Home Get inspiredBinnenkijkers Binnenkijken in een knalrood Peugeot J9 camper busje uit 1982

Binnenkijken in een knalrood Peugeot J9 camper busje uit 1982

by admin

‘We wisten meteen: dit is onze bus!’ 

De Peugeot J9 camper van Sarah Famke en Anne is een oudje met een verhaal. De bus was vlakbij Marseille in dienst van de SAMU (Service d’Aide Médicale Urgente). “Hij ziet eruit als een brandweerwagen, maar het was dus een ambulance.” 

Sarah Famke: “We hebben het busje gekocht van iemand in Nederland die samen met zijn vader oude Peugeot auto’s uit Frankrijk haalt. Toen zij hem ophaalden was de bus nog echt ingericht als ambulance. Samen hebben ze hem omgebouwd tot camper. Gelukkig is er nog best veel intact. Zo zitten de kastjes van de ambulance er nog in, net als de stoel waar de ambulancebroeder op zat.”

De wereld rondknorren 

“Al mijn hele leven was het een ultieme droom om voor langere tijd in een busje de wereld rond te knorren. We hebben vaker lange roadtrips gemaakt; door Amerika en Europa, maar altijd met een auto en een tentje achterin. Twee jaar geleden huurden we een camper busje in Portugal en dat vonden we zo leuk; een eigen busje moest er komen! Ons eerste plan was om zelf een oud busje om te bouwen tot camper. Tot we erachter kwamen dat de meeste mensen die dat doen nogal handig zijn en een garage hebben. Wij wonen in Amsterdam zonder garage of zelfs parkeerplaats en dan wordt het ingewikkeld.”

Meteen verliefd op camper

“Op Martplaats gingen we op zoek naar omgebouwde busjes, zowel zelfbouw als fabrieksbouw. We hebben een beetje zitten ‘favorieten’ en toen zagen we deze. We konden die nacht allebei niet slapen. Zo leuk vonden we hem. Hij stond te koop in het zuiden van het land en we zijn gaan kijken. Meteen toen we het busje zagen waren we verliefd. Op zo’n manier dat je adrenaline voelt en weet: deze moet van ons zijn. Na 1 keer kijken hebben we hem gekocht.”

Een losse voorcabine 

“De bus was eenvoudig omgebouwd tot camper. Er zitten twee gaspitten in, een wasbak, een watertank en op ons verzoek heeft de verkoper er een extra accu ingezet. Er zit een koelkast in en aan weerszijden, boven de achterwielen, bankjes waar je zowel een zithoek als een bed van kunt maken. De camper heeft een losse voorcabine en achter de stoelen hebben we zelf planken gemaakt. Dat is onze kledingkast. Verder zijn we achter de naaimachine gaan zitten om gordijnen te maken en we hebben wat haken en een schoenenrekje opgehangen. De lichtere aankleding hebben we dus zelf gedaan.”

Lekker hysterisch

“De binnenkant van de voormalige ambulance is bekleed met wit materiaal wat lekker makkelijk schoon te maken is. De kastjes zien er heel leuk en retro uit, dus die hebben we zo gelaten. Aan de muur zit nog een soort plakkaat met informatie (in het Frans) over wat ethanol precies doet en op de laatjes staat ook nog welke soort naalden er ingezeten hebben. De inrichting is een mix van de oude ambulance en onze eigen ‘creativiteit’. Een behoorlijk allegaartje dus. We hebben geprobeerd het zo rustig mogelijk te houden; toch is het best hysterisch. Een Perzisch tapijtje op de grond mocht ook niet ontbreken.”

Te oud voor parkeervergunning

“Omdat we midden in Amsterdam wonen staat de camper geparkeerd net buiten de stad. Voor een parkeervergunning is’ie te oud. Gelukkig mogen we er wel mee de stad (milieuzone) in omdat het benzine is en geen diesel. Het is tien minuutjes fietsen naar waar hij staat, dus dat is prima te doen. Van oktober tot april staat de bus veilig en droog in een stalling dichtbij Schiphol.” 

Camper Honeymoon

“Het plan was om dit jaar te trouwen en als honeymoon een paar maanden met de camper te reizen. Helaas is de bruiloft door corona uitgesteld naar volgend jaar, maar de maanden vrij om te reizen waren al geregeld dus we zijn toch op pad gegaan. We zijn nu tien dagen weg en komen begin september terug. We hadden wel wat weekendjes weg en festivals gedaan, maar dit is de eerste lange trip. Het is te gek! We zitten nu ergens midden in Frankrijk en koersen richting het zuiden want we willen graag surfen.”

Oefening in langzaam rijden

“We hebben nog nooit zo langzaam gereisd en het is heerlijk. Onze bus rijdt tachtig op een snelle weg, maar de berg op is het soms dertig in z’n twee. Een oefening in langzaam rijden en eigenlijk is dat heel fijn. Geen haast! Achterop de bus hebben we een sticker geplakt met ‘I love rechts rijden’. We hebben het gevoel dat we écht vrij zijn. Het maakt niet uit waar we naartoe gaan. Als je een paar weken weg bent weet je: ‘als ik hier een dag langer blijf, kan ik ergens anders een dag minder blijven’. Dat gevoel hebben we nu helemaal niet; we zijn nog zo lang weg.”

Park4Night

“We proberen zo vaak mogelijk vrij te staan. Daarvoor gebruiken we de Park4Night-app. Meestal rijden we een uur of drie, dan stoppen we en kijken op de app welke plekken er zijn op een half uur of een uur afstand. We zoeken op plaatsen in de volle natuur en dat lukt heel goed. We staan nu bijvoorbeeld direct aan een meer en gisteren van god en alles verlaten middenin de bossen. We kunnen het op die manier een dag of drie volhouden. Dan is het water op en zoeken we een camping.” 

Wil je SarahFamke en Anne volgen op hun camperreis? Dat kan via @sarahfamke en @heijmana

Meer avonturen