Home Get inspiredInterviews Digital nomad Diana reist al twee jaar met een camper door Europa

Digital nomad Diana reist al twee jaar met een camper door Europa

by admin

‘Het leven ‘on the road’ heeft een ander mens van me gemaakt’

Vanlifers Diana en haar vriend Thomas leven nu twee jaar fulltime als digital nomad in een camper. In hun 29 jaar oude Volkswagen LT28 bus hebben ze al heel wat landen bezocht. Diana (46) vertelt over het leven ‘on the road’, haar favoriete camperland en de voor- en nadelen van het digitale nomadenbestaan. 

“Reizen doe ik al mijn hele leven en eigenlijk wilde ik alleen maar meer en meer op reis. Dat betekende echter dat ik ook meer moest werken om dat te bekostigen. Ik ging op zoek naar een manier om altijd op reis te zijn en af en toe te werken. Ik ben grafisch ontwerper en fotograaf en kan dus locatie onafhankelijk werken. Als er maar internet is. De voorbereidingen voor mijn nieuwe levensstijl als digital nomad duurden ongeveer een jaar. Zo’n beslissing neem je natuurlijk niet zomaar; ik heb de huur van ons huis opgezegd en onze spullen verkocht en weggegeven. Het voelde meteen als een opluchting om niet meer zoveel te bezitten. Eigenlijk voelde de hele beslissing om te gaan reizen als een opluchting. Ik voelde me als een rat gevangen in een kooi; ik wilde een eenvoudiger en vrijer leven.”

Nomads on Wheels

“Tijdens mijn voorbereidingen kwam ik erachter dat ik niet de enige was met deze behoeftes. De term digital nomads kwam voorbij en daar vond ik metgezellen. Zo verdiepte ik me verder in mijn reisplan. Ik wilde deze vanlifers ontmoeten en het project Nomads on Wheels ontstond. Mensen die wonen, werken en reizen op wielen. Dat kunnen vanlifers zijn, maar ook mensen die al eeuwenlang in campers wonen zoals kermisexploitanten, circussen en Roma. Voor het project Nomads on Wheels was het plan om in twee jaar door Europa te rijden. In de praktijk blijkt dat dit veel te kort is om een land te kunnen bezichtigen. We rijden de komende jaren dus nog wel met de bus door Europa.”

Tiny house op wielen

“We hebben een Volkswagen LT28 bus van 29 jaar oud met een 2.4 Turbo Diesel motor. Niet snel, maar wel sterk. Het was in het begin even wennen want dit slagschip heeft geen stuurbekrachtiging en een remweg van zo’n tien meter. Het is enorm leuk om met de bus te rijden want je moet via je gehoor bij het juiste toerental schakelen om samen die berg te beklimmen. Binnen in de bus is het licht door veel ramen en heeft verschillende mogelijkheden om te zitten en slapen. Er is boven een slaapplek voor twee personen, maar Thomas kreeg claustrofobisch nachten, dus we hebben de zitplaatsen omgebouwd tot loungebank die we eenvoudig omtoveren tot bed. Multifunctionaliteit is de kracht van tiny housing.”

Bewust in balans

“Het is een levensstijl waarin je vooral veel buiten bent en verbonden met je omgeving. Die omgeving veranderd steeds door reizen. Al je zintuigen worden beter. Je ziet, ruikt, hoort en voelt meer. Je voelt de wind, ruikt de zilte zeelucht, hoort de vogels en proeft de zelf geplukte bramen beter. Ook mijn intuïtie is enorm gegroeid. Zo vertrouwde ik in het begin van mijn reis bijvoorbeeld volledig op de navigatie die me in een bergdorpje met smalle straatjes deed belanden waar mensen me aankeken van: ‘wat doe jij nu hier?’ Na wat ervaringen rijker herken ik de weggetjes die overgaan naar geitenpaden eerder en kijk ik waar ik eventueel kan draaien met dit vliegdekschip. Ik denk dat deze manier van leven ook goed is voor je lichaam. Je bewustwording is groter en je luistert meer naar de signalen van je lichaam. Ook de hele dag buiten zijn, de frisse zeelucht en lange wandelingen zorgen ervoor dat je bewust in balans bent.”

Minimalistisch leven

“Natuurlijk zijn er ook nadelen aan het leven als digital nomad. De lijn tussen geluk en miserie is dan dun. Vooral als er met de bus iets niet goed is. Laatst nog regende het en kwam er op drie plekken water naar binnen. En soms zijn we tot diep in de nacht op muggenjacht voordat we écht kunnen slapen. Dan is het een kleine stap van een gezellig minimalistisch leven naar heel even afzien. Afgezien daarvan zijn er de regels en wetgeving die zo af en toe tegenwerken. Deze zijn niet geschreven voor mensen die reizen. Soms krijg je bijvoorbeeld een nieuwe bankpas toegestuurd die je binnen vijf dagen moet activeren anders vervalt je pas. Tja..”

Lockdown in Marokko 

“We hebben inmiddels al aardig wat landen bezocht met onze Volkswagen. Denk aan Frankrijk, Spanje, Portugal, Oostenrijk, Zwitserland, Italië, San Marino en Marokko. Op dit moment zijn we in Griekenland en in Marokko hebben we echt een fantastische tijd gehad. De natuur is extreem met besneeuwde bergen, stranden en de Sahara. De bevolking is zó gastvrij en sociaal. Tijdens de lockdown zaten we in Moulay Mousselham. Vijf weken lang kregen we avondeten van twee Marokkaanse families. Zij zorgden ongevraagd voor ons. Om wat terug te doen voor de bevolking hebben we een grote Beach Clean Up gedaan. Van alle flessendoppen die we vonden maakten we een grote afbeelding van een vis met daarboven de boodschap No Plastic. Wij zijn hiermee zelfs op de Marokkaanse televisie geweest. Daarna kwamen er nog meer mensen langs. Onze bus leek soms wel op een fruitstal door alle geschenken van de dorpelingen. De mensen hebben niets, maar delen alles met een grote glimlach. Zo bijzonder.”

Wil je Diana’s leven als digital nomad volgen? Dat kan via @nomadsonwheelseu

Meer avonturen