door Europa van Judith en Maarten volgen? Dat kan via: @just_travelwithus

Meer avonturen