Home Get inspiredInterviews De Busjesblues: een eerlijk boek over een roadtrip door Europa

De Busjesblues: een eerlijk boek over een roadtrip door Europa

by admin

‘Er is een groot verschil tussen reizen en op vakantie zijn’

Een 150 dagen durende roadtrip door Europa. Iets waar veel mensen van dromen, maar is het wel echt zo geweldig als het lijkt? Chiel Hugowaard kocht een Volkswagen busje, reisde vijf maanden met zijn gezin door Europa en schreef er een realistisch boek over. 

Waarom deze trip?

“We hadden allerlei redenen om te gaan. Je denkt wel eens aan zoiets: ‘hoe zou het zijn om een tijdje uit de dagelijkse sleur te stappen? Om gewoon te gaan, het avontuur tegemoet. Even geen werkstress, maar vooral tijd voor elkaar’. De doorslag kwam toen we het plan hadden om in een ander land te wonen. Een land waar de zon vaker schijnt. We kenden de landen in Europa nog niet goed en wilden op ontdekkingstocht.” 

Al eerder met een camper op pad geweest?

“Nee, dit was de eerste keer. Ervaring met kamperen hadden we ook niet echt, dus dit was zo goed als nieuw. We zijn 150 dagen weggeweest. Van tevoren twijfelden we of we een plan moesten maken qua route. Als je een plan maakt leg je jezelf misschien te veel vast en ben je niet flexibel genoeg, aan de andere kant is het toch handig als je een beetje een idee hebt waar je naartoe wilt. We hebben dus toch een soort van route uitgestippeld. En al zijn we daar uiteindelijk genoeg van afgeweken, een beetje houvast heb je wel nodig.”

Hoe ben je op het idee gekomen om er een boek over te schrijven?

“Dat had ik van tevoren en ook tijdens de reis niet bedacht. Het ontstond daarna. We hadden natuurlijk zoveel foto’s en ik vond het leuk het verhaal daarbij op te schrijven. Puur voor onszelf. Dat werd steeds uitgebreider en ik ben het serieuzer gaan aanpakken. Voordat we op reis gingen oriënteerde ik me op boeken. Ik wilde verhalen lezen van mensen die al eerder zoiets gedaan hebben. Ik kon er weinig over vinden. Dit boek is voor mensen die ook voor het eerst een lange roadtrip willen maken.”

Wat kunnen we verwachten van het boek? 

“Wat ik geprobeerd heb is kijken naar zo’n reis vanuit de verwachtingen die je van tevoren hebt. Er hoort een bepaalde romantiek bij; de wereld in met een Volkswagen busje. Ook idealiseer je zo’n trip snel en ik heb in De Busjesblues beschreven hoe ik het heb ervaren. Het is natuurlijk een heel persoonlijke ervaring. In een wereld van social media lijkt alles ideaal, we lezen overal top tien lijstjes met ‘dit moet je doen in dat land’ en de ‘must-sees’ in dit land’. Reizen ‘moet’ perfect en romantisch zijn, maar dat is vaak helemaal niet zo. Het kan ook saai en vervelend zijn en naast de mooie en leuke ervaringen gebeuren ook minder leuke dingen. Dat contrast heb ik beschreven. Ik ben zelf iemand die erg kan wegdromen bij bepaalde ideeën, dat deed ik ook voordat we op reis gingen, maar uiteindelijk is het gewoon een soort dagelijks leven.” 

Wat had je van tevoren niet verwacht?

“We wilden zoveel mogelijk zien; natuur, mooie steden en culturele plekken. Maar al vrij snel, na een maand ofzo, ontstond er een soort cultuurmoeheid. Tijdens een vakantie van een week of twee doe je een paar van dat soort dingen, maar tijdens onze reis werd het op een gegeven moment te veel. Uiteindelijk vonden we een goede balans tussen cultuur en natuur en juist de afwisseling vonden wij heel fijn. Dat je een stad bezoekt en dan weer een tijdje de bergen ingaat om je batterij op te laden.”

Nog tot andere inzichten gekomen?

“Reizen is geen vakantie. De eerste maand waren we zo vermoeid; dat klopte niet echt met de gedachte die we er over hadden. We wilden ook uitrusten tijdens deze trip, maar we waren veel te druk. In Italië spraken we mensen die al veel langer reisden en zij zeiden: ‘jullie zijn niet op vakantie, jullie zijn aan het reizen en dat is iets heel anders.’ Zij begrepen goed dat we ons gehaast voelden. Dat reizen versus vakantie was wel een ding. Na dat inzicht ging het beter en pakten we op sommige dagen volledige rust. Toch bleef het een dilemma; dat hele ‘fomo-verhaal’ (fear of missing out) klopt. ‘We rijden nu langs Barcelona, dan moeten we toch even kijken?’ Je moet gewoon accepteren dat je niet alles kunt zien.” 

Wat is je mooiste herinnering?

“De beste herinneringen heb ik aan het in de natuur zijn: de bergen en de rust. Montenegro vond ik verrassend speciaal en mooi en Zuid-Europa, Italië vooral, is fantastisch.” 

In De Busjesblues (het boek staat inmiddels in de top tien reisverhalen op bol.com) beschrijft Chiel een aantal leermomenten, tips en gedachtenspinsels over de 150 dagen durende roadtrip door Europa. Heb jij ook plannen om de boel de boel te laten en op reis te gaan? Doe je voordeel met de ervaringen van Chiel. Hieronder vijf tips: 

Plannen

Samen reizen is samen plannen. Van tevoren moeten persoonlijke wensen en behoeftes duidelijk zijn. Te veel beslissingen aan een persoon overlaten kan een onbalans geven tijdens een reis. 

Doel

Maak een (route) plan, maar zorg wel voor een reis met een open einde. Wij hadden als doel om in september in Bulgarije te zijn, maar dit vaste doel en de vaste datum heeft ons soms flink in de weg gezeten. 

Budget

Wij kozen voor een aparte reisrekening. Elke dag lieten we automatisch een dagbudget overboeken vanaf onze spaarrekening naar de reisrekening. Op die manier blijf je binnen je reisbudget en voorkom je gedoe over geld. Ons budget was 150 euro per dag en daar betaalden we alles van: eten, overnachtingen, brandstof, toegangskaartjes, restaurants enz. 

Proefdraaien

Zomaar op reis gaan zonder kampeerervaring is onverstandig. Het heeft ons veel tijd gekost om handigheid in dingen te krijgen. Ga dus proefdraaien; ook al is het maar een weekje. 

Bus

Denk goed na over de bus of camper waarmee je gaat reizen. Onze Volkswagen bus is fantastisch: een ideaal ding om snel en comfortabel in rond te touren. Waar we wel tegenaan liepen: de onduidelijkheid over de gasvoorraad; geen meter op het ding, dus geen indicatie. Een nieuwe gastank kopen was niet eenvoudig onderweg, dus neem een extra gastank mee. Verder is het kopen van allerlei accessoires niet nodig. Ga eerst reizen en kijk dan wat je echt nodig hebt. 

Meer De Busjeblues? Check @debusjesblues. Hebben? Klik hier.

Meer avonturen