Jarenlang was het zuiden van Portugal een walhalla voor camperaars die willen wildkamperen. In een camperbusje vrij overnachten op de mooiste plekjes langs de kust; het kon allemaal. Tot begin deze maand bekend werd dat de autoriteiten streng optreden tegen wildkamperen. Hoe zit dat nou? In de serie ‘Even bellen met Kaylee’ bellen we met vanlifer Kaylee die het zuiden van Portugal net heeft verlaten.
Kaylee (23): “In Portugal mocht je heel lang wildkamperen, maar sinds deze zomer is er vooral in de Algarve veel spanning. Een walhalla voor wildkamperen is het helaas echt niet meer. Het is nu zo opgelopen dat camperbusjes worden beklad en er stenen door de ruiten worden gegooid. En dan heb ik het vooral over de zuidwest kust en de zuidkust. In het noorden van Portugal is het anders, daar kun je nog vrij relaxt wildkamperen.”
Verboden te kamperen
Begin deze maand maakten de Portugese autoriteiten bekend dat wildkamperen voortaan wordt gezien als milieudelict. En deze kan bestraft worden met boetes die oplopen tot duizenden euro’s. Officieel was wildkamperen al langer verboden, maar het werd meestal wel toegestaan. Inmiddels heeft Kaylee Portugal verruild voor de Canarische eilanden, maar ze bracht er afgelopen zomer drie maanden door, waarvan vijf weken in de Algarve. “De spanning die er nu is liep deze zomer echt op. En dan bedoel ik vooral de spanning tussen locals, de politie en camperaars. Op plekken die ik kreeg aangeraden van mensen die er een paar maanden eerder hadden overnacht stonden nu ‘verboden te kamperen’ borden. Het gebeurde ook dat locals me een gekopieerd briefje van een verkeersbord lieten zien waarop stond dat ik er niet mocht kamperen. Welkom voelde ik me totaal niet.”
Surfen en camperbusjes
“In de Algarve heerst een surfcultuur en die wordt steeds populairder. Surfen en camperbusjes gaan goed samen dus de regio werd ‘bedolven’ onder de busjes. Ik heb gesproken met locals en gevraagd wat voor hun nou precies het probleem is. Veel locals geloven dat camperaars niets brengen. Dat ze geen geld uitgeven, tanken in Spanje en leven op bonen die ze van thuis meenemen. Het is ook door de klachten van locals dat de autoriteiten nu zo streng optreden. Met oplossingen komen ze helaas niet. Ze zouden bijvoorbeeld iets van een vignet kunnen invoeren. Dat mensen die kopen en een formulier ondertekenen waarin de regels voor wildkamperen staan.”
Bosjes vol wc-papier
“Ik heb namelijk wel begrip voor problemen die veroorzaakt worden door wildkamperen. Mensen poepen en plassen buiten en laten hopen wc-papier achter. Daarmee wil ik niet zeggen dat ik m’n behoefte niet buiten doe, maar doe gewoon het op de juiste manier. Graaf een gat, maak’m weer dicht en neem je papier mee. Door de populariteit van campers zijn er meer verhuurbedrijven gekomen in het zuiden van Portugal. Mensen die voor twee weken een camper huren en zich niet bewust zijn van de troep die ze achterlaten. Volgens mij ben je daar als fulltime vanlifer toch op een andere manier mee bezig. Je leeft midden in de natuur en ziet wat het doet; al die troep en bosjes vol wc-papier. Ik begrijp heel goed dat locals zich boos maken om de prachtige natuur die wordt vervuild door camperaars.”
Voor onbepaalde tijd op pad
Kaylee is in juli uit Utrecht vertrokken om drie maanden op reis te gaan met haar Volkswagen T4. Al na een maand besloot ze voor onbepaalde tijd met haar camper te gaan reizen en ze is nu zes maanden onderweg. “Van Zuid-Frankrijk waar ik een weekje stond, tot een paar weken in Noord-Spanje en vijf weken in Portugal. Inmiddels ben ik alweer zes weken op Tenerife. Ik sta iedere nacht vrij. In het begin gebruikte ik de app Park4Night veel. Inmiddels is het normaal geworden; ik rij ergens heen, zoek een mooie plek en ga er staan. Ik weet meteen of een plek goed voelt of niet. Het is fijn als er meerdere campers staan, maar het moet wel rustig zijn. En ik hou van licht om me heen. In mijn eentje in een donker bos staan doe ik niet.”
Respect voor de regels en de natuur
“Wildkamperen doe ik altijd met respect voor de regels en de natuur. In het zuiden van Portugal zette ik bijvoorbeeld nooit spullen buiten. Ik heb wel eens een handdoekje buiten laten hangen, maar dan kwam er meteen politie om te zeggen dat dat niet de bedoeling was. Op Tenerife is het heel anders, wildkamperen wordt geaccepteerd en ik heb het idee dat vanlifers met meer respect omgaan met de natuur. Er is weinig troep op de plekken waar ik slaap. In Zuid-Portugal wordt helaas niets meer toegestaan. Ontzettend jammer dat het zo hoog opgelopen is.”
Dat wildkamperen in Zuid-Portugal niet meer toegestaan is betekent natuurlijk niet dat het geen heerlijke camperbestemming meer is. Zoek een camping of camperplaats en geniet van de prachtige stranden, mooie natuur en fijne cultuur. Meer weten over de Algarve? Check dan dit artikel.
Wil je Kaylee volgen op haar solo vanlife avonturen? Dat kan hier!